Vedvarende lavaudbrud på Island fortsætter…


Konstant aktivitet fra udbruddet i løbet af de sidste 24 timer

Der ventes roligt vejr i aften; Gasforurening kan bemærkes på tværs af Reykjanes

28.11.2024

Opdateret 28. november kl. 15:50 UTC

  • Lava flyder mest mod øst og sydøst

  • Aktiviteten forbliver stabil, og udbruddet fortsætter fra en enkelt udluftning

  • Et signifikant fald i nedsynkningshastigheden omkring Svartsengi er blevet observeret

  • Gasforureningen driver mod sydvest mod Grindavík. Se gasspredningsprognose her

Eruptiv aktivitet har været konstant i løbet af de sidste 24 timer, hvor lava nu overvejende flyder mod øst og sydøst, mod og langs bunden af ​​Fagradalsfjall. Lavafeltet nær Fagradalsfjall er udvidet en smule, men bliver ved med at blive tykkere. Vulkansk tremor er forblevet stabil sideløbende med eruptiv aktivitet i udluftningen. Nedsynkningsraten omkring Svartsengi er reduceret betydeligt. Men fordi de daglige ændringer er små, skal tendensen til deformationsmålinger overvåges i løbet af de næste dage for at afgøre, om stigningen er genoptaget.

Litlaskogfell28112024

Foto taget i morges af et webcam ved Litla-Skógfell. Kameraet vender mod sydøst og viser den aktive udluftning til højre og lavastrømmen, der bevæger sig mod Fagradalsfjall til venstre.

Nordøstlig vind på 10-15 m/s forventes i Reykjanes i dag (torsdag), der leder gasforurening sydvest mod Grindavík. Vinden forventes at aftage i aften, hvilket øger sandsynligheden for, at forurening bliver bemærket bredt over Reykjanes. Den nordøstlige vind vil styrke igen i morgen (fredag), med gas igen, der driver mod Grindavík. Der forventes ingen naturbrande i udbrudsområdet.

Opdateret 27. november kl. 16:00 UTC

  • Et enkelt krater er fortsat aktivt, øst for Stóra-Skógfell.

  • Lavastrømmen fortsætter med at bevæge sig mod øst mod Fagradalsfjall.

  • Nedsynkningen omkring Svartsengi er faldet sammen med faldende vulkansk aktivitet.

  • Gasforurening kan påvirke hovedstadsregionen i dag. For yderligere detaljer, se gasspredningsprognosen.

  • Opdateret farevurdering i kraft indtil 29. november, forudsat at der ikke er ændringer.

Udbruddet er fortsat i en jævn hastighed i løbet af de sidste 24 timer. Vulkanuroligheder forbliver stabile, og lavastrømmen fra krateret fortsætter med at bevæge sig østpå mod Fagradalsfjall.

Efterhånden som vulkanaktiviteten falder, er nedsynkningen omkring Svartsengi aftaget. Da dag-til-dag ændringer er mindre, er det nødvendigt at overvåge tendensen over flere dage for at afgøre, om stigningen er genoptaget. Under de sidste to udbrud tog det omkring en uge, før stigningen blev synlig, efter at nedsynkningen aftog. Der vil således sandsynligvis være behov for yderligere målinger i løbet af den næste uge for at vurdere, om magmaakkumulering under Svartsengi vil fortsætte.

SENG-plade-27112024

Forskydninger ved GPS-stationen SENG nær Svartsengi i løbet af de seneste 90 dage i nord, øst og lodret retning (top, midt, bund). Den nederste graf viser lodrette højdeændringer i millimeter, med gårsdagens (26. november) måling markeret med en grøn prik. Den røde linje angiver starten på udbruddet.

Gasspredningsprognose

Vores gasspredningsprognose estimerer sydvestlige vinde i dag (onsdag), der fører forurening mod nordøst, muligvis til hovedstadsregionen. I aften vil vinden skifte mod vest og senere nordvest, og lede forureningen mod øst og derefter sydøst. I morgen (28. november) er der varslet nordøstenvind, som vil føre forurening mod sydvest. Der forventes ikke mosbrande på udbrudsstedet. Gasspredningsprognosen kan tilgås her, og luftkvalitetsinformation er tilgængelig på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Farevurdering sænket for Svartsengi og Grindavík

Det islandske meteorologiske kontor har udsendt en opdateret farevurdering, der er gyldig indtil kl. 15.00 den 29. november, forudsat at der ikke er væsentlige ændringer. Baseret på udbruddets udvikling de seneste par dage og gasspredningsprognosen er farevurderingen blevet revideret i forhold til den tidligere version.

De væsentligste ændringer omfatter zone 1 (Svartsengi), hvor det overordnede fareniveau nu vurderes til at være betydeligt (rav) i stedet for højt (rødt), og zone 4 (Grindavík), hvor det overordnede fareniveau er blevet nedjusteret fra betydeligt (rav). til moderat (gul).

I Zone 1 (Svartsengi) er risikoen for lavastrøm og gasforurening fortsat høj, men risikoen for tephrafald er nedjusteret til moderat fra betydelig. For Zone 4 (Grindavík) er den eneste ændring, at risikoen for gasforurening nu vurderes som “betydelig” ned fra “meget høj.” Ifølge gasspredningsprognosen er der sandsynlighed for gasforurening i Grindavík den 29. november.

Haettusvaedi_VI_27nov_2024

Opdateret 26. november kl. 19:00 UTC

  • En udluftning, der ligger øst for Stóra-Skógfell, forbliver aktiv
  • Lava flyder generelt mod øst mod Fagradalsfjall
  • Udbrudsskælven har været stabil siden i går
  • Ingen stigning kan bekræftes på trods af indikationer på ændringer i GNSS-målinger
  • Gasspredningsprognosen er tilgængelig her

Aktiviteten på udbrudsstedet har været forholdsvis stabil siden i går. Eruption tremor har forblevet konsistent siden i går, i forbindelse med konstant eruptiv aktivitet ved den aktive udluftning natten over. I øjeblikket er aktiviteten begrænset til den nordligste udluftning, der ligger direkte øst for Stóra-Skógfell. Størstedelen af ​​lavaen fra denne udluftning flyder østpå mod Fagradalsfjall.

Det kan ikke udelukkes, at lava stadig kan flyde under den størknede overflade af lavafeltet, der strækker sig mod vest mod Svartsengi, på trods af, at der ikke er observeret nogen synlige bevægelser i den del af lavafeltet natten over.

Efterhånden som vulkanaktiviteten aftager, falder nedsynkningen ved Svartsengi også. Det kan dog ikke fastslås endeligt, om løftningen er genoptaget, på trods af at de seneste GNSS-målepunkter indikerer ændringer i den retning. Da daglige ændringer er så små, kan der ikke drages konklusioner ud fra individuelle datapunkter; i stedet skal tendenser over en periode på flere dage undersøges. I de sidste to udbrud faldt nedsynkningen gradvist i over en uge, før stigningen igen blev målbar. Derfor er det sandsynligt, at der vil være behov for op til en uges yderligere målinger, før det kan afgøres, om løft og magmaakkumulering under Svartsengi genoptages.

Fagridalur26112024

Et billede taget i morges af det islandske meteorologiske kontors webcam, der viser den aktive udluftning og lavastrømmen fra den. Kameraet er placeret i Fagridal, lige nord for Fagradalsfjall.

Det vedhæftede kort, der er baseret på data fra luftundersøgelser fra det islandske naturhistoriske institut og satellitdata fra Iceye, viser omfanget af lavafeltet, der blev dannet under dette udbrud, som det var kl. 02:49 i går, den 25. november.

LavaFlowMap_Icelandic_20241126

Opdateret 25. november kl. 15:45 UTC

  • Aktiviteten er ikke faldet så hurtigt, som den gjorde ved tidligere udbrud.

  • Hastigheden af ​​den strømmende lava kan sammenlignes med de stærkeste udbrud ved Fagradalsfjall.

  • Den fremadskridende lavastrøm kan udøve stress på de beskyttende barrierer ved Svartsengi.

  • Farevurderingen forbliver uændret.

  • Et link til gasforureningsprognosen kan findes her.

Siden i går tidligt på aftenen er vulkansk rystelse og synlig aktivitet fra udbruddet yderligere aftaget, men aktiviteten stabiliserede sig igen efter midnat. Ikke desto mindre er udbruddet fortsat ret kraftigt, og aktiviteten er ikke faldet så hurtigt som ved tidligere udbrud i Sundhnúkur-kraterrækken. Til sammenligning vurderes den nuværende lavastrøm at være på niveau med de mest kraftige udbrud ved Fagradalsfjall.

Gororoi25112024

Tekst: RSAM-graf, der viser den gennemsnitlige amplitude af vulkansk rystelse (grønne og blå linjer) siden udbruddet begyndte den 20. november. Et kraftigt fald i rysten skete om morgenen den 24. november med et yderligere fald samme aften. Sammenligning af tremorgrafen for dette udbrud med dem fra tidligere udbrud viser, at aktiviteten i dette udbrud ikke er faldet så hurtigt, som den gjorde under tidligere udbrud ved Sundhnúkur-kraterrækken.

Den nordligste udluftning er den mest aktive, hvor hovedlavastrømmen nu strækker sig østpå fra den. Over natten blev sporadiske lavasprøjt observeret over kanten af ​​den sydligste udluftning, men der er ikke observeret aktivitet der i dag. Tilsvarende oplevede den midterste udluftning, som var den mest aktive i de første dage af udbruddet, et betydeligt fald i aktivitet i går, og ingen aktivitet er synlig i dag på live webcams.

Lavastrømmen, der har rejst mod vest, er aftaget og afkølet på overfladen. Lava kan dog stadig fortsætte med at strømme under denne størknede skorpe mod de beskyttende barrierer nær Svartsengi og Den Blå Lagune, selvom dens fremmarch er betydeligt bremset.

Eksperter fra det islandske naturhistoriske institut målte lavafeltets udbredelse lørdag, omkring tre dage inde i udbruddet. Ifølge disse målinger var det samlede volumen af ​​lava nået op på omkring 43 millioner kubikmeter, der dækkede omkring 8,5 kvadratkilometer. Dette er omkring 65% af volumen fra det sidste udbrud, som varede 14 dage.

Landet fortsætter med at synke af i Svartsengi, dog i en langsommere hastighed sammenlignet med, hvad der blev observeret ved begyndelsen af ​​udbruddet. Det er endnu for tidligt at afgøre, om magmaakkumulering vil fortsætte under Svartsengi. Strømmen af ​​lava fra udbrudsåbninger skal falde yderligere, før der kan drages konklusioner om fortsat magmaakkumulering.

Vigtigt at fortsætte med at overvåge gasforurening

I dag skifter vindretningerne og bliver variable, hvilket betyder, at vulkansk forurening kan spredes til de omkringliggende områder i den sydvestlige del af landet. Se gasspredningsprognosen og realtidsmålinger på Miljøstyrelsens hjemmeside

Farevurdering uændret

Det islandske meteorologiske kontor har udsendt en opdateret farevurdering, som forbliver uændret i forhold til den tidligere. Farevurderingen er gyldig indtil kl. 15 onsdag den 27. november med forbehold for ændringer.

Hazard_map_IMO_25nov_2024

Opdateret 23. november kl. 16:00 UTC

  • Eruptiv aktivitet i tre åbninger har været relativt stabil siden i går
  • Seismisk aktivitet er fortsat lav, og land fortsætter med at aftage ved Svartsengi,
  • Progressionen af ​​lavastrømmen nær Svartsengi fortsætter med at forårsage belastning af de beskyttende barrierer
  • Farevurdering er gyldig indtil 25. november, medmindre andet er angivet.
  • Link til den seneste gasforureningsprognose.
  • Link til det aktuelle farekort

Eruptiv aktivitet mellem Stóra-Skógfell og Sýlingarfell fortsætter. Siden i går har aktiviteten i tre områder langs den eruptive sprække holdt sig nogenlunde stabil.

Seismisk aktivitet forbliver lav, og land fortsætter med at aftage ved Svartsengi, i overensstemmelse med betydelig magmaudstrømning til udbruddet.

Lavastrømmen, der krydsede Grindavíkurvegur og varmtvandsledningen mod vest, er fortsat med at rejse mod vest. Lavastrømmen forårsager en vis belastning af de beskyttende barrierer omkring Svartsengi.

Gasspredningsprognose: Nordøstlig og nordlig vind i dag (lørdag) og i morgen. Gasforurening vil blive ført mod sydvest og syd mod Grindavík og Svartsengi. Naturbrande forventes ikke.

Webcam_fagridalur_20241123_1500

 

Et skærmbillede fra et webcam på Fagradalsfjall, der viser aktiviteten kl. 15.00, 23. november.


 


Opdateret 22. november kl. 15:30 UTC

  • Eruptiv aktivitet i tre åbninger har været relativt stabil siden i går

  • Progressionen af ​​lavastrømmen aftager betydeligt nær Svartsengi

  • Der sker jordsynkning ved Svartsengi

  • Farevurderingen er opdateret, og den er gældende indtil 25. november, hvis forholdene forbliver uændrede

 

Siden i går har tre områder langs eruptivspalten mellem Stóra-Skógfell og Sýlingarfell været aktive. Aktiviteten i disse områder forblev nogenlunde stabil natten over, hvor den centrale udluftning viste de højeste aktivitetsniveauer. Mindre ændringer er blevet observeret i vulkansk tremor , i overensstemmelse med stabil aktivitet i udbruddet.

Lavaen flyder primært mod vest og stammer fra den centrale udluftning. Lava fra de sydlige og nordlige dele af sprækken strømmer overvejende østpå, men udgør ingen trussel mod infrastrukturen. I nærheden af ​​de beskyttende barrierer ved Svartsengi er lavas fremmarch aftaget betydeligt. Lava-tungen har stødt på forhindringer i terrænet på det sted, spredt mod nord fra barriererne og tyknet. Sammenlignet med udbruddets indledende fase er lavastrømmen fra den eruptive sprække aftaget betydeligt. Imidlertid fortsætter en betydelig lavastrøm fra de aktive kratere, især mod vest.

 

Webcam_fagridalur_20241122_0940

Et fotografi taget kl. 9:40 i morges via det islandske meteorologiske kontors webcam i Fagradalsfjall. Kameraet vender mod sydvest og viser tre aktive områder langs den eruptive sprække. Stóra-Skógfell kan ses i højre side af billedet, mens Þorbjörn vises i baggrunden til venstre.

Hraun-221124-0138-ICEYE_uppfaert_2

Kort, der viser omfanget af lavastrømmen pr. 01:38, baseret på satellitbilleder fra ICEYE.

Landsynkningen fortsætter ved Svartsengi

 

Landet fortsætter med at synke af ved Svartsengi, i overensstemmelse med betydelig magmaudstrømning til udbruddet. Cirka 10 millioner kubikmeter magma brød ud i løbet af de første par timer, hvilket repræsenterede omkring halvdelen af ​​det volumen, der havde ophobet sig i magmakammeret siden det sidste udbrud. Mønstret for indsynkning ved Svartsengi ligner det, der blev observeret i de indledende faser af de sidste to udbrud. Landsynkning forventes at fortsætte, så længe injektionen af ​​magma fra reservoiret mod den eruptive sprække forbliver høj.

 

GPS22112024

 

Forskydning ved GPS-stationen SKSH (Skipastígshraun) i Svartsengi siden midten af ​​september, viser den nordlige, østlige og lodrette komponent (top, midt, bund). Målinger foretages hver fjerde time, og den seneste aflæsning fra kl. 8:00 i morges (22. november) indikerer fortsat nedsynkning i Svartsengi-området. (Billede udlånt af Islands Universitet.)

 

Farevurdering opdateret

 

Farevurderingen er blevet opdateret og er, bortset fra ændringer, gyldig indtil kl. 15.00 den 25. november. Hovedopdateringen er, at den samlede risiko i Zone 4 (Grindavík) nu vurderes at være betydelig (orange).

Ifølge målinger og visuelle inspektioner udført i går af geologiske undersøgelseshold fra ÍSOR, EFLA og Verkís, var der ingen klare tegn på nye sprækker eller bevægelser på eksisterende sprækker i Grindavík. Som et resultat er sprækkerelateret jordkollaps blevet nedprioriteret som en fare til det niveau, det var før det nuværende udbrud begyndte.

Muligheden for lavastrømning og askefald i Zone 4 (Grindavík) vurderes at være mindre, da der ikke bevæger sig lava mod byen. Men på grund af de fremherskende vindforhold i de kommende dage kan gasforureningsniveauet være højt i Grindavík. Der er ingen ændringer i de overordnede fareniveauer i andre områder.

 

Prognose for gasspredning: I dag forventes en nordøstlig vind, og i morgen vil gasforurening bevæge sig mod sydvest mod Grindavík og Svartsengi. Der forventes ingen mosbrande. Du kan følge gasspredningsprognosen på vores hjemmeside, samt overvåge luftkvaliteten på Miljøstyrelsens hjemmeside. Opdateret 21. november kl. 16:45 UTCHazard_map_IMO_22nov_2024

  • Lava er aldrig før strømmet så langt mod vest.
  • Seismisk aktivitet og deformation forbliver minimal.
  • Lavaen bevægede sig frem med en hastighed på over 100 meter i timen i dag.
  • Farevurderingen vil blive opdateret i morgen den 22. november, hvis forholdene forbliver uændrede.

Eruptiv aktivitet mellem Stóra-Skógfell og Sýlingarfell ser ud til at ligne den, der blev observeret tidligere i morges. Seismisk aktivitet og deformation på udbrudsstedet forbliver meget lav.

Indledende målinger tyder på, at mængden af ​​magma, der er rejst fra Svartsengi mod Sundhnúkur-kraterrækken, svarer til halvdelen af ​​den mængde, der bevægede sig under udbruddet den 22. august. Mere detaljerede resultater forventes i de kommende dage.

Lavastrømmen, der krydsede Grindavíkurvegur og varmtvandsledningen mod vest, er fortsat med at rejse mod vest. Ved middagstid nåede lava parkeringspladsen ved Den Blå Lagune og fortsætter med at rykke frem. Fremrykningshastigheden blev målt til at være over 100 meter i timen mellem 12:09 og 13:35.

Dette lavafelt har nu strakt sig længere mod vest end nogen lavastrøm fra tidligere udbrud. De medfølgende billeder, taget af et IMO-webcam placeret på Þorbjörn, viser lavaens udvikling fra middag i dag og fra 13:40 til 14:30.

Gif_Hadegi21112024
Gif_Eftirhadegi21112024

Opdateret 21. november kl. 11:55 UTC

  • Lava er strømmet hen over Grindavíkurvegur (Grindaík-vejen)
  • Den eruptive fissur er forkortet
  • En lavafront er nået til varmtvandsrørledningen, Njarðvík-linjen

Udbruddet, der begyndte klokken 23.14 den 20. november, er i gang. Aktiviteten langs den eruptive sprække er dog faldet med cirka 600 meter fra dens sydlige ende, ifølge dronemålinger foretaget af Rigspolitichefens specialstyrker. Det mest aktive område er nu omkring den centrale del af sprækken, mellem Stóri-Skógfell og Sýlingarfell. Lava krydsede Grindavík-vejen omkring klokken 04:30 i morges. Kort før klokken 08.00 nåede lavafronten også varmtvandsledningen, Njarðvík-linjen.

Seismisk aktivitet faldt markant kort efter udbruddet begyndte, og der er kun registreret få mindre jordskælv siden. Deformation blev opdaget i de første par timer efter udbruddet, men er nu minimal i nærheden af ​​sprækken.

Vejrudsigten viser, at vind fra nordøst i dag (torsdag) og i morgen (fredag) vil føre gasforurening mod syd og vest fra udbrudsstedet. Gasforurening vil sandsynligvis påvirke Grindavík, Svartsengi og Reykjanesbær. Der forventes ingen mosbrande.

Vedurkort_21112024

Satellitbilleder viser udbrudsfanen, der driver sydpå kl. 04:41 i morges, primært bestående af SO2-gas. Fra udbruddets begyndelse til sent om natten var vinden nordlig og skiftede til østlig i de tidlige morgentimer i dag.

Farevurdering opdateret

Det islandske meteorologiske kontor (IMO) opdaterede farevurderingen i aftes (20. november), som er gældende indtil kl. 15.00 den 22. november, medmindre forholdene ændrer sig. Fareniveauerne er blevet forhøjet i alle zoner undtagen Zone 7. En meget høj fare (lilla) er gældende for Zone 3, hvor udbruddet opstår. Fareniveauerne for zone 1, 4 og 6 er blevet hævet til høje (røde).

Hazard_map_IMO_21nov_2024

  • Et udbrud begyndte mellem Stóra-Skógfell og Sýlingarfell kl. 23.14 den 20. november
  • De første tegn på indtrængen af ​​magma blev opdaget på instrumenter omkring kl. 22:30.
  • Længden af ​​den eruptive sprække er anslået til at være cirka 3 km, med dens sydlige ende beliggende nær Sýlingarfell.
  • Gasemissioner føres sydpå over Grindavík.
  • Link til IMO’s gasforureningsprognose

Opdateret kl. 02:10

 

Aktiviteten i udbruddet ser ud til at have toppet. Sprækken ser ud til at være holdt op med at udvide sig, og på baggrund af målinger fra det islandske meteorologiske kontor er der intet, der tyder på, at aktiviteten vil stige.

Længden af ​​udbrudsspalten anslås til at være omkring 3 km. Lavastrømmen breder sig både mod øst og vest. På dette tidspunkt er lavafronten cirka 500 meter væk fra Grindavíkurvegur mod vest.

Dette udbrud er væsentligt mindre end det sidste udbrud, der begyndte den 22. august. Den estimerede lavastrømningshastighed på nuværende tidspunkt er omkring 1.300 m³/s, sammenlignet med cirka 2.500 m³/s under august-udbruddet.

Det der skiller sig ud er, at seismisk aktivitet ikke begyndte at stige i ugerne op til dette udbrud, som det blev observeret i tidligere begivenheder. Mængden af ​​magma, der havde samlet sig under Svartsengi, svarede til mængden før det sidste udbrud. Den seneste tendens indikerer dog, at der kræves stadig større mængder magma for at udløse den næste begivenhed. Dette tyder på, at det mønster, der blev observeret i tidligere udbrud, kan ændre sig.

 

Opdateret kl. 00:10

Et lille jordskælvsværm begyndte omkring klokken 22.30 den 20. november. Dette blev efterfulgt af trykændringer kl. 22:37 i boringer drevet af HS Orka. Begge uafhængige målinger var et klart tegn på begyndelsen af ​​en magma-indtrængning. 

Klokken 23.14 den 20. november åbnede en vulkansk sprække mellem Stóra-Skógfell og Sýlingarfell. Sprækken strakte sig mod nordøst.

De første rapporter om lavastrøm tyder på, at lava bevæger sig mod vest, syd for Stóra-Skógfell. Der er ikke observeret lavastrøm på vej sydpå mod Grindavík. 

Kraftige nordenvinde i området leder gasudslip mod syd over Grindavík. 

Gos201124_radarhnit

 

Kort, der viser den anslåede placering af den eruptive sprække pr. 23.40 den 20. november. Placeringen er baseret på radardata fra IMOs radarstation i Keflavík Lufthavn.