Artikel om vulkaner trykt i Politiken

Tirsdag 17. august kl. 20:07

Ekspert: Vulkanudbrud kan vare i måneder og år

Der er mulighed for et langvarigt udbrud i den islandske vulkan. Risiko for at stor nabovulkan kan komme i udbrud.

Af Kaare Skovmand
Udbruddet i den islandske vulkan under gletsjeren Eyjafjallajökull kan blive langvarigt.

Sådan lyder vurderingen fra en norsk og en danske ekspert i vulkanologi.

Professor Reidar Trønnes, der er vulkanolog ved Norges tekniske og videnskabelige universitet, NTNU, og som har forsket intensivt i Island, vurderer således, at et udbrud på omkring en måned ikke er utænkeligt.

Men udbruddet kan også fortsætte i et år eller længere, tilføjer Reidar Trønnes i en pressemeddelelse fra NTNU.

Udbruddet forstærkes
Den vurdering deles af den danske vulkanekspert Henning Andersen.

»Vi må forvente, at dette kan blive ved. Lige nu tager udbruddet til i styrke«, siger Henning Andersen til politiken.dk.

Risiko for Katla-udbrud?
Der har været mange gisninger om, hvorvidt udbruddet i den endnu ikke navngivne vulkan under Eylafjallajökull vil kunne påvirke den nærliggende og langt større vulkan Katla til at gå i udbrud.

»Det er, hvad jeg vil kalde en-million-kroner-spørgsmålet. Vi ved det ikke. Men der er en underjordisk forbindelse mellem de to vulkaner, og tre gange i historisk tid har et udbrud i vulkanen under Eylafjallajökull sat gang i et udbrud i Katla. Lige nu er der dog ikke uro i Katla«, siger Henning Andersen.

Katla ligger under Islands fjerdestørste gletsjer Myrdalsjökull. Siden Island blev beboet for 1.100 år siden, har Katla ifølge Reidar Trønnes været i udbrud to gange i hvert århundrede.

»Men inden for de seneste 100 år er det kun sket en enkelt gang – nemlig i1918. Det er altså langt over tiden – eller også betyder det, at Katla har ændret sin adfærd«, siger Reidar Trønnes.

Måske er trykket aftaget
Ifølge Reidar Trønnes kan en række store vulkanudbrud i Island over de senere årtier have bidraget til at dræne de store reservoirer af magma, der ligger under Katla.

Det drejer sig blandt andet om udbruddet, der i årene 1963-1967 skabte øen Surtsey og udbruddet på den nærliggende ø Heimaey i 1973.

INDSIGT Læs om Surtsey og Heimaey (eksternt link)

»Det faktum, at vi har haft disse to store udbrud i 1960’erne og 1970’erne, kan have taget trykket af Katlas reservoir. Men det er ren spekulation«, siger Reidar Trønnes.

Udbrud skaber nyt bjerg
Selv om det aktuelle udbrud sker fra en vulkan under en gletsjer, er det godt i gang med at forme et nyt bjerg.

»Det sker i takt med, at den udstrømmende lava størkner. Så dannes et bjerg i form af en kegle over vulkanåbningen i jordskorpen. Den slags er helt normalt ved vulkanudbrud«, siger Henning Andersen.

TV Så stor er askeskyen blevet
Island har langt større vulkaner end den navnløse vulkan, der netop nu er i udbrud. Hekla er den berømteste af Islands vulkaner.

»Det nuværende udbrud er i virkeligheden ikke særligt voldsomt. På en skala fra 1-10, der svarer til jordskælvenes richter-skala, ligger udbruddet vel på cirka 1«, siger Henning Andersen.

LÆS MERE Henning Andersens hjemmeside (eksternt link til vulkaneksperten.dk)

Professor Reidar Trønnes mener, at Eylafjallajökull-vulkanen nu har frigivet så meget af sit tryk, at der næppe kan forventes nogen eksplosion i den store stil.

Til gengæld vil strømme af smeltevand fra gletsjeren fortsat udgøre en risiko, siger Reidar Trønnes.

image_print