Stigende jordskælvsaktivitet på Reykjaneshalvøen i Island.

 

Rigtig godt nytår til vulkanekspertens læsere.

Opdatering om jordskælvssværmen i Geldingadalir

Intens seismisk sværm startede

Opdatering den 29.12. kl.

Siden midnat er der konstateret omkring 90 jordskælv. I går blev der konstateret omkring 1300 jordskælv på Reykjaneshalvøen som helhed. Dette er meget mindre end dagen før, hvor omkring 2300 jordskælv blev opdaget.

Det videnskabelige rådgivende udvalg for civilbeskyttelsestjenesterne mødtes den 27. december for at gennemgå situationen nær Fagradalsfjall. GPS-instrumenter og satellitinterferogrammer viser, at den magmatiske indtrængen er begrænset til et digeindtrængning fra Fagradalsfjall, på samme måde som i februar og marts 2021, før udbruddet begyndte den 19. marts. I tilfælde af et nyt udbrud er en debuttid og placering meget usikker, derfor anbefales det ikke at komme ind i området tæt på det tidligere udbrud, før yderligere udviklinger.

Under disse omstændigheder er der flere muligheder for faldende klipper i området, og folk rådes til at være forsigtige i stejle bakker og holde sig væk fra områder, hvor der er mulighed for faldne klipper

Opdatering den 26.12. kl.

Jordskælvssværmen, der startede den 21. december nær Fagradalsfjall, er fortsat i juleferien. Omkring 3000 jordskælv er blevet opdaget hver dag siden sværmen startede. Det meste af aktiviteten er nær Fagradalsfjall vulkan, men jordskælv er også blevet opdaget i nærheden af byen Grindavík og søen Kleifarvatn. Jordskælvene nær Grindavík og Kleifarvatn fortolkes som udløste jordskælv på grund af øget tryk forårsaget af et digeindtrængning nær Fagradalsfjall. Juleaften tre jordskælv over M4 blev opdaget nær Grindavík, den største M4.8. Der er ingen tegn på magmatisk indtrængen andre steder end ved Fagradalsfjall. Jordskælvet aktivitet af Fagradalsfjall er episodisk med perioder med meget intens jordskælv aktivitet.

Seneste InSAR-billeder viser tydelige tegn på deformation i perioden fra 20. til 26. december. Deformationen set nu er meget lig deformation observeret i slutningen af februar i år, da et dige indtrængen var begyndt nær Fagradalsfjall. Disse InSAR-data understøtter data fra GPS-målinger, der viser deformation i samme område.

22.12.

Der er ikke konstateret nye lavastrømme ved kraniet i Fagradalsfjall i de seneste tre måneder. Hævning er stadig i gang i området, og forskerne arbejder i øjeblikket på at modellere de igangværende processer og identificere de mulige scenarier.

“Det kan være svært at sige med en vis nøjagtighed, når et udbrud er færdigt, fordi den vulkanske aktivitet kan være intermitterende”, siger Sara Barsotti koordinator for vulkanske farer på IMO. “Før den udbrudsaktivitet i Geldingadalir startede, har Reykjanes-halvøen været meget aktiv med hensyn til seismisk aktivitet og magmatisk uro. Som vi ved fra fortiden, når halvøen genaktiveres, kan episodisk udbrud forekomme som en serie, siger Sara.

Tre måneder er gået siden ingen ny lava blev produceret fra de vigtigste crader i Geldingadalir, så udbruddet, der startede den 19 marts varede i omkring seks måneder og kan betragtes som lukket. Deformationsdata viser, at der stadig er magmatilstrømning i skorpen ved Fagradalsfjall, så det er svært at forudsige, hvordan situationen vil udvikle sig. – Vi holder fortsat nøje øje med Reykjanes-halvøen, men vi kan sige, at det specifikke udbrud, der startede den 19. marts, sluttede. Men selvom episoden er lukket, ved vi, at aktiviteten i området stadig er i gang, og andre udbrudsfaser kan begynde i den nærmeste fremtid, siger Sara.

IMO overvåger området nøje og kl. 18.00 IUTC i går aftes (21. Dec) en seismisk sværm startede 2-4 km NE af Geldingadalir. Aktiviteten steg derefter omkring 00:30UTC, og det er stadig meget aktivt med 1-10 jordskælv i minuttet. Senere på natten skiftede aktiviteten tættere på vulkanen i Geldingardalir. Denne aktivitet kan forklares som magma trænger ind i skorpen. Der er i øjeblikket ingen tegn på vulkansk tremor i området.

Indtil dette punkt denne seismiske sværm tælles omkring 1.400 automatisk opdaget jordskælv og 90 af disse er større end M2. Det største jordskælv var M4,9 og fandt sted på 09:23UTC på omkring 2 km SW af Geldingadalir.

På grund af den forhøjede seismiske aktivitet luftfartens farvekode er blevet hævet fra gul til orange.

 

Kilde: MET Office Reykjavik.

image_print