Udbruddet på La Palma fortsætter.

La Palma vulkanudbrud opdatering: udbrudsaktiviteten fortsætter og ingen større ændringer

Lør, 2 Okt 2021:

Udbruddet fortsatte uden væsentlige ændringer i løbet af dagen den 1. oktober. Lavaen kommer ud fra flere de åbninger i den øverste del af krateret og fortsatte med svingende intensitet og frembragte  askeskyer, som ikke desto mindre steg til ca. 1 kilometers højde og spredte sig uden vind og fyldte gradvist landskabet i nærheden med tykke lag støv.
Fra de nedre udbrudsåbninger ved krateret fortsatte flere lavastrømme med at flyde ned ad skråningen, især fra de to ventilationskanaler, der havde åbnet sig i går.

Udbruddet nærmer sig nu to ugers aktivitet og det ser ikke ud til, at der er tegn på, at det slutter lige med det samme. I stedet fortsætter magma med at flyde ud som lava mere eller mindre stabilt. 
Keglekomplekset over den oprindelige spalte viser tegn på at blive mere og mere ustabilt, da flere nye ventilationskanaler har åbnet sig i løbet af de sidste 12 timer eller deromkring.

Hertil morgen rapporterede observatører på stedet, at nye mængder af gas og aske blev slynget ud af, hvad der sandsynligvis kommer fra nydannede revner ved fødderne af udbrudskeglen.
I løbet af natten påvirkede askefald et stort område nord for stedet. Det efterlod et lag på mindst 1 cm i El Paso, men selv i 15-20 km afstand har et sort lag sandet aske dækket jordens overflade, hvilket tvinger folk til konstant at rengøre tage og solpaneler..

La Palma vulkanudbrud opdatering: nye ventilationskanaler åbne, nye lavastrømme og bekymringer om jordskælv.

 1. oktober 2021: Nye jordskælv med epicenter fra 10-15 kilometers dybde under den centrale del af vulkanen fandt sted sammen med, at jordens oveflade hævede sig som et varmt brød i en bageovn. Dette tyder sandsynligvis på, at magma nedefra presser sig på og på samme måde, som det sket lige inden  udbruddet startede og det kan enten forårsage nye kratere, der kan åbne sig…

Kilde: IVOLCAN.

image_print