Udbrud fortsat i gang på Reykjanes…
-
Advarsel
-
Note
Det forventes, at højere niveauer af vulkansk forurening fra vulkanudbruddet vil blive opdaget de kommende dage i den sydvestlige del. Forureningen vil blive ført mod nord og nordvest i dag, over Vogar, Suðurnesja- og Reykjanesbær, men vender mod nordøst i morgen og kan opdages i hovedstadsområdet. Mere
Opdateret farevurdering
Zone 3, 5 og 6 udvidet mod nordøst
Opdateret 3. september kl. 17:30 UTC
- Dagens vejrudsigt tyder på en nordvestlig vind, som vil føre luftforurening mod sydøst.
- Farevurderingen er blevet opdateret. Kortet er blevet udvidet med 2 km mod nordøst i zone 3, 5 og 6.
- Fareniveauet i zone 5 er blevet nedjusteret fra højt til betydeligt.
Det islandske meteorologiske kontor har opdateret sin farevurdering for at afspejle udviklingen i udbruddet, og denne opdatering forbliver gyldig indtil den 5. september, medmindre der sker væsentlige ændringer. Hovedopdateringen til den nuværende vurdering er, at zone 5 er flyttet fra høj risiko (rød) til betydelig risiko (orange). Denne nedjustering skyldes en reduceret risiko for askefald. Risikoen for gasforurening er blevet vurderet under hensyntagen til vejrudsigten for hver zone over de kommende dage.
En anden opdatering af farevurderingskortet er, at zone 3, 5 og 6 er blevet udvidet med 2 km mod nordøst. Denne ændring blev foretaget af to årsager. For det første har det nye lavafelt skabt i dette udbrud strakt sig ud over de tidligere grænser for disse zoner. For det andet strakte magmadiget dannet den 22. august sig længere nordøst end zone 3, der tidligere var dækket.
Opdateret 3. september kl. 14:00 UTC
-
Tilstrømningen af magma ind i reservoiret under Svartsengi er sandsynligvis lig med udstrømningen fra udbruddet.
-
To aktive udbrudsåbninger er placeret langs den nordlige del af sprækken.
-
Seismisk aktivitet er faldet de seneste dage.
-
Farevurderingen vil blive opdateret senere i dag.
I de seneste par dage er der ikke påvist nogen landhævning eller nedsynkning ved Svartsengi. Dette tyder på, at indstrømningen af magma til reservoiret under Svartsengi er sammenlignelig med udstrømningen af udbruddet.
Flere dages målinger vil være nødvendige for at bekræfte, at landhævningen er genoptaget. Dette skyldes, at dag-til-dag ændringer i geodætiske målinger kan forekomme på grund af forskellige faktorer, herunder variationer i atmosfærisk luftfugtighed eller solstorme.
Skematisk diagram, der illustrerer forhold , hvor der er en ligevægt mellem indstrømningen af magma ind i magmakammeret og udstrømningen af lava fra udbruddet.
Jordbevægelse på GPS-stationen SENG i Svartsengi siden slutningen af juni 2024 i nord, øst og lodrette komponenter (top, midt, bund). Den nederste graf viser lodret bevægelse i millimeter. Den røde linje markerer starten på det seneste udbrud, som begyndte den 22. august.
To udbrudsåbninger er i øjeblikket aktive i udbruddet, der begyndte den 22. august. Intensiteten af udbruddet er faldet markant de seneste dage. Lavafeltet nord for åbningerne fortsætter med at udvide sig, men dets hastighedsvækst er aftaget betydeligt. For nu truer lavastrømmen ikke infrastrukturen i nærheden af udbrudsstederne. Det medfølgende kort, baseret på Iceye-satellitdata, viser udviklingen af lavafeltet fra 26. august til 1. september.
Et kort, der viser den aktivt ekspanderende del af lavafeltet, der blev dannet under dette udbrud. Kortet er baseret på data fra Iceye-satellitten.
Seismisk aktivitet omkring Sundhnúkur-kraterrækken er faldet markant de seneste dage. De fleste af de mindre jordskælv, der bliver registreret, er placeret på den nordlige del af sprækken, der var aktiv i begyndelsen af dette udbrud.
En opdateret farevurdering vil blive offentliggjort senere i dag.
Opdateret 29. august kl. 18:00 UTC
-
I de sidste par dage har aktiviteten i udbruddet holdt sig nogenlunde stabil
-
Lava flyder mest mod nordvest, men også mod øst
-
Større seismisk aktivitet efter udbrud end i tidligere udbrud. Omkring 20 jordskælv inden for de sidste 24 timer
-
Gasfordelingsprognosen i dag er nordvestlig vind, der leder gasforurening mod sydøst
Udbruddet fortsætter i området nordøst for Stóra-Skógfell. Aktiviteten har holdt sig nogenlunde stabil de sidste par dage. Der er to primære lavafontæner aktive, som virker ret kraftige. Lava fortsætter med at strømme mest mod nordvest i en langsom hastighed, men også mod øst.
Her ser vi udviklingen af lavastrømmen baseret på ICEye satellitbilleder i perioden fra den 26. august kl. 22.17 til den 28. august kl. 23:23.
Der registreres større seismisk aktivitet siden udbruddets begyndelse den 22. august end ved tidligere udbrud i området. Det skyldes formentlig, at udbruddet nu finder sted længere mod nord, hvor der stadig er mere spænding i grundfjeldet, hvorimod spændinger er blevet frigivet betydeligt længere mod syd ved tidligere begivenheder. Der er registreret omkring 20 jordskælv i digeområdet det seneste døgn og 110 jordskælv siden mandag den 26. august. De er for det meste begrænset til det vulkansk aktive område.
Landsynkning er stadig påvist ved Svartsengi, men i et langsommere tempo. Denne udvikling ligner det sidste udbrud. Magma-reservoiret menes at tømmes med en højere hastighed end at blive fyldt op.
Grafen viser den estimerede mængde magma, der har ophobet sig under Svartsengi mellem de vulkanudbrud eller magma-indtrængninger, der har fundet sted siden november 2023.
Gasfordelingsprognosen for i dag , torsdag den 29. august, er nordvest 3-8 m/s og gasforureningen vil bevæge sig mod sydøst. Skifter til vestlig og sydvestlig vind i nat, hvilket gør, at gassen bliver rettet mod øst og nordøst over den sydvestlige del af landet. I morgen (fredag) vinder sydvestlig vind på 10-15 m/s, der medfører, at forureningen bliver rettet mod nord over Vogar på Vatnsleysuströnd. Luftkvaliteten kan overvåges på Miljøstyrelsens luftkvalitetsdetektorer på deres hjemmeside.