Taal fortsætter sit udbrud.
Taal – vulkanen: Seneste bulletin fra DOST – PHIVOLCS (Philippine Institute of Volcanology and Seismologie) 14. januar:
Udbruddet er i fuld gang og magma sprøjter ud som lavaspringvand og nye revner og sprækker har åbnet sig i vulkanen og de nærmeste omgivelser. Et sted har en vej slået en revne.
Udbruddet bedømmes til at være både et eksplosivt udbrud med magma nedefra, men også hydrovulkansk og det betyder igen med kraftige dampeksplosioner, hvor vandet spiller en rolle.
NB: Hydrovulkansk eller Phreatisk udbrud betyder vulkanudbrud, der er præget og forårsaget af vand, som omdannes til enorme dampeksplosioner, der fører aske, sten og løst udbrudsmateriale højt op i atmosfæren. Denne type udbrud opstår, når grundvand – eller som tilfældet er her ved Taal, at vand fra kratersøen måske pludselig vælter ind i den smeltede magma med en temperatur på ca. 1000 grader og eksplosivt omdannes til vanddamp.Hvis vand strømmer ind i så hed en smeltemasse kan 1 liter vand omdannes til flere tusinde liter vanddamp og sønderriver alle forhindringer væk i sine omgivelser ved voldsomme eksplosioner. Det har vi oplevet før bl.a. Krakatau i 1883, der skabte enorme tsunamis – bølger ved eksplosionerne. Her i tilfældet Taal er det dog indenfor kratersøen, at en eventuel tsunamis vil kunne skabe ødelæggelser, og nu har man heldigvis evakueret de mest udsatte omgivelser.
Det nuværende faresignal nummer et er først og fremmest en eventuel tsunamis i kratersøen.
Den konstante jordskælvsaktivitet beviser, at der bevæger sig magma op indeni vulkanens indvendige rørsystem, hvilket igen fortsat sætter vulkanen i udbrud.
Alt indenfor en radius af 14 km fra vulkanens hovedkrater bedømmes til at kunne blive berørt af pyroklastiske askelaviner og tsunamis fra kratersøen, som vulkanen ligger ude midt i.
Al form for luftfart omkring vulkanen er forbudt.
Advarselsniveauet er stadig på trin 4, altså hvor eksplosioner og udbrud kan forekomme hvert øjeblik.
DOST – PHIVOLCS overvåger konstant situationen.
Kilde: Phillippine Institute of Volcanology.
Henning Andersen
www.vulkaneksperten.dk
Tlf. 20764247.