Tungurahua brager løs….

Tungarahua er en af Ecuadors 20 vulkaner, hvoraf Cotopaxi – Reventador og Sangay tilhører de berømteste. Tungurahua – vulkanen har præsteret pludselige og eksplosive udbrud, bl.a. i 1916 – 1918 – 1944 – 1999 og i 2008. Vulkanen ligger ca. 125 kilometer fra hovedstaden Quito.

Ildringen – “The Ring of Fire” – er betegnelsen for den kæde eller bælte af vulkaner, der omkranser Stillehavets kyster langs de Asiatiske og Amerikanske Stillehavskyster. Forkastningerne i området er dannet ved underskydninger af havbundspladerne fra Stillehavet – subduktion – under kontintalpladerne oven over(i dette tilfælde Sydamerika), og bæltet er arnested for hovedparten af alverdens mest eksplosive vulkaner. Omtrent fire femtedele af alle jordskælv og vulkanudbrud på jorden finder sted i dette område.

Det er ikke underligt, at kulden i 5000 meters højde påvirker en vulkans aktivitetsrytme og kan medvirke til, at der opstår dels kraftige eksplosioner, men også dannes mudder ved blanding af sne og aske, som igen er en farlig coktail og ofte er ligeså stor en trussel som selve vulkanen.

I november 1985 omkom 23.000 mennesker, da vulkanen Nevado del Ruiz i Columbia sendte en mudderstrøm ned over byen Amero, der lå over 40 kilomter fra vulkanen.Lidt om Ecuadors vulkaner

Ecuador er vulkanernes land i Sydamerika såvel som Island og Italien er det i Europa. Ecuador har mange vulkaner – faktisk er der 55 krateråbninger – som alle fra de tidligste tider af menneskene er blevet betragtet og tilbedt som guder. Nogle af de berømteste er Cotopaxi – Reventador – Tungurahua og Sangay.

Når der er så mange vulkaner så skyldes det, at Ecuador ligger i Ildringen – “The Ring of Fire” – der er betegnelsen for den kæde eller bælte af vulkaner, der omkranser Stillehavets kyster. Forkastningerne i området er opstået ved forskydninger af Stillehavsbundpladen og den Sydamerikanske kontinentalplade. Resultatet af disse sammenstødninger danner arnestederne for nogle af verdens mest eksplosive vulkaner.

Omtrent fire femtedele af alle vulkanudbrud på hele jorden finder sted i denne region. Ecuadors vulkaner blev i sin tid betragtet på afstand af de opdagelsesrejsende og først efter år 2000 mere intenst af vulkanforskerne. Den tyske naturvidenskabs mand Alexander von Humboldt besteg mange af vulkanerne i Ecuador og gav navn til vejruten ”vulkanernes gade eller alle” ned igennem den centrale del af Andesbjerkæden.

”Vulkaner er ikke til at spøge med…

men de er heller ikke til at undvære…

Vulkaner har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder…

Og det vand i verdenshavene..

Som vi heller ikke kan undvære…

Den livs – givende vulkanske jord er årsagen til, at der bor mennesker

Op ad mange vulkaner i verden”….

Vi har på denne vulkanrejse sat fokus på de smukke vulkaner som vi betragter i behørig afstand og besøger adskillige af dem og nogle af de naturparker, som vulkanerne er omgivet af. ”Et vulkanologisk institut med de instrumenter, der holder et vågent øje med vulkanerne – og vulkanmuseum hører også med til denne rejseoplevelse”.

Den imponerende vulkanvej ”vulkanernes Avenue” fra Quito til Riobamba er omgivet af vulkaner.

Vulkaner er ikke kun skadelige men ligeså livsgivende. Den frugtbare jord for menneskene, der fra de tidligste tider betragtede disse rygende ildovne som guddommelige væsener. Når menneskene ikke havde magt over naturkræfterne, så måtte man ofre til dem for at være i harmoni med disse stærke naturkræfter.

Tungurahua – vulkanen er en 5023 meter høj smuk symmetrisk keglevulkan, som har præsteret eksplosive udbrud, bl.a. i 1916 – 1944 – 1999 og nu senest i 2008. Vulkanen ligger ligger125 kilometer fra hovedstaden Quito.

Byen Banos ligger meget smukt og idyllisk i 1800 meters højde ved foden af vulkanen Tungurahua. Der har siden 1999 været udbrud i denne vulkan – meget virksom. Vulkanen ligger 8 kilometer fra byen. Banos nyder godt af den vulkanske jordvarme og har varme helsebringende kilder. Ildmuseet eller som det hedder ”Museo de Artes de Fuego” skal vi besøge med statuen af ”Vulkan” eller Vulcanus, der har givet navn til ordet vulkan om alle de ildsprudende bjerge.

Chimborazo er en 6267 meter høj keglevulkan der ligger 150 kilometer sydvest for Quito og 28 kilometer fra Riobamba. Det sidste udbrud i denne vulkan fandt sted for ca. 1400 år siden efter datering af lavalagene.

Altar er 5319 meter høj kegle, som ikke har haft udbrud for over en million år.

Cotopaxi er en 5911 meter høj keglevulkan, en af de højeste og skønneste vulkaner i verden og symmetrisk og smukt sneklædt beliggende i den østlige del af Cordillerbjergkæden, 60 kilometer fra hovedstaden. Vulkanen er hjertet i den store nationalpark opkaldt efter vulkanen.

Reventador er en 3562 meter høj keglevulkan, som ligger 90 km vest for Quito. Vulkanen ligger i en forholdsvis ubeboet egn. Reventador havde eksplosive udbrud i 2002 og senest i 2008.

Sangay er fra vulkannologernes side betragtet som en af verdens mest virksomme vulkaner. Den består af en 5188 meter høj snedækket kegle og ligger i en så godt som ufremkommelig egn. Vulkanen havde udbrud i 2008 og 2009.

Vulkanen Guagua Pichincha er en 4784 meter høj keglevulkan og ligger 8 kilometer vest for Quito. Siden 1981 har denne vulkan været aktiv adskillige gange senest i februar 2008.

Illiniza vulkanen er en 5248 meter høj keglevulkan og ligger 55 kilometer sydvest for Quito. Denne vulkan består af to bjergtoppe og har ikke haft udbrud i historisk tid.

Quilotoa vulkanen er 3914 meter høj og havde sidst udbrud i 1797. Den ligger 8o kilometerf sydvest for Quito. Vulkanen består af en 3 kilometer bred caldera – kraterindsynkning – som opstod efter et enormt udbrud i år 1280. Det er et af de største vulkanudbrud – rent energimæssigt – indenfor de seneste 1000 år på jorden overhovedet. Man har beregnet, at vulkanen forinde da havde sovet i ca. 14.000 år, hvilket kan analyseres i vulkanens udbrudsprodukter.

Soche vulkanen er 3955 meter høj og ligger på grlænsen til Columbia. Denne vulkan havde sidst udbrud for 9000 år siden.

Cuicocha vulkanen er 3246 meter høj og ligger 100 kilometer nord for Quito og havde sidst udbrud i for ca. 3000 år siden.

Mojanda vulkanen er en 4462 meter høj keglevulkan og har ikke haft udbrud i historisk tid.

Cayambe vulkanen er en 5790 meter høj keglevulkan og ligger 60 kilometer nordøst for Quito og kun 15 kilometer fra byen Cayambe med 20.000 indbyggere. Denne vulkan var sidst i udbrud i år 1785.

Imbabura vulkanen er 4609 meter høj og ligger 60 kilometer nord for quito og har ikke været i udbrud i historisk tid.

ululagua vulkanen er 3356 meter høj og ligger 15 kilometer nord for Quito. Nogle af de ældste bebyggelser af hovedstaden Quito er dækket af udbrudsprodukter fra denne vulkan for ca. 2400 år siden.(Dettte område kan vi måske besøge på rejsen?)

Atacazo vulkanen er 4463 meter høj og ligger 10 kilometer sydvest fro QuitoSeneste udbrud i denne vulkan fandt sted for 2300 år siden. Der bor omkring 70.000 mennesker indenfor denne vulkans ødelæggelseszone. Vulkanologerne holder skarpt øje med den.

Chacana vulkanen er 4643 meter høj og ligger 30 kilometer sydøst for Quito. Seneste udbrud fandt sted i 1773.

Antisana vulkanen er en 5753 meter høj keglevulkan og ligger 50 kilometer sydøst for Quito og har sidst været i udbrud i 1801.

Samuaco vulkanen er en 3990 meter høj keglevulkan og ligger 100 kilometer sydøst for Quito og var sidst i udbrud i 1933.

Quilotoa vulkanen er 3914 meter høj og ligger 80 kilometer sydvest for Quito og var sidst i udbrud i 1797.

I hovedstaden Quito ligger et vulkanologiske Institut Instituto Geofísico – Escuela Politécnica Nacional – Ladrón de Guevara E11-253, Apartado 2759 Quito – Ecuador.; (
Teléfono:(593-2)2225655

image_print