Vulkanen fortsætter på La Palma.

Der har i de seneste dage i medierne været omtaler og artikler af det igangværende vulkanudbrud på den spanske ø La  Palma om “profetien om en eventuel tsunami på grund af nedskridning af vulkanens flanke  i Atlanterhavet”.

Derfor var jeg i TV2 News fredag den 24. september med en opdatering fra de spanske vulkanologers opdatering om dette vulkanudbrud og hvor stor sandsynligheden er for, at en sådan naturbegivenhed skulle kunne finde sted nu.  Sandsynligheden er meget lille. Der skal kraftigere bevægelser i undergrunden til for at det vil ske lige her og nu, Det er sket før – javel – men der går hundredtusindevis af år imellem disse begivenheder. De rystelser, der finder sted lige nu skyldes gasundvigelsen fra den smeltede magma, der kommer ud som lava og aske i selve vulkanens udbrud og – ikke at forglemme – når magma bevæger sig op igennem en vulkans indvendige rørsystem kommer der små jordskælv men som regel ikke af stærkere karat.

Når dette er sagt så er jeg nødt til at citere: “Geologi er ingen sikker videnskab”. Vi ved meget mere om vulkaner og jordens indre i dag end for 50 år siden, men vi ved ikke nok. En sikker konklusion er, at hvad som er sket før vil ske igen. Naturen gentager sig selv. 

Udbruddet foregår med vedvarende, hurtigt pulserende lavafontæner ud i form af springvand stiger fra krateråbningen til flere hundrede meters højde og i form af aske og dampskyer, der stiger helt op til 3-4 kilometers højde.

Lavasøjlerne, der som ildspringvand står i vejret er nogenlunde stabilt, men til tider kortvarige og afbrudt af gigantiske eksplosioner, hvor de undvegne gasser fra den smeltede lava slynger og river dele af lavaen i alle retninger som glødende lavabomber i mere end 1000 meters afstand fra kartere. 

Adskillige af disse eksplosioner er så kraftige, at det udløser såkaldte chokbølger – lufttryksbølger, der kan mærkes i mange kilometer afstand. Nogle mennesker forvekslede dem med jordskælv.

Copyright: Henning Andersen tlf. 20764247, www.vulkaneksperten.dk. 

 

Herunder  artikel af Journalist Maja Langberg fra TV2:

Forskere kom med dyster profeti for 20 år siden – gør vulkanudbrud på La Palma den til virkelighed?

sep. 2021, 19:20 Maja Langberg:

Vulkanudbrud på La Palma

Konsekvenserne vil “utvivlsomt” være store

Studier og modelleringer peger på forskellige udfald af en sådan bølge. Risikoen for skrækscenariet er do til for at kunne udløæse et skredg meget lille. Det understreger også Thomas Kokfelt.

Men skulle det alligevel blive udfaldet, er vi ude i fatale konsekvenser. Han peger på, at en sådan megatsunami kan rejse med over 700 kilometer i timen hen over havet og derfor ramme den amerikanske østkyst i løbet af omkring seks timer.

– Den bliver selvfølgelig dæmpet af det store ocean, men kan alligevel ramme østkysten med en højde på omkring 30 meter. Flere millionbyer som Miami, New York City og Boston ligger i skudlinjen, og der ville konsekvenserne utvivlsomt være store, siger Thomas Kokfelt.

 

Nyheden om søndagens udbrud spredte sig hurtigt til alverdens sociale og traditionelle medier.

  1. Også på Twitter trendede ordet tsunami.

 

Teori: Tsunami rammer Florida efter ni timer

Det er hele tyve år siden, de første dystre profetier om konsekvenserne af et eventuelt kollaps af netop vulkanen Cumbre Vieja så dagens lys.

Således begyndte den britiske vulkanforsker Simon Day omkring årtusindeskiftet at advare om, at det kan medføre enorme ødelæggelser så langt væk som New York eller England.

Ifølge forskeren og hans kompagnon Stewen Ward vil bølgerne nå en højde på 900 meter i det øjeblik, vulkanen styrter i havet. Og godtager man deres teori, vil en tsunami herefter bevæge sig mod den amerikanske østkyst og efter ni timer ramme Florida med en højde på op til 25 meter.

Forudsigelserne har siden fået stor kritik for at være for overdrevne – også i disse dage, hvor spekulationerne tager fart. Og senest har USA’s nationale advarselscenter for tsunamier da også slået fast, at der på nuværende tidspunkt ingen fare er for tsunami i forbindelse med udbruddet på La Palma.

Et studie fra 2008 foretaget af tre norske forskere viser, at sandsynligheden for en tsunami af stor kaliber er “opfattet som lille af de fleste”.

– Men ikke desto mindre bør de mulige, katastrofale konsekvenser kalde på opmærksomhed, skriver forskerne, og ifølge deres beregninger kan en bølge forårsaget af vulkanens skred nå ”flere hundrede meters højde”.

 

– Selvfølgelig kommer Cumbre Vieja til at skride

Grunden til, at der overhovedet tales om et eventuelt kollaps, er, at området omkring Cumbre Vieja er stejlt og ustabilt. Det fortæller både Thomas Kokfelt og Nina Søager, der er adjunkt i geologi på Københavns Universitet og har speciale i vulkaner.

– På de her vulkanøer er det naturligt, at vulkaner bygger sig højere og højere op, så vulkansiderne bliver stejlere og stejlere. På et tidspunkt er siderne ikke stabile mere, og i forbindelse med udbrud kan det hele kollapse, siger hun til TV 2.

– Når der sker et skred, hvor hele siden af en vulkan rutsjer i havet, er det klart, det kan danne en tsunami, der kan rejse langt, siger hun.

 

I forbindelse med et udbrud i 1949, så man tegn på begyndende ustabilitet i Cumbre Viejas vestlige flanke. Tsunamier udløst af vulkanskred sker gennemsnitligt omkring en enkelt gang per titusinde år, fortæller han. Og snakker vi megatsunamier, er vi oppe omkring 100.000 års mellemrum.

– Selvfølgelig kommer Cumbre Vieja til at skride på et eller andet tidspunkt. Spørgsmålet er bare hvornår og med hvor stor effekt, siger Thomas Find Kokfelt,

 

Stille i 50 år

Effekten kommer blandt andet an på, hvor store mængder bjerg- og vulkanmasse, der ved et skred vælter ned i havet – og hvor hurtigt det foregår.

Ifølge det aldrende studie fra Stewen Ward og Simon Day er der ved et kollaps tale om alt mellem 150 og 500 kubikkilometer materiale.

Seneste udbrud af Cumbre Vieja var i 1971, og vulkanen har således forholdt sig stille i 50 år indtil i søndags.

6000 ud af La Palmas godt 80.000 beboere er indtil videre blevet evakuere.

Copyright: Maja Langberg TV2…

 

image_print