Vulkan fundet på havbunden vest for Grønland.

Vulkan fundet vest for Grønland i havet.

Danske forskere har på havbunden ud for Nuuk vest for Grønland fundet en undersøisk vulkan, der stammer fra Kridttiden, dengang Dinosaurerne regerede vores verden og på det tidspunkt, hvor Superkontinentet Pangea blev opdelt og Afrika, Europa og Amerika begyndte at glide fra hinanden.

Herved dannedes en masse vulkaner ved udbrud fra havbunden, hvoraf de fleste stadig befinder sin på havbunden.

Vulkanen blev fundet, da et olieselskab borede efter olie, og det er den danske geolog Christian Knudsen fra GEUS – Danmarks Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland.

Vulkanen har form som en typisk strato – vulkan også kaldet keglevulkan og er flere tusinde meter høj fra havbunden som f.eks. Etna – Kilimanjaro og Fujiyama. Videre undersøgelser af vulkanens
udbrudsprodukter – lag af lava og aske – viser, at vulkanen har ligger over havets overflade, fordi det udslyngede udbrudsmateriale i form af lava og aske er størknet i luften inden det faldt til jorden.

Der er desuden mange vulkaner på Grønland, der var virksomme for 60 millioner år siden.

Den gængse opfattelse – konklusion – men stadig teori – går ud på, at kontinentalpladen, som Grønland ligger ovenpå, gled langsomt hen over et vulkansk aktivt hot – spot i undergrunden. Hot – spot betyder ekstra varmekilde.

Ekstra indhold af grundstofferne niobium og zirkonium i boreprøverne røber, at denne type eksplosive vulkaner dannes, når et kontinent brydes op – og i dette tilfælde for 95 millioner år siden udtalte geolog Christian Knudsen.

Forskerne kan også afgøre ved undersøgelser af bly og uran i krystaller af mineralet zirkon afgøre, hvornår en vulkan har været aktiv.

Der befinder sig meget vulkansk glas i og egnen omkring Nuuk. Vulkansk glas – obsidian – dannes ved, at lavaen slynges eksplosivt og højt til vejrs i kolde omgivelser og størkner så hurtigt, så der ikke dannes krystaller men glas i stedet. Det betyder igen, at denne vulkan og andre også for den sags skyld har været ekstremt voldsomme.

Delingen af mellem Amerika – Grønland og Europa endte med at danne den nordlige del af Atlanterhavet.

I dag er der ingen grund til ængstelse. Vulkanen er for længst uddød. Til gengæld deler Island sig med 2 cm om året i dels vestlig men også østlig retning, og det betyder igen, at Island deler sig med 4 cm om året. Island bliver langsomt men sikkert flået fra hinanden midt igennem landet, hvor de fleste virksomme vulkaner i dag befinder sig.

Kilde: Nature Geoscince – geolog Christian Knudsen og vulkaneksperten Henning Andersen.