Chaiten fortsætter.

Askeregnen bæres af vinden over Argentina til Buenos Aires til og fra hovedstaden, og tre ruteflyruter er lukket, da vulkansk aske kan give motorstop.

Risikozonen er nu udvidet til og med 50 kilometer rundt
Om vulkanen. De to kratere, som udspyr aske og sten op i 30 kilometers højde er brudt sammen, således at udbrudsmaterialerne slynges ud af et større krater. Det ser ud som om en ny calderadannelse i den forhenværende 9000 år gamle caldera er ved at danne sig, også fordi det udslyngede askemateriale også ændrer farve og er lidt mørkere i det end i de første dage af udbruddet. Et tydeligt tegn på, at magmakammeret under vulkanen er ved at tømmes.

Der er tale om Ryolit-magmatypen(se herunder)

Rhyolit

Sur, lys, kiselsyrerig lava med ca. 70 % SiO2. Den størkner ofte uden at danne krystaller. Den dannes ofte i magmakamre tæt på jordens overflade. Rhyolit indeholder alkalifeldspat og kvarts som hovedmineraler.

Hvis en vulkan har været i ro i længere tid – århundreder – er krystallisationen – størkningen – af smelten i magmakammeret under den skredet langt frem og processen fører til dannelsen af mineraler i hvis krystalgitter, der ikke er plads til gasser, som samler sig i restsmelten, så det indre dasmp- og gastryk stiger og kan ende i en voldsom eksplosion. Fysisk set får magmaet karakter af lys hvid aske og pimpsten. Der er tale om et kiselsyreindhold på 65 – 70 procent SiO2. Der er tre vulkanbjergarter, der kan præge en sådan eksplosion, nemlig rhyolit, rhyodacit og dacit. Rhyolit har det højeste, dacit det laveste kiselsyreindhold. Fælles for dem alle tre er, at de indeholder mineralet kvarts.

image_print