Vulkanen fortsætter
Sidste bulletin:
Et mindre udbrud i gang
Se IMOs Twitter-konto for at få de seneste oplysninger om jordskælv. @Vedurstofan
Opdateret 21.03. 17:25
Det islandske metkontor overvåger nøje udviklingen af gasforurening fra udbruddet i Geldingadalur. Gasforurening fra vulkanerne forventes ikke at have en væsentlig indvirkning på beboernes trivsel og sundhed på Reykjaneshalvøen og hovedstadsområdet de næste par dage. Vejr, vindretning og forurenende stoffer (såsom SO2 og CO2) fra vulkanudbruddet påvirker alle styrken og fordelingen af gasforureningen.
Det islandske metakontor har udarbejdet en prognosemodel, der forudsiger den sandsynlige fordeling og koncentration af gasforurening på grund af udbruddet i Geldingadalur. De prognoser opdateres to gange om dagen.
Opdateret 21.03 13:40
Det videnskabelige rådgivende råd for den islandske civilbeskyttelse mødtes i går eftermiddag den 20. marts for at evaluere den seneste udvikling af vulkanudbruddet i Geldingardalur på Reykjaneshalvøen. Konklusionen på mødet var, at følgende udviklinger er mulige:
- Udbruddet falder gradvist og slutter i de kommende dage eller uger.
- Nye vulkanske sprækker kunne åbne ved udbruddet eller langs magadiget tæt på bjerget. Fagradalsfjall.
- Sandsynligheden for et stort jordskælv tæt på Mt. Fagradalsfjall er reduceret på grund af den igangværende vulkanske aktivitet.
- Et jordskælv op til styrke 6,5 kunne udløses i det vulkanske system Brennisteinsfjöll, der ligger øst for Mt. Fagradalsfjall.
Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse advarer om farer i området med udbrud.
Det er vigtigt at huske på, at udbruddet i nærheden er farligt, da man kan forvente pludselige ændringer. Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse skitserede følgende farer tæt på det igangværende udbrud:
Nye vulkanske sprækker kunne dannes i området uden varsel.
- Glødende stykker lava kan falde fra lavafrontens kanter, og der kan forventes pludselige lavaudbrud, hvor nye lavatunger finder vej ud af lavastrømmen. Dette kan ske meget hurtigt, hvilket gør det vanskeligt for folk at komme ud af vejen, selv når de løber.
- De vulkanske kratere er nu flere meter høje og kan derfor være ustabile og smuldre uden varsel med de konsekvenser, at lavastrømmen pludselig kan ændre retning.
- Eksplosioner kan ske, hvor lava flyder over vandlogget jord, hvilket resulterer i, at lava smides i forskellige retninger.
- Lavaen strømmer ind i en lukket dal. Derfor kan dødelige vulkanske gasser, hvoraf mange er tungere end luft, akkumuleres i lavtliggende områder. Faren øges i rolige vejrforhold.
IMO overvåger fortsat gasspredning fra udbruddet. Det er usandsynligt, at gasforurening alvorligt vil påvirke mennesker, der bor i hovedstadsregionen og byerne på Reykjanes-halvøen i de kommende dage. Vejrforholdene og koncentrationen af gasser (f.eks. SO 2 og CO 2 ) vil dog påvirke spredningen og koncentrationen af gasforurening. Den seneste prognose for gasdispersion er tilgængelig øverst på IMO-webstedet, en.vedur.is .
Opdateret 20.03 13:45
Hvad vi ved indtil videre
Omkring 20:45 UTC den 19. marts 2021 begyndte et vulkanudbrud ved Geldingadalur tæt på Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen. Udbruddet blev først set på et webkamera placeret tæt på bjerget. Det blev også bekræftet på termiske satellitbilleder.
Udbruddet er i en dal ca. 4,7 km inde i landet fra halvøens sydlige kyst. Kystbyen Grindavík er den nærmest befolkede region til udbruddet, der ligger ca. 10 km mod sydvest.
Udbruddet betragtes som lille på dette stadium, og den udbrudte revne er ca. 200 m lang. Lavaområdet dækker et område, der er ca. 500 m bred og betragtes som mindre end 1 km2. Lavafontæner er små, og lavastrømme er i øjeblikket en meget lokal fare. Den seismiske aktivitet er mindre og spredt rundt i Fagradalsfjall-området.
Luftfartens farvekode for Keflaviks internationale lufthavn er blevet sænket til orange, da der ikke er nogen indikation af produktion af aske og tefra og ingen overhængende fare for luftfarten.
Der er påvist vulkansk gas (SO2) ved udbruddets kilde. En model for gasspredning kan ses på IMO’s websted. I øjeblikket forventes gasforurening ikke at medføre meget ubehag for folk undtagen tæt på kilden til udbruddet. Gasemissionerne overvåges nøje.
Området med udbruddet betragtes som meget farligt – udbruddet kan ændres uden varsel og udsætte folk i fare uventet.
Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík er åben. Suðurstrandarvegur – vejen langs den sydlige kystlinje på Reykjanes-halvøen er dog lukket mellem de to kystbyer Grindavík og Þorlákshöfn. Andre veje og ikke-asfalterede spor i nærheden af udbruddet er også lukket.
Opdateret 20.03 11:10
Udbruddet betragtes som lille på dette tidspunkt, og den vulkanske aktivitet er faldet noget siden i går aftes. Den udbrudte revne er ca. 500 – 700 m lang. Lavaområdet er mindre end 1 km 2, der dækker et område, der er ca. 500 m bred. Lavafontæner er små, og lavastrømme er i øjeblikket en meget lokal fare. Den seismiske aktivitet er mindre og spredt rundt i Fagradalsfjall-området. Der er ingen indikationer for produktion af aske og tefra, og i øjeblikket forventes gasforurening ikke at medføre meget ubehag for mennesker undtagen tæt på kilden til udbruddet. Gasemissionerne overvåges nøje.
Luftfartens farvekode for Keflaviks internationale lufthavn er blevet sænket til orange, da der ikke er nogen indikation af produktion af aske og tefra, og der ikke er nogen overhængende fare for luftfarten.
Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík er åben. Suðurstrandarvegur – vejen langs den sydlige kystlinje på Reykjanes-halvøen er dog lukket mellem de to kystbyer Grindavík og Þorlákshöfn. Andre veje og ikke-asfalterede spor i nærheden af udbruddet er også lukket.
Opdateret 19.03 23:20
Omkring 20:45 UTC i dag, den 19. marts, begyndte et vulkanudbrud ved Geldingadalur, tæt på Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen. Udbruddet blev først set på et webkamera placeret tæt på bjerget. Det blev også bekræftet på termiske satellitbilleder. I skrivende stund er vejret på halvøen vådt og blæsende, og en orange glød kan ses i lave skyer i horisonten fra Reykjanesbær og Grindavík. Udbruddet er i en dal ca. 4,7 km inde i landet fra halvøens sydlige kyst. Kystbyen Grindavík er den lukkede befolkede region til udbrudsstedet, der ligger ca. 10 km mod sydvest.
Jordskælvsaktivitet i magmaindtrængningsområdet har været lavere de seneste dage, og der er i øjeblikket ingen intens seismicitet i regionen. Tidligere på dagen blev der registreret flere lavfrekvente jordskælv under Fagradalsfjall. Der er i øjeblikket ingen rapporter om askefald, skønt der forventes emission af tephra og gas. I overensstemmelse med veløvede beredskabsplaner er luftfarvekoden for Reykjanes-halvøen hævet til rød, hvilket betyder, at der er et udbrud i gang. Yderligere indenlandske restriktioner er indført, herunder lukningen af Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík.
Opdateret 18.03 kl. 11:33
Omkring 400 jordskælv er blevet opdaget mellem midnat og syv om morgenen på Reykjanes-halvøen. Dette er noget mindre seismisk aktivitet sammenlignet med tidligere morgener, hvor antallet har været omkring 1.000 jordskælv.
I går blev der opdaget omkring 1400 jordskælv. Tre var større end størrelsesorden 3, den største M3.3 kl. 02:37, der ligger omkring 1 km N for Nátthagi-dalen.
I dag kl. 13.00 mødes det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse for at evaluere de seneste overvågningsdata. Resultaterne af mødet forventes kort efter kl. 15.00.
Opdateret 15.03 kl. 11:00
Siden midnat er der blevet opdaget over 1000 jordskælv på Reykjaneshalvøen med det mest aktive område syd for Mt. Fagradalsfjall. De største jordskælv målt ved M3,2 kl. 01:20 GMT i går aftes og 07:39 GMT i morges.
I går, den 14. marts , blev der opdaget over 3000 jordskælv på Reykjanes-halvøen. Det største jordskælv målte M5,4 kl. 14:15 GMT. I går aftes blev der registreret fire jordskælv, der måler M3,3-M3,6, hvoraf tre blev lokaliseret ved Mt. Fagradalsfjall og den fjerde nordvest for landsbyen Grindavík.
Opdateret 11.03 kl. 16:00
Over 1700 jordskælv er blevet målt på Reykjaneshalvøen siden midnat, hvoraf få var over M3, hvoraf den største målte M4,6 kl. 08:53 GMT i morges. Som før er den magmatiske aktivitet centreret omkring Mt. Fagradalsfjall sydvest for Mt. Keilir.
I går, 10. marts, blev der registreret 2500 jordskælv på Reykjanes-halvøen, hvoraf 40 var over M3, hvoraf den største målte M5,1 kl. 3:14 GMT.
I går mødtes det videnskabelige rådgivende råd for den islandske civilbeskyttelse for at diskutere de seneste overvågningsresultater fra den seismiske uro på Reykjanes halvøen. De vigtigste fund fra mødet var:
- Digeindtrængningen udvides med den mest aktive magma-strøm centreret i den sydlige del af den. Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed, da magma stadig strømmer ind i korridoren. Med den igangværende aktivitet stiger sandsynligheden for et udbrud dag for dag. Det anses for meget usandsynligt, at lava fra et muligt udbrud ville nå befolkede områder.
- Det er vigtigt at følge aktiviteten i den sydlige region Mt. Fagradalsfjall for at vurdere, om diget udvider sig mod syd.
- Seneste satellitbilleder og GPS-data viser, at akkumulering af magma er koncentreret i den sydlige ende af diget under Mt. Fagradalsfjall. Dette er i øjeblikket det mest sandsynlige sted for en mulig udbrud.
- Hvis diget fortsætter med at ekspandere og øge belastningerne i området, forventes der fortsat jordskælvsaktivitet, der kan mærkes i befolkede områder.
Seneste satellitbilleder og GPS-data viser, at akkumulering af magma er koncentreret på den sydlige del af diget under bjerget. Fagradalsfjall. Dette er det mest sandsynlige sted for en mulig udbrud. InSAR-billede afspejler ændringer mellem 3. marts og 9. marts 2021 . Billedet indeholder modificerede Copernicus Sentinel-data [2021]
Muligt udbrud kunne begynde uden stærke forløbs signaler
I øjeblikket er magmaen overfladisk og ligger 1-1,5 km under skorpen. Derfor kan det forventes, at et udbrud kunne starte uden et stærkt forløbssignal, da magma let kan bremse gennem de sidste hundrede meter af skorpen, når det kritiske tryk er nået. Fra erfaring med lavastrømningsudbrud (som vi kunne forvente), er udbruddets tremor svag og har en lav amplitude. Af denne grund har IMO installeret webkameraer, der kan bruges til at overvåge området, i tilfælde af et udbrud, der starter uden klare forløbssignaler.
Opdateret 09.03. kl. 12.30
Omkring 5:20 i morges var aktiviteten ved Mt. Fagradalsfjall, syd for korridoren, steg med en pludselig stigning i seismisk tremor. Imidlertid mindskedes uroen hurtigt. Magma-bevægelser er en sandsynlig årsag til denne aktivitet, som er meget lokaliseret syd for magma-indtrængen. Skælven er en indikation af, at indbruddet ekspanderer.
Variable niveauer af seismisk tremor kan forventes i sådanne perioder med seismisk uro. Derfor er det sandsynligt, at der vil være perioder med intens rystelse, blandet med mindre intens aktivitet i de kommende dage. Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed. Derfor er forskere og civilbeskyttelsespersonale på vagt, og de er klar til at reagere på en række situationer, herunder skadelig jordskælvsaktivitet eller et vulkanudbrud.
Mulig udvikling er som følger:
-
Den igangværende seismiske aktivitet reduceres i de kommende dage og uger.
-
Den seismiske sværm vil stige i intensitet, muligvis med et jordskælv op til størrelsesorden 6 i området.
-
Et jordskælv op til styrke 6,5 kunne udløses i et nærliggende vulkansk system, cirka 20 km øst for den aktuelle placering af aktiviteten.
-
Magma-indtrængen fortsætter, hvilket resulterer i:
-
Et eventuelt fald i magmaindstrømning, hvilket resulterer i, at magma størkner på plads uden et udbrud.
-
Et voldsomt vulkanudbrud kunne forekomme, hvilket resulterede i lavastrømme, der ikke skulle true beboede områder på halvøen.
-
Klik her for at se et større billede eller for at downloade billedet. Dette billede viser placeringen, hvor magmakammeret dannes under jordskorpen. Når magma strømmer ind i de sedimentære lag og danner magmatunneler, som det i øjeblikket er tilfældet i uroområdet mellem Keilir og Fagradalsfjall, dannes der tryk i jordskorpen. Dette skaber spændinger på øst- og vestsiden af urolområdet.
Opdateret 03.03. kl. 19.00
Kl. 14:20 i dag blev der opdaget en pludselig stigning i seismisk tremor gennem det meste af Islands nationale seismiske netværk. I skrivende stund fortsætter tremor selvom dens intensitet er reduceret en anelse. Skælven, som består af mange små, overlappende jordskælv, kommer fra en region 2 km sydvest for Keilir på Reykjanes-halvøen. Lignende udbrud af tremor er observeret forud for tidligere vulkanudbrud på Island. Magma-bevægelser er en sandsynlig årsag til det igangværende signal, og det er muligt, at et sprudlende (lavaproducerende) udbrud kan forekomme tæt på Keilir. På tidspunktet for skrivningen forekommer der imidlertid ingen vulkanudbrud på Reykjanes-halvøen.
Analysen af forskellige sensor- og satellitbaserede overvågningsdata fortsætter i tempo, hvor yderligere rumbårne radarbilleder bliver tilgængelige sent på aftenen. Som en forholdsregel for indenrigs og international flyrejse er den vulkanske luftfartskodekode for Reykjanes-halvøen blevet hævet fra gul (forhøjet uro) til orange (øget uro). Den orange alarm repræsenterer det tredje højeste niveau, med rødt forbeholdt et forestående eller igangværende vulkanudbrud.
Opdateret 03.03.
Den 1. marts mødtes det videnskabelige rådgivende råd for den islandske civilbeskyttelse for at diskutere de seneste overvågningsresultater fra den seismiske uro på Reykjaneshalvøen. Især blev det seneste satellitbaserede radarbillede (InSAR) gennemgået. Forskydningerne i InSAR-scenen viser mere jorddeformation, end det kun kan forklares med jordskælvsaktiviteten. Den mest sandsynlige forklaring er, at magma-indtrængen forekommer tæt på Fagradalsfjall, hvor jordskælvsaktiviteten har vedvaret de seneste dage. De seneste satellitresultater behandles med yderligere geodetisk modellering for bedre at forstå årsagerne til jorddeformationen.
I betragtning af de nye resultater, der er drøftet af Scientific Advisory Board, er det vigtigt at overveje scenarier i udviklingen af seismiciteten, der kan involvere vulkansk aktivitet tæt på Fagradalsfjall.
Mulig udvikling
- Den igangværende seismicitet reduceres i de kommende dage og uger.
- Den seismiske sværm vil stige i intensitet, muligvis med et jordskælv op til størrelsen 6 i nærheden af Fagradalsfjall.
- Et jordskælv op til 6,5 i størrelse kunne udløses i bjergkæden Brennisteinsfjöll, mere end 20 km øst for Fagradalsfjall.
- Magma-indtrængen fortsætter i nærheden af Fagradalsfjall.
- De påtrængende magmabevægelser stopper og størkner til sidst.
- Et voldsomt vulkanudbrud kunne forekomme, hvilket resulterede i lavastrømme, der ikke skulle true beboede områder på halvøen.
Udviklingen af seismicitet overvåges fortsat dag og nat, og i tilfælde af et udbrud er forskellige beredskabsplaner på plads.
Opdateret 24.02.
Den 24. februar 2021 blev der registreret to jordskælv over størrelsen M5. Den største, M5.7, var kl. 10.05, og kl. 10.30 blev en M5.0 målt. Senere samme dag kl. 12:37 blev en M4.8 registreret. Siden begyndelsen af denne uro er der registreret 16 jordskælv over M4 og 90 jordskælv over M3. De er blevet mærket bredt i den sydlige del af landet og de største engang i den nordlige del så langt som til Ísafjörður. Bemærk, at alle gennemgåede jordskælv har fundet sted på Reykjanes-halvøen omtrent mellem Kleifarvatn og Svartsengi. Vær opmærksom på, at vores web vises nøjagtigt fra det automatiske system.
I dag er der målt fem jordskælv over M4 i den nordlige del af Fagradalsfjall, M4,4 kl. 12:06, M4,0 kl. 12:24, M4,1 kl. 13:51 og M4,2 kl. 15:10. Alle disse er på et lignende sted som jordskælvet M5,7. Vores fortolkning er, at disse udløses jordskælv forårsaget af den intense aktivitet og deformation, der har fundet sted i området. Sværmen er stadig i gang, og der er registreret cirka 5000 jordskælv med det automatiske system siden sværmens begyndelse.
Satellitbilledet nedenfor viser et Sentinel-1 interferogram, der spænder over perioden 19.-25. Februar. Dette viser jorddeformation forbundet med den nylige jordskælvaktivitet på Reykjanes-halvøen og indikerer, at dette var relateret til en kombination af bevægelse på nord-syd-trendfejl og venstre-lateral bevægelse over en stor del af pladegrænsen (~ 25 km segment – fra Svartsengi til Kleifarvatn).
Røde amplituder repræsenterer bevægelse mod satellitten og purpur amplitudebevægelse væk fra satellitten (stien er vest for Island). De sorte pile i højre hjørne nedenfor viser satellitens kurs og kørselsretning. Jordskælvet på styrke 5,7, der opstod den 24. februar, vises af den røde stjerne. Her er en PDF-version af billedet ovenfor.
Der er ingen indikationer i dette interferogram for lavt magmatiske indtrængen, men tilstrømningen af magma fra dybden kan ikke udelukkes, da denne aktivitet er en del af en igangværende vulkan-tektonisk genaktivering af Reykjanes-halvøen.