“Italiens berømte vulkaner”
“Vulkaner er ikke til at spøge med – men de er heller ikke til at undvære. Vulkaner har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder, og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet levende liv kan undvære. Så det er et spørgsmål, om vulkanerne ikke skal betragtes som vores venner og ikke som vores fjender. Hurra for dem”. Den græske vulkanø Santorin eksploderede for 3600 år siden med et ”dommedagsbrag” og udslettede hele den Minoiske kultur på Kreta men satte til gengæld gang i kulturudviklingen og bebyggelsen på fastlandet.
I Italien har Etna såvel som Vesuv været en ”klassisk vulkan”, hvor man siden grækertiden har betragtet vulkanerne som uovervindelige naturkræfter. I dag ved vi, at vulkanerne ikke kun er skadelige men lige så gavnlige grundet den frugtbare jord, som lavaen gennem tiden omdannes til. Tænk blot på vinbonden, der sætter en flaske rødvin og 4 vinglas for at byde lavaen velkommen til hans hus. Når huset er brændt ned og lavaen størknet, går han op og sætter grænsepæle op på det stykke jord, som hans tipoldebarn kommer til at opdyrke om 100 år. Bosætte sig andre steder? Aldrig i livet. ”Etna kan godt betragtes som et uhyre, men det er et godt uhyre”, udtaler borgmesteren i Nicolosi. ”Vi har en slags had- kærlighedsforhold til den vulkan. Hans nye bog: ”Etna ildens bjerg” handler ikke kun om vulkanologi, men også om sagn og myter og spændende personlige beretninger fra Etnas udbrud gennem tiderne.
“Den smukkeste natur er skabt af de voldsomste kræfter naturen kan præstere, så enormt, at et menneske ikke kan forestille sig det”. Citat af Henning Andersen. Også Vesuv er vulkanen over alle vulkaner, idet det var her, at vulkanforskningen begyndte – og verdens første vulkanologiske institut blev oprettet. Danmark har et specielt forhold til netop Vesuv fordi dels Kong Christian VIII skrev en vulkanologisk afhandling om Vesuv – og dels H. C. Andersen havde et helt specielt forhold til denne vulkan. Se omtale af ”Vesuv en meget farlig vulkan”
Et spændende foredrag, der omhandler Vesuv og Europas mest aktive vulkan Etna, vulkanøen Stromboli og sidst men ikke mindst den nærliggende ø Vulcano, hvor man troede at vulkanguden boede og arbejdede i sin smedje, og som har lagt navn til naturfænomenet: De ildsprudende bjerge.
Henning er guide og rejseleder for Viktors Farmor på deres vulkanrejse til Italien i 2017. For andet år i træk gennemføres denne rejse med fokus på vulkanerne Vesuv – Stromboli og Etna. På Viktors Farmors hjemmeside kan man læse om vulkanrejsen og Hennings artikler.
Henning har skrevet flere bøger om italienske vulkaner, bl.a. Vesuv og Etna.
» Foredrag om Islands vulkaner: ”Island burde have heddet Ildlandet”