Vulkan – udbrud i gang i Island.

 

Flere huse i brand: Dele af Grindavik risikerer at blive opslugt i vulkanudbrud

Den islandske by Grindavik er i løbet af få timer blevet ramt vulkanudbrud.

 

48 SEKUNDER

Billeder fra Island viser, at de første huse i Grindavík nu står i flammer.
 
 

 

Lavaen fra et vulkanudbrud på Island flyder lige nu i lange orange baner helt tæt på den islandske by Grindavík, og de første huse står i flammer.

Det viser direkte billeder fra Island.

Lige nu er det svært at spå om, hvordan situationen udvikler sig de kommende timer, siger Gro Birkefeldt Møller Pedersen, som er vulkanolog ved Islands Universitet i Reykjavik.

– Det er stadigvæk en begivenhed, der er ved at udfolde sig. Der er stadigvæk sprækker, der åbner sig, og vi kan ikke udelukke, at nye sprækker åbner sig endnu længere inde i selve byen, siger hun.

I morges klokken kort før ni skete den første del af udbruddet nordøst for Grindavík.

 
De to vulkanudbrud er sket nær byen Grindavík i det sydvestlige Island (Foto: © Halldor Kolbeins Ritzau Sacnpix)

Gro Birkefeldt Møller Pedersen følger med i udbruddet fra universitetet i Reykjavik, hvor hun ved hjælp af beregninger forsøger at forudsige, hvordan lavaen kommer til at bevæge sig time for time.

– Helt lavpraktisk; hvornår bliver den her vej dækket af lava, og hvornår når det husene, fortæller hun.

Gro Birkefeldt Møller Pedersen understreger, at udviklingen afhænger af, hvor meget lava, der kommer op gennem sprækkerne i jorden ved Grindavík. Men som situationen ser ud nu, viser hendes modeller et voldsomt scenarie.

– Over de næste 6-12 timer, hvis udbruddet varer så lang tid, så er der en del af Grindavík, der bliver begravet i lava. Medmindre det bare stopper, og det ser ikke sådan ud lige nu.

Folk ser deres fremtid ‘gå op i flammer’

Alle Grindavíks omkring 4.000 indbyggere blev evakueret tidligt i morges efter en række små intense jordskælv i nærheden af byen.

Det samme skete i november, hvor flere jordskælv også betød, at der var risiko for vulkanudbrud, og i december gik en vulkan i udbrud nord for Grindavík.

I dag har beboerne så endnu engang måttet forlade deres hjem.

 
Lava fra vulkanudbruddet brænder sig gennem en vej i Grindavík (Foto: © Halldor Koleins Ritzau Scanpix)

Ifølge Gro Birkefeldt Møller Pedersen er der ikke ret meget, man kan gøre for at bremse udbruddet.

– Lige nu er det utroligt svært at gøre noget, fordi det er for farligt i området. Vi har set, at sprækker åbner sig op uden meget varsel lige nu, fordi al magmaen ligger så tæt på overfladen.

Situationen udvikler sig time for time, og for Gro Birkefeldt Møller Pedersen er det hjerteskærende at følge med i udviklingen.

– Folk ser deres fremtid gå op i flammer lige om lidt, nogle af dem i hvert fald. Det er svært for mange, det er jeg fuldstændig sikker på. Jeg synes også, det er svært, siger han.

 

image_print