Vulkanen fortsætter sin aktivitet.

 

Her information om lavaen, der nu strømmer ud i havet på la Palma.

Kilde: DR.dk

https://www.dr.dk/nyheder/udland/lava-flyder-ud-i-havet-paa-la-palma-og-kan-udloese-dampe-med-smaa-glassplinter-og

Ni dage efter vulkanen Cumbre Vieja brød ud på den spanske ferieø La Palma, har den rødglødende lava i nat nået Atlanterhavet.

Det oplyste De Kanariske Øers Vulkanske Institut, Involcan, i et tweet sent tirsdag aften.

– Lavastrømmen er nået frem til havet ved Playa Nueva, lød det fra Involcan.

Mødet mellem lava og havvand kan blive endnu et dramatisk skridt i vulkanudbruddet, som allerede har kostet hundredvis af hjem og sendt tusinder på flugt.

Det fortæller Nina Søager, adjunkt i geologi på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

– Det, der kan ske, er, at havvandet begynder at trykkoge, og at der kan ske eksplosioner, hvor mindre lavasten kan blive blæst ud. Det vil også danne en dampsky, der indeholder små glasstumper og saltsyre, som bliver dannet, når det her havvand bliver varmet op. Og den her sky kan så blæse ind over land.

Glasstumperne opstår ifølge Nina Søager, når selve lavaen bliver hurtigt afkølet af havvandet:

– Så danner den en overflade af glas, der bliver til glassplinter, som falder af. Og når der opstår dampudvikling, bliver de bittesmå glassplinter taget med op af dampen, siger hun og tilføjer, at dampen er skadelig tæt på, men ikke hvis man holder sig på afstand.

Bliv hjemme

Indbyggerne i flere af områderne omkring kysten ved Tazacorte, hvor lavaen i går nåede havet, blev allerede mandag bedt om at holde sig inden døre for at undgå de potentielt giftige dampe.

– Indånding eller kontakt med giftige dampe og væsker kan irritere huden, øjnene og luftvejene, og det kan forårsage vejrtrækningsbesvær, særligt hos folk med allerede eksisterende lidelser, lød det i advarslen fra De Kanariske Øers vulkaninstitut, Involcan.

Der er blevet erklæret undtagelsestilstand på grund af en naturkatastrofe på øen, hvor lavaen indtil videre har ædt sig igennem mere end 258 hektar land og over end 500 huse.

Indtil videre er 6.000 indbyggere blevet evakueret fra deres hjem.

Der har også været frygt for, at lavaens fortsatte fremdrift kan medføre, at dele af selve øen skrider i havet. Sker det, ville det langt fra være første gang i De Kanariske Øers historie, fortæller geolog Nina Søager.

– Man kan se, at sådan nogle skred, hvor en stor del af de her øer er faldet i havet, er sket mange gange på hver af de her Kanariske Øer gennem tiden. Sidste gang det skete på La Palma, mener man, var for omkring 560.000 år siden, siger hun og fortsætter:

– Så der er ikke nogen tvivl om, at det sker på et eller andet tidspunkt – problemet er bare, at man ikke aner hvornår.

Hun fortæller dog, at de nyeste undersøgelser viser, at den side af øen, hvor vulkanen er, er relativt stabil.

– Der skal en ret stor eksplosion eller lignende til, før at det kollapser. Så lige nu regner man med, at sandsynligheden for at det sker, er meget lille, siger hun.

Copyright: DR.dk

 

image_print