Vulkanudbrud fortsætter…

 
 

Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse advarer om farer i området med udbrud.

Det er vigtigt at huske på, at udbruddet i nærheden er farligt, da pludselige ændringer kan forventes. Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse skitserede følgende farer tæt på det igangværende udbrud:

Nye vulkanske sprækker kunne dannes i området uden varsel.

 • Glødende stykker lava kan falde fra lavafrontens kanter, og der kan forventes pludselige lavaudbrud, hvor nye lavatunger finder vej ud af lavastrømmen. Dette kan ske meget hurtigt, hvilket gør det vanskeligt for folk at komme ud af vejen, selv når de løber.
 • De vulkanske kratere er nu flere meter høje og kan derfor være ustabile og smuldre uden varsel med de konsekvenser, at lavastrømmen pludselig kan ændre retning.
 • Eksplosioner kan ske, hvor lava flyder over vandlogget jord, hvilket resulterer i, at lava smides i forskellige retninger.
 • Lavaen strømmer ind i en lukket dal. Derfor kan dødelige vulkanske gasser, hvoraf mange er tungere end luft, akkumuleres i lavtliggende områder. Faren øges i rolige vejrforhold.

IMO overvåger fortsat gasspredning fra udbruddet. Det er usandsynligt, at gasforurening alvorligt vil påvirke mennesker, der bor i hovedstadsregionen og byerne på Reykjanes-halvøen i de kommende dage. Vejrforholdene og koncentrationen af ​​gasser (f.eks. SO 2 og CO 2 ) vil dog påvirke spredningen og koncentrationen af ​​gasforurening. Den seneste prognose for gasdispersion er tilgængelig øverst på IMO-webstedet, en.vedur.is 

 
 
 
Nyheder

 

IMG_0481

 

Et mindre udbrud i gang

20.3.2021

Se IMO’s Twitter-konto for de seneste oplysninger om jordskælv. @Vedurstofan

Uptdated 23,3 på 12:38

Faldende SW-ly vind i dag og usund luftkvalitet kan forventes i nærheden af eruption site efter 19:00 i dag. 

SO2 koncentration tæt på vulkanen kan overgå over 9000 μg/m3, og CO2 kan også samles i dale i landskabet. Det anbefales at forlade området før kl. 17.00, holde sig væk fra dale og følge den markerede sti.

Opdateret 21.03. 17:25

Det islandske met Office overvåger nøje udviklingen af gasforurening fra udbruddet i Geldingadalur. Gasforurening fra vulkanerne forventes ikke at have en væsentlig indvirkning på beboernes trivsel og sundhed på Reykjanes-halvøen og hovedstadsområdet i de næste par dage. Vejr, vindretning og forurenende stoffer (såsom SO2 og CO2) fra vulkanudbruddet påvirker alle styrken og fordelingen af gasforureningen. 

Den islandske Met Office har udarbejdet en prognose model, der forudsiger den sandsynlige fordeling og koncentration af gasforurening på grund af udbruddet i Geldingadalur. Prognoserne opdateres to gange om dagen.

Opdateret 21.03 13:40 

Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse mødtes i går eftermiddags den 20. marts for at evaluere den seneste udvikling af vulkanudbruddet i Geldingardalur på Reykjanes-halvøen. Konklusionen på mødet var, at følgende udviklinger er mulige:

 • Udbruddet vil falde gradvist og ende i de kommende dage eller uger.
 • Nye vulkanske sprækker kunne åbne på eruption site eller langs magma diget tæt på Mt. Fagradalsfjall.
 • Sandsynligheden for et stort jordskælv tæt på Mt. Fagradalsfjall er reduceret på grund af den igangværende vulkanske aktivitet.
 • Et jordskælv op til størrelsesorden 6,5 kunne udløses i Brennisteinsfjöll vulkanske system, der ligger øst for Mt. Fagradalsfjall.

Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse advarer om farer i området omkring eruptionstedet.

Det er vigtigt at huske på, at nærheden af eruption site er farligt som pludselige ændringer kan forventes. Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse skitserede følgende farer tæt på det igangværende udbrud:

Nye vulkanske sprækker kunne dannes i området uden varsel.

 • Glødende lavastykker kan falde ned fra kanterne af lavafronten, og pludselige lavaudbrud kan forventes, hvor nye lavatunger finder vej ud af lavastrømmen. Dette kan ske meget hurtigt, hvilket gør det vanskeligt for folk at komme ud af vejen, selv når de kører.
 • De vulkanske kratere er nu flere meter høje og kan derfor være ustabile og smuldre uden varsel med de konsekvenser, at lavastrømmen pludselig kan ændre retning.
 • Eksplosioner kan ske, hvor lavaen strømmer over vand-logget jorden, hvilket resulterer i lava bliver kastet i forskellige retninger.
 • Lavaen strømmer ind i en lukket dal. Derfor kan dødelige vulkanske gasser, hvoraf mange er tungere end luft, ophobes i lavtliggende områder. Faren stiger i rolige vejrforhold.

IMO fortsætter med at overvåge gasspredning fra udbruddet. Det er usandsynligt, at gasforureningen vil påvirke mennesker, der bor i hovedstadsregionen og byerne på Reykjanes-halvøen i de kommende dage, alvorligt. Vejrforholdene og koncentrationen af gasser (f.eks. Den seneste prognose for spredning af gas er tilgængelig øverst på IMO’s websted, en.vedur.is.   

Opdateret 20.03 13:45

Hvad vi ved indtil videre

Omkring kl. 20:45 UTC 19. marts 2021 begyndte et vulkanudbrud ved Geldingadalur, tæt på Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen. Udbruddet blev først set på et webkamera placeret tæt på bjerget. Det blev også bekræftet på termiske satellitbilleder. 

Eruption site er i en dal, omkring 4,7 km inde i landet fra den sydlige kyst af halvøen. Kystbyen Grindavík er den tættest befolkede region til eruptionstedet, der ligger ca. 10 km mod sydvest.

 

Udbruddet betragtes som lille på dette tidspunkt, og den eruptive revne er ca. 200 m lang. Lavaområdet dækker et område, der er ca. 500 m bred og betragtes som mindre end 1 km2. Lava springvand er små og lavastrømme er i øjeblikket en meget lokal fare. Den seismiske aktivitet er mindre og spredt rundt i Fagradalsfjall-området. 

Luftfartsfarvekoden for Keflaviks internationale lufthavn er blevet sænket til orange, da der ikke er tegn på produktion af aske og tephra og ingen overhængende fare for luftfarten.

Vulkansk gas (SO2) er blevet opdaget ved kilden til udbruddet. En model for gasspredning kan ses på IMO’s hjemmeside. I øjeblikket forventes gasforurening ikke at forårsage meget ubehag for mennesker undtagen tæt på kilden til udbruddet. Gasemissionerne vil blive overvåget nøje. 

Det område af udbruddet betragtes som meget farligt – udbruddet stedet kan ændre sig uden varsel og sætte folk i fare uventet.

Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík er åben. Suðurstrandarvegur – vejen langs Reykjanes-halvøens sydkyst er dog lukket mellem de to kystbyer Grindavík og Þorlákshöfn. Andre veje og asfalterede spor i nærheden af eruptionstedet er også lukket.

Opdateret 20.03 11:10

Udbruddet betragtes som lille på dette tidspunkt, og den vulkanske aktivitet er noget faldet siden i går aftes. Den eruptive revne er appr. 500 – 700 m lang. Lavaområdet er mindre end 1 km2, der dækker et område, der er ca. 500 m bred. Lava springvand er små og lavastrømme er i øjeblikket en meget lokal fare. Den seismiske aktivitet er mindre og spredt rundt i Fagradalsfjall-området. Der er ingen tegn på produktion af aske og tephra og i øjeblikket gasforurening forventes ikke at forårsage meget ubehag for mennesker undtagen tæt på kilden til udbruddet. Gasudledningerne vil blive overvåget nøje. 

Luftfartens farvekode for Keflaviks internationale lufthavn er blevet sænket til orange, da der ikke er tegn på produktion af aske og tephra, og der ikke er nogen overhængende fare for luftfarten.

Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík er åben. Suðurstrandarvegur – vejen langs Reykjanes-halvøens sydkyst er dog lukket mellem de to kystbyer Grindavík og Þorlákshöfn. Andre veje og asfalterede spor i nærheden af eruptionstedet er også lukket.

Opdateret 19,03 23:20

På omkring 20:45 UTC i dag, 19 Marts, et vulkanudbrud begyndte på Geldingadalur, tæt på Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen. Udbruddet blev først set på et webkamera placeret tæt på bjerget. Det blev også bekræftet på termiske satellitbilleder. I skrivende stund er vejret på halvøen vådt og blæsende, og en orange glød kan ses i lave skyer i horisonten fra Reykjanesbær og Grindavík. Eruption site er i en dal, omkring 4,7 km inde i landet fra den sydlige kyst af halvøen. Kystbyen Grindavík er den lukkede befolkede region til eruptionstedet, der ligger ca. 10 km mod sydvest.

 

Jordskælv aktivitet i regionen af magma indtrængen har været lavere i de seneste dage, og der er i øjeblikket ingen intens seismicitet forekommer i regionen. Tidligere på dagen blev flere lavfrekvente jordskælv registreret under Fagradalsfjall. Der er i øjeblikket ingen rapporter om askefald, selv om tephra og gasemissioner kan forventes. I overensstemmelse med veløvede beredskabsplaner er luftfartens farvekode for Reykjanes-halvøen blevet forhøjet til rød, hvilket betyder et udbrud i gang. Der er indført yderligere indenlandske restriktioner, herunder lukningen af Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík.

Gosmynd

Opdateret 18,03 kl 11:33

Omkring 400 jordskælv er blevet opdaget mellem midnat og syv AM på Reykjanes halvøen. Dette er noget mindre seismisk aktivitet i forhold til tidligere morgener, hvor antallet har været omkring 1.000 jordskælv. 

I går blev der opdaget omkring 1400 jordskælv. Tre var større end størrelsesorden 3, den største M3.3 på 2:37 beliggende omkring 1 km N af Nátthagi dalen. 

I dag kl. 13:00GMT mødes islands videnskabelige rådgivende udvalg for civilbeskyttelse for at evaluere de seneste overvågningsdata. Resultaterne af mødet forventes kort efter 15:00GMT.

Opdateret 15,03 kl 11:00 

Siden midnat over 1000 jordskælv er blevet opdaget på Reykjanes-halvøen, med det mest aktive område beliggende syd for Mt. Fagradalsfjall. De største jordskælv målt på M3,2, på 01:20 GMT aftes og 07:39 GMT morges.

 

I går, marts 14th, over 3000 jordskælv blev opdaget i Reykjanes-halvøen. Det største jordskælv måltE M5,4 kl. 14:15 GMT. I går aftes fire jordskælv måling M3,3-M3,6 blev opdaget, hvoraf tre blev placeret af Mt. Fagradalsfjall og den fjerde nordvest for Grindavík landsby.

Opdateret 11,03 på 16:00

Over 1700 jordskælv er blevet målt i Reykjanes-halvøen siden midnat, hvoraf få var over M3, den største målt M4, 6 på 08:53 GMT morges. Som før er den magmatiske aktivitet centreret omkring Mt. Fagradalsfjall sydvest for Mt. Keilir. 

I går, 10 marts, 2500 jordskælv blev opdaget i Reykjanes-halvøen, hvoraf 40 var over M3, den største måling M5, 1 på 3:14 GMT.

I går mødtes det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse for at drøfte de seneste overvågningsresultater fra den seismiske uro på Reykjanes-halvøen. De vigtigste resultater af mødet var:

 • Digeindtrængen udvides med den mest aktive magmastrøm centreret i den sydlige del af den. Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed, da magma stadig strømmer ind i korridoren. Med den igangværende aktivitet øges sandsynligheden for et udbrud dag for dag. Det anses for meget usandsynligt, at lava fra et muligt udbrud ville nå befolkede områder.
 • Det er vigtigt at følge aktiviteten i den sydlige del af Mt. Fagradalsfjall for at vurdere, om diget udvides mod syd.
 • Seneste satellitbilleder og GPS-data viser, at akkumulering af magma er koncentreret i den sydlige ende af diget under Mt. Fagradalsfjall. Dette er i øjeblikket det mest sandsynlige sted for et muligt udbrud.
 • Hvis diget fortsætter med at udvide og øge belastninger i området, forventes der fortsat jordskælvsaktivitet, der kan mærkes i befolkede områder.

Wrapped_english_3to9mar
Seneste satellitbilleder og GPS-data viser, at akkumulering af magma er koncentreret i den sydlige del af diget under Mt. Fagradalsfjall. Dette er det mest sandsynlige sted for et muligt udbrud. InSAR-billedet afspejler ændringer mellem 3. marts og 9. marts 2021Billedet indeholder modificerede Copernicus Sentinel-data [2021]

Muligt udbrud kan begynde uden stærke prækursorer signaler

I øjeblikket er magmaen lavvandet og ligger 1-1,5 km under skorpen. Derfor kan det forventes, at et udbrud kan starte uden et stærkt forstadssignal, da magmaen let kan bremse gennem de sidste hundreder af meter af skorpen, når det kritiske tryk er nået. Fra erfaring med lava flow udbrud (som vi kunne forvente), udbruddet rysten er svag og har en lav amplitude. Af denne grund har IMO installeret webcams, som kan bruges til at overvåge området, i tilfælde af et udbrud vil starte uden klare prækursorer signaler.

Opdateret 09,03. på 12,30

Omkring 5:20 i morges, aktiviteten på Mt. Fagradalsfjall, syd for korridoren, steg med en pludselig stigning i seismisk rysten. Men uroen faldt hurtigt. Magma bevægelser er en sandsynlig årsag til denne aktivitet, som er meget lokaliseret syd for magma indtrængen. Rystelserne er et tegn på, at indtrængen er i vækst. 

Variable niveauer af seismisk tremor kan forventes i sådanne perioder med seismisk uro. Derfor er det sandsynligt, at der vil være perioder med intens tremor afbrudt af mindre intens aktivitet i de kommende dage. Et vulkanudbrud er stadig en mulighed. Derfor er forskere og civilbeskyttelsespersonale i alarmberedskab, og de er klar til at reagere på en række situationer, herunder skadelig jordskælvsaktivitet eller et vulkanudbrud. 

Den mulige udvikling er som følger:

 • Den igangværende seismiske aktivitet reduceres i de kommende dage og uger.

 • Den seismiske sværm vil stige i intensitet, muligvis med et jordskælv op til størrelsesorden størrelsesorden 6 i området.

 • Et jordskælv op til størrelsesorden 6,5 kunne udløses i et nærliggende vulkansk system, omkring 20 km øst for den nuværende placering af aktiviteten.

 • Magma indtrængen fortsætte, hvilket resulterer i:

  • Et eventuelt fald i forstørrelsesindstrømningen, hvilket resulterer i forstørrelsesstørkning på plads uden et udbrud.

  • Et effusivt vulkanudbrud kan forekomme, hvilket resulterer i lavastrømme, der ikke bør true beboede områder på halvøen.

Monitor-map-45x25-cm-unrest-en-20210309

Klik her for at se et større billede eller for at downloade billedet.Dette billede viser det sted, hvor magmakammeret dannes under jordskorpen. Når magma strømmer ind i de sedimentære lag og danner magmatunneler, som det i øjeblikket er tilfældet i området med uro mellem Keilir og Fagradalsfjall, dannes trykket i jordskorpen. Dette skaber spændinger på øst- og vestsiden af uroområdet.


Opdateret 03.03. kl. 19.00 Kl.

14:20 i dag blev der opdaget en pludselig stigning i seismisk tremor i det meste af Islands nationale seismiske netværk. I skrivende stund fortsætter rystelserne, selvom intensiteten er reduceret lidt. Rystelserne, som omfatter mange små, overlappende jordskælv, stammer fra en region 2 km sydvest for Keilir på Reykjanes-halvøen. Lignende udbrud af rystelser er blevet observeret forud for tidligere vulkanudbrud i Island. Magma bevægelser er en sandsynlig årsag til det igangværende signal, og det er muligt, at en effusive (lava-producerende) udbrud kan forekomme tæt på Keilir. Men i skrivende stund forekommer der ikke noget vulkanudbrud på Reykjanes-halvøen.

 

Analysen af forskellige sensor- og satellitbaserede overvågningsdata fortsætter i takt, og yderligere rumbårne radarbilleder bliver tilgængelige sent i aften. Som en sikkerhedsforanstaltning for indenrigs- og international luftfart er den vulkanske luftfartsfarvekode for Reykjanes-halvøen blevet forhøjet fra gul (forhøjet uro) til orange (øget uro). Den orange alarm repræsenterer det tredje højeste niveau, med rød forbeholdt et nært forestående eller igangværende vulkanudbrud.

Screenshot-from-2021-03-03-15-10-30

Opdateret 03.03. 

Den 1. marts mødtes det islandske civilbeskyttelses videnskabelige rådgivende udvalg for at drøfte de seneste overvågningsresultater fra den seismiske uro på Reykjanes-halvøen. Især blev det seneste satellitbaserede radarbillede (InSAR) gennemgået. Forskydningerne i InSAR-scenen viser mere jorddeformation, end det kan forklares ved jordskælvsaktiviteten alene. Den mest sandsynlige forklaring er, at magma indtrængen forekommer tæt på Fagradalsfjall, hvor jordskælvet aktivitet har varet i de seneste dage. De seneste satellitresultater vil blive behandlet med yderligere geodætisk modellering for bedre at forstå årsagerne til jorddeformationen.

 

I betragtning af de nye resultater, der drøftes af Det Videnskabelige Rådgivende Udvalg, er det vigtigt at overveje scenarier i udviklingen af den seismicitet, der kan indebære vulkansk aktivitet tæt på Fagradalsfjall.

Mulig udvikling

 • Den igangværende seismicitet reduceres i de kommende dage og uger.
 • Den seismiske sværm vil stige i intensitet, muligvis med et jordskælv op til størrelsesorden 6 i størrelse nærliggende Fagradalsfjall.
 • Et jordskælv på op til 6,5 i størrelse kan udløses i Brennisteinsfjöll bjergkæden, over 20 km øst for Fagradalsfjall.
 • Magma indtrængen fortsætte i nærheden af Fagradalsfjall.
  • De påtrængende magma bevægelser stoppe og i sidste ende størkne.
  • Et effusivt vulkanudbrud kan forekomme, hvilket resulterer i lavastrømme, der ikke bør true beboede områder på halvøen.

Udviklingen af seismiciteten overvåges fortsat dag og nat, og i tilfælde af et udbrud er forskellige beredskabsplaner på plads.

Opdateret 24.02.

Den 24. februar 2021 blev der registreret to jordskælv over størrelsesorden M5. Den største, M5.7, var kl. 10:05 og kl. 10:30 blev en M5.0 målt. Senere samme dag kl 12:37 en M4.8 blev optaget. Siden begyndelsen af denne uro 16 jordskælv over M4 er blevet registreret, og 90 jordskælv over M3. De har kunnet mærkes bredt i SW del af landet og de store gang i NW del så vidt Ísafjörður. Bemærk, at alle anmeldte jordskælv har fundet sted på Reykjanes-halvøen, omtrent mellem Kleifarvatn og Svartsengi. Vær opmærksom på, at vores web viser på nøjagtige steder fra det automatiske system. 

I dag fem jordskælv over M4 er blevet målt i den nordlige del af Fagradalsfjall, M4,4 på 12:06, M4,0 på 12:24, M4,1 på 13:51 og M4,2 på 15:10. Alle disse er i en lignende placering som M5, 7 jordskælvet. Vores fortolkning er, at disse er udløst jordskælv forårsaget af den intense aktivitet og deformation, der har fundet sted i området. Sværmen er stadig i gang, og omkring 5000 jordskælv er blevet opdaget med det automatiske system siden begyndelsen af sværmen.

Satellitbilledet nedenfor viser et Sentinel-1 interferogram, der spænder over perioden 19.-25. februar. Dette viser jorden deformation i forbindelse med den seneste jordskælv aktivitet på Reykjanes-halvøen og viser, at dette var relateret til en kombination af bevægelse på nord-syd trending fejl og venstre-lateral bevægelse over en stor del af pladen grænse (~ 25 km segment – fra Svartsengi til Kleifarvatn).

Unwrapped_english--1-

Røde amplituder repræsenterer bevægelse mod satellitten og lilla amplituder bevægelse væk fra satellitten (stien er vest for Island). De sorte pile i højre hjørne nedenfor viser satellittens kurs og udseende. Jordskælvet på 5,7, der fandt sted den 24. februar, vises af den røde stjerne. Her er en PDF-version af billedet ovenfor.

Der er ingen indikation i dette interferogram for lavvandede magmatiske indtrængen, men tilstrømningen af magma fra dybden kan ikke udelukkes, da denne aktivitet er en del af en igangværende vulkantektonisk reaktivering af ReykjanesPeninsula.
image_print