Seneste nye fra Island.

 

Senest nye opdatering fra Island:

Der er tre mulige scenarier som det ser ud lige nu:

1: Det ene er, at den igangværende seismiske aktivitet – jordskælvene – indskrænkes i de kommende dage og uger.

2: Den anden er, at de seismiske jordskælvssværme vil fortsætte muligvis med større jordskælv på op til 6 på Richterskalaen, i Fagradalsfjall og i Brennisteiunsfjøll. 

3: Den tredje er, at magmaet under jordens overflade bevæger sig fortsat og hober sig op i undergrunden, specielt under Fagradalsfjeldet. Magmabevægelsen i undergrunden kan også gå i stå og til sidst størkne i undergrunden  – altså uden at komme til udbrud på jordens overflade og nærmest danne det, som man kalder en Batholit, altså når magmaet(lavaen) størkner i undergrunden og får jordskorpen ovenover til at hæve sig.

4: Endelig kan der komme et effusivt vulkanudbrud – altså rødt lavaudbrud uden større eksplosivitet og som ikke truer umiddelbart beboede områder på Reykjaneshalvøen, som i forvejen er tyndt beboet.

Så summa sumarium er, at et vulkanudbrud er fortsat en mulighed på Reykjanes-halvøen

Dette er de Islandske myndigheders vurdering af situationen på nuværende tidspunkt, men det kan hurtigt ændre sig. Det vigtige er også, at man er klar og konstant overvåger hele området.

Se IMO’s Twitter-konto for de seneste oplysninger om jordskælv. @Vedurstofan

Opdateret 09.03. kl. 12.30

Omkring 5:20 i morges, aktiviteten på Mt. Fagradalsfjall, syd for korridoren, steg med en pludselig stigning i seismisk tremor. Men uroen faldt hurtigt. Magma bevægelser er en sandsynlig årsag til denne aktivitet, som er meget lokaliseret syd for magma indtrængen. Rystelserne er et tegn på, at indtrængen er i vækst.

Variable niveauer af seismisk tremor kan forventes i sådanne perioder med seismisk uro. Derfor er det sandsynligt, at der vil være perioder med intens tremor afbrudt af mindre intens aktivitet i de kommende dage. Et vulkanudbrud er stadig en mulighed. Derfor er forskere og civilbeskyttelsespersonale i alarmberedskab, og de er klar til at reagere på en række situationer, herunder skadelig jordskælvsaktivitet eller et vulkanudbrud.

Den mulige udvikling er som følger:

 • Den igangværende seismiske aktivitet reduceres i de kommende dage og uger.
 • Den seismiske sværm vil stige i intensitet, muligvis med et jordskælv op til størrelsesorden størrelsesorden 6 i området.
 • Et jordskælv op til størrelsesorden 6,5 kunne udløses i et nærliggende vulkansk system, omkring 20 km øst for den nuværende placering af aktiviteten.
 • Magma indtrængen fortsætte, hvilket resulterer i:
  • Et eventuelt fald i forstørrelsesindstrømningen, hvilket resulterer i forstørrelsesstørkning på plads uden et udbrud.
  • Et effusivt vulkanudbrud kan forekomme, hvilket resulterer i lavastrømme, der ikke bør true beboede områder på halvøen.

Opdateret 03.03. kl. 19.00

Klokken 14.20 i dag blev der opdaget en pludselig stigning i seismisk rysten i det meste af Islands nationale seismiske netværk. I skrivende stund fortsætter rystelserne, selvom intensiteten er reduceret lidt. Rystelserne, som omfatter mange små, overlappende jordskælv, stammer fra en region 2 km sydvest for Keilir på Reykjanes-halvøen. Lignende udbrud af rystelser er blevet observeret forud for tidligere vulkanudbrud i Island. Magma bevægelser er en sandsynlig årsag til det igangværende signal, og det er muligt, at en effusive (lava-producerende) udbrud kan forekomme tæt på Keilir. Men i skrivende stund forekommer der ikke noget vulkanudbrud på Reykjanes-halvøen.

Opdateret 03.03.

Den 1. marts mødtes det islandske civilbeskyttelses videnskabelige rådgivende udvalg for at drøfte de seneste overvågningsresultater fra den seismiske uro på Reykjanes-halvøen. Især blev det seneste satellitbaserede radarbillede (InSAR) gennemgået. Forskydningerne i InSAR-scenen viser mere jorddeformation, end det kan forklares ved jordskælvsaktiviteten alene. Den mest sandsynlige forklaring er, at magma indtrængen forekommer tæt på Fagradalsfjall, hvor jordskælvet aktivitet har varet i de seneste dage. De seneste satellitresultater vil blive behandlet med yderligere geodætisk modellering for bedre at forstå årsagerne til jorddeformationen.

I betragtning af de nye resultater, der drøftes af Det Videnskabelige Rådgivende Udvalg, er det vigtigt at overveje scenarier i udviklingen af den seismicitet, der kan indebære vulkansk aktivitet tæt på Fagradalsfjall.

Mulig udvikling

 • Den igangværende seismicitet reduceres i de kommende dage og uger.
 • Den seismiske sværm vil stige i intensitet, muligvis med et jordskælv op til størrelsesorden 6 i størrelse nærliggende Fagradalsfjall.
 • Et jordskælv på op til 6,5 i størrelse kan udløses i Brennisteinsfjöll bjergkæden, over 20 km øst for Fagradalsfjall.
 • Magma indtrængen fortsætte i nærheden af Fagradalsfjall.
  • De påtrængende magma bevægelser stoppe og i sidste ende størkne.
  • Et effusivt vulkanudbrud kan forekomme, hvilket resulterer i lavastrømme, der ikke bør true beboede områder på halvøen.

Udviklingen af seismiciteten overvåges fortsat dag og nat, og i tilfælde af et udbrud er forskellige beredskabsplaner på plads.

Updated 24.02.

Den 24. februar 2021 blev der registreret to jordskælv over størrelsesorden M5. Den største, M5.7, var kl. 10:05 og kl. 10:30 blev en M5.0 målt. Senere samme dag kl 12:37 en M4.8 blev optaget. Siden begyndelsen af denne uro 16 jordskælv over M4 er blevet registreret, og 90 jordskælv over M3. De har kunnet mærkes bredt i SW del af landet og de store gang i NW del så vidt Ísafjörður. Bemærk, at alle anmeldte jordskælv har fundet sted på Reykjanes-halvøen, omtrent mellem Kleifarvatn og Svartsengi. Vær opmærksom på, at vores web viser på nøjagtige steder fra det automatiske system.

I dag fem jordskælv over M4 er blevet målt i den nordlige del af Fagradalsfjall, M4,4 på 12:06, M4,0 på 12:24, M4,1 på 13:51 og M4,2 på 15:10. Alle disse er i en lignende placering som M5, 7 jordskælvet. Vores fortolkning er, at disse er udløst jordskælv forårsaget af den intense aktivitet og deformation, der har fundet sted i området. Sværmen er stadig i gang, og omkring 5000 jordskælv er blevet opdaget med det automatiske system siden begyndelsen af sværmen.

Der er ingen indikation i dette interferogram for lavvandede magmatiske indtrængen, men tilstrømningen af magma fra dybden kan ikke udelukkes, da denne aktivitet er en del af en igangværende vulkantektonisk reaktivering af ReykjanesPeninsula.

image_print