Tonga efter undersøisk vulkanudbrud.

Stillehavsnationen Tonga er tilbage online, godt en måned efter at landet blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud og efterfølgende tsunamibølger.

Det oplyser to teleselskaber ifølge nyhedsbureauet AFP.

Katastrofen, der ramte 15. januar, fik Tonga til at gå i sort, og i flere dage var det stort set umuligt overhovedet at få kontakt til den lille østat.

Det skyldtes blandt andet, at et stort undersøisk kabel var blevet revet over.

Det er det kabel, der nu er blevet repareret, lyder det.

– Folk på hovedøen vil have adgang stort set med det samme, siger James Panuve fra Tongas kabeltjeneste ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Beboere i Tonga har den seneste måneds tid kæmpet for at komme online ved hjælp af hjemmebryggede satellitløsninger.

Samtidig har reparationsskibet “Reliance” været i fuld gang med at ordne det ødelagte kabel. Det har taget 20 dage at erstatte et 92 kilometer langt stykke kabel, der udgør en del af et i alt 827 kilometer langt kabel.

Kablet forbinder Tonga til Fiji og andre internationale netværk.

Næste udfordring i Tonga bliver at reparere det indenlandske kabel, der forbinder hovedøen til fjerntliggende øer, der blev hårdt ramt af tsunamien.

Det kan komme til at tage mellem seks og ni måneder.

– Vi har ikke nok kabel, siger James Panuve til Reuters.

Ifølge USA’s rumfartsadministration, Nasa, udløste vulkanudbruddet i januar kræfter, der var over 100 gange kraftigere end den amerikanske atombombe, der i 1945 blev nedkastet over japanske Hiroshima.

Ifølge Nasa spyede vulkanen Hunga-Ha’apai aske og lava over 40 kilometer op i atmosfæren. Udbruddet udløste store tsunamibølger.

Tonga ligger relativt isoleret i det sydlige Stillehav. Der er 750 kilometer til Fiji og næsten 2000 til den nærmeste større landmasse, New Zealand.

Landet har omkring 105.000 indbyggere fordelt over 36 beboede øer.

Kilde: /ritzau/

image_print