Sidste bulletin fra vulkanudbruddet ved Tongaøerne i Stillehavet.

 

“Seneste bulletin fra det undersøiske vulkanudbrud ved Togaøerne i Stillehavet”.

Truslen om yderligere tsunamier i Stillehavet efter et vulkanudbrud lørdag under havets overflade nær Tonga er afblæst. Det meddeler Stillehavets Tsunami Varslings Center, Ptwc.

Der er dog stadig risiko for stærke eller usædvanlige strømme i havet. Det rapporterer BBC. Der var søndag rapporter om en drukneulykke i Peru, hvor to mennesker omkom i abnormt høje bølger – formentligt et udslag efter vulkanudbruddet ved Tonga.

Vulkanen Hunga har været i udbrud regelmæssigt de seneste årtier.

Udbruddet lørdag havde følger halvvejs rundt om jordkloden. Det førte til tsunamiadvarsler i Fiji, Vanuatu, Chile, Samoa, Australien, New Zealand, Japan, Hawaii og Alaska i USA.

Selve Tonga blev rystet af en tsunamibølger på over en meter ved hovedstaden, og der blev givet evakueringsordrer en række steder. Optagelser på sociale medier viste tsunamibølger skylle ind over huse ved kysterne.

Der var søndag ingen rapporter om dræbte eller kvæstede i Tonga, som har omkring 106.000 indbyggere.

 

Den newzealandske premierminister, Jacinda Ardern kalder vulkanudbruddet for enormt bekymrende.

– Tongas hovedstad Nukualofa er dækket af vulkansk akse, men ellers er situationen i byen stabil, siger Ardern, hvis regering følger udviklingen særlig tæt, da mange af landets indbyggere holder ferie i Tonga.

En tsunami fra vulkanudbruddet nåede den nordlige spids af New Zealand, hvor flere både blev ødelagt. De newzealandske myndigheder opfordrede folk til at holde sig væk fra havet og kystområderne.

I Japan blev omkring 230.000 mennesker rådet til at evakuere på tværs af otte regioner på grund af risikoen for en tsunami. Bølger på omkring en meter nåede til den sydvestlige del af Japan tidligt søndag morgen.

/ritzau/AFP

image_print