Seneste fra Island…

Et mindre udbrud i gang

23. marts 2021:

Opdatering fra Island:

Se IMO’s Twitter-konto for de seneste oplysninger om jordskælv. @Vedurstofan

Uptdated 23,3 kl 12:38

Faldende SW-ly vind i dag og usund luftkvalitet kan forventes i nærheden af eruption site efter 19:00 i dag. SO2 koncentration tæt på vulkanen kan overgå over 9000 μg/m3, og CO2 kan også samles i dale i landskabet. Det anbefales at forlade området før kl. 17.00, holde sig væk fra dale og følge den markerede sti.

Opdateret 21.03. 17:25

Det islandske met Office overvåger nøje udviklingen af gasforurening fra udbruddet i Geldingadalur. Gasforurening fra vulkanerne forventes ikke at have en væsentlig indvirkning på beboernes trivsel og sundhed på Reykjanes-halvøen og hovedstadsområdet i de næste par dage. Vejr, vindretning og forurenende stoffer (såsom SO2 og CO2) fra vulkanudbruddet påvirker alle styrken og fordelingen af gasforureningen.

Den islandske Met Office har udarbejdet en prognose model, der forudsiger den sandsynlige fordeling og koncentration af gasforurening på grund af udbruddet i Geldingadalur. Prognoserne opdateres to gange om dagen.

Opdateret 21.03 13:40

Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse mødtes i går eftermiddags den 20. marts for at evaluere den seneste udvikling af vulkanudbruddet i Geldingardalur på Reykjanes-halvøen. Konklusionen på mødet var, at følgende udviklinger er mulige:

 • Udbruddet vil falde gradvist og ende i de kommende dage eller uger.
 • Nye vulkanske sprækker kunne åbne på eruption site eller langs magma diget tæt på Mt. Fagradalsfjall.
 • Sandsynligheden for et stort jordskælv tæt på Mt. Fagradalsfjall er reduceret på grund af den igangværende vulkanske aktivitet.
 • Et jordskælv op til størrelsesorden 6,5 kunne udløses i Brennisteinsfjöll vulkanske system, der ligger øst for Mt. Fagradalsfjall.

Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse advarer om farer i området omkring eruptionstedet.

Det er vigtigt at huske på, at nærheden af eruption site er farligt som pludselige ændringer kan forventes. Det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse skitserede følgende farer tæt på det igangværende udbrud:

Nye vulkanske sprækker kunne dannes i området uden varsel.

 • Glødende lavastykker kan falde ned fra kanterne af lavafronten, og pludselige lavaudbrud kan forventes, hvor nye lavatunger finder vej ud af lavastrømmen. Dette kan ske meget hurtigt, hvilket gør det vanskeligt for folk at komme ud af vejen, selv når de kører.
 • De vulkanske kratere er nu flere meter høje og kan derfor være ustabile og smuldre uden varsel med de konsekvenser, at lavastrømmen pludselig kan ændre retning.
 • Eksplosioner kan ske, hvor lavaen strømmer over vand-logget jorden, hvilket resulterer i lava bliver kastet i forskellige retninger.
 • Lavaen strømmer ind i en lukket dal. Derfor kan dødelige vulkanske gasser, hvoraf mange er tungere end luft, ophobes i lavtliggende områder. Faren stiger i rolige vejrforhold.

IMO fortsætter med at overvåge gasspredning fra udbruddet. Det er usandsynligt, at gasforureningen vil påvirke mennesker, der bor i hovedstadsregionen og byerne på Reykjanes-halvøen i de kommende dage, alvorligt. Vejrforholdene og koncentrationen af gasser (f.eks. Den seneste prognose for spredning af gas er tilgængelig øverst på IMO’s websted, en.vedur.is.

Opdateret 20.03 13:45

Hvad vi ved indtil videre

Omkring kl. 20:45 UTC 19. marts 2021 begyndte et vulkanudbrud ved Geldingadalur, tæt på Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen. Udbruddet blev først set på et webkamera placeret tæt på bjerget. Det blev også bekræftet på termiske satellitbilleder.

Eruption site er i en dal, omkring 4,7 km inde i landet fra den sydlige kyst af halvøen. Kystbyen Grindavík er den tættest befolkede region til eruptionstedet, der ligger ca. 10 km mod sydvest.

Udbruddet betragtes som lille på dette tidspunkt, og den eruptive revne er appr. 200 m lang. Lavaområdet dækker et område, der er ca. 500 m bred og betragtes som mindre end 1 km2. Lava springvand er små og lavastrømme er i øjeblikket en meget lokal fare. Den seismiske aktivitet er mindre og spredt rundt i Fagradalsfjall-området.

Luftfartsfarvekoden for Keflaviks internationale lufthavn er blevet sænket til orange, da der ikke er tegn på produktion af aske og tephra og ingen overhængende fare for luftfarten.

Vulkansk gas (SO2) er blevet opdaget ved kilden til udbruddet. En model for gasspredning kan ses på IMO’s hjemmeside. I øjeblikket forventes gasforurening ikke at forårsage meget ubehag for mennesker undtagen tæt på kilden til udbruddet. Gasemissionerne vil blive overvåget nøje.

Det område af udbruddet betragtes som meget farligt – udbruddet stedet kan ændre sig uden varsel og sætte folk i fare uventet.

Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík er åben. Suðurstrandarvegur – vejen langs Reykjanes-halvøens sydkyst er dog lukket mellem de to kystbyer Grindavík og Þorlákshöfn. Andre veje og asfalterede spor i nærheden af eruptionstedet er også lukket.

Opdateret 20.03 11:10

Udbruddet betragtes som lille på dette tidspunkt, og den vulkanske aktivitet er noget faldet siden i går aftes. Den eruptive revne er appr. 500 – 700 m lang. Lavaområdet er mindre end 1 km2, der dækker et område, der er ca. 500 m bred. Lava springvand er små og lavastrømme er i øjeblikket en meget lokal fare. Den seismiske aktivitet er mindre og spredt rundt i Fagradalsfjall-området. Der er ingen tegn på produktion af aske og tephra og i øjeblikket gasforurening forventes ikke at forårsage meget ubehag for mennesker undtagen tæt på kilden til udbruddet. Gasudledningerne vil blive overvåget nøje.

Luftfartens farvekode for Keflaviks internationale lufthavn er blevet sænket til orange, da der ikke er tegn på produktion af aske og tephra, og der ikke er nogen overhængende fare for luftfarten.

Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík er åben. Suðurstrandarvegur – vejen langs Reykjanes-halvøens sydkyst er dog lukket mellem de to kystbyer Grindavík og Þorlákshöfn. Andre veje og asfalterede spor i nærheden af eruptionstedet er også lukket.

Updated 19.03 23:20

Omkring kl. 20:45 UTC i dag, den 19. marts, begyndte et vulkanudbrud ved Geldingadalur, tæt på Fagradalsfjall på Reykjanes-halvøen. Udbruddet blev først set på et webkamera placeret tæt på bjerget. Det blev også bekræftet på termiske satellitbilleder. I skrivende stund er vejret på halvøen vådt og blæsende, og en orange glød kan ses i lave skyer i horisonten fra Reykjanesbær og Grindavík. Eruption site er i en dal, omkring 4,7 km inde i landet fra den sydlige kyst af halvøen. Kystbyen Grindavík er den lukkede befolkede region til eruptionstedet, der ligger ca. 10 km mod sydvest.

Jordskælv aktivitet i regionen af magma indtrængen har været lavere i de seneste dage, og der er i øjeblikket ingen intens seismicitet forekommer i regionen. Tidligere på dagen blev flere lavfrekvente jordskælv registreret under Fagradalsfjall. Der er i øjeblikket ingen rapporter om askefald, selv om tephra og gasemissioner kan forventes. I overensstemmelse med veløvede beredskabsplaner er luftfartens farvekode for Reykjanes-halvøen blevet forhøjet til rød, hvilket betyder et udbrud i gang. Der er indført yderligere indenlandske restriktioner, herunder lukningen af Reykjanesbraut – hovedvejen fra hovedstadsregionen til Reykjanesbær og den internationale lufthavn i Keflavík.

Gosmynd

Opdateret 18.03 kl. 11:33

Omkring 400 jordskælv er blevet opdaget mellem midnat og syv AM på Reykjanes halvøen. Dette er noget mindre seismisk aktivitet i forhold til tidligere morgener, hvor antallet har været omkring 1.000 jordskælv.

I går blev der opdaget omkring 1400 jordskælv. Tre var større end størrelsesorden 3, den største M3.3 på 2:37 beliggende omkring 1 km N af Nátthagi dalen.

I dag kl. 13:00GMT mødes islands videnskabelige rådgivende udvalg for civilbeskyttelse for at evaluere de seneste overvågningsdata. Resultaterne af mødet forventes kort efter 15:00GMT.

Opdateret 15.03 kl. 11:00

Siden midnat er der blevet opdaget over 1000 jordskælv på Reykjanes-halvøen, med det mest aktive område syd for Mt. Fagradalsfjall. De største jordskælv målt på M3,2, på 01:20 GMT aftes og 07:39 GMT morges.

I går, marts 14th, over 3000 jordskælv blev opdaget i Reykjanes-halvøen. Det største jordskælv måltE M5,4 kl. 14:15 GMT. I går aftes fire jordskælv måling M3,3-M3,6 blev opdaget, hvoraf tre blev placeret af Mt. Fagradalsfjall og den fjerde nordvest for Grindavík landsby.

Opdateret 11.03 kl. 16:00

Over 1700 jordskælv er blevet målt i Reykjanes-halvøen siden midnat, hvoraf få var over M3, den største målt M4, 6 på 08:53 GMT morges. Som før er den magmatiske aktivitet centreret omkring Mt. Fagradalsfjall sydvest for Mt. Keilir.

I går, 10 marts, 2500 jordskælv blev opdaget i Reykjanes-halvøen, hvoraf 40 var over M3, den største måling M5, 1 på 3:14 GMT.

I går mødtes det videnskabelige rådgivende udvalg for den islandske civilbeskyttelse for at drøfte de seneste overvågningsresultater fra den seismiske uro på Reykjanes-halvøen. De vigtigste resultater af mødet var:

 • Digeindtrængen udvides med den mest aktive magmastrøm centreret i den sydlige del af den. Et vulkanudbrud er fortsat en mulighed, da magma stadig strømmer ind i korridoren. Med den igangværende aktivitet øges sandsynligheden for et udbrud dag for dag. Det anses for meget usandsynligt, at lava fra et muligt udbrud ville nå befolkede områder.
 • Det er vigtigt at følge aktiviteten i den sydlige del af Mt. Fagradalsfjall for at vurdere, om diget udvides mod syd.
 • Seneste satellitbilleder og GPS-data viser, at akkumulering af magma er koncentreret i den sydlige ende af diget under Mt. Fagradalsfjall. Dette er i øjeblikket det mest sandsynlige sted for et muligt udbrud.
 • Hvis diget fortsætter med at udvide og øge belastninger i området, forventes der fortsat jordskælvsaktivitet, der kan mærkes i befolkede områder.

Wrapped_english_3to9mar
Seneste satellitbilleder og GPS-data viser, at akkumulering af magma er koncentreret i den sydlige del af diget under Mt. Fagradalsfjall. Dette er det mest sandsynlige sted for et muligt udbrud. InSAR-billedet afspejler ændringer mellem 3. marts og 9. marts 2021Billedet indeholder modificerede Copernicus Sentinel-data [2021]

Possible eruption could begin without strong precursory signals

Currently, the magma is shallow, lying 1-1,5 km beneath the crust. Therefore, it can be expected that an eruption could start without a strong precursory signal, as the magma can easily brake through the last hundreds of meters of the crust once the critical pressure is reached. From experience of lava flow eruptions (as we might expect), the eruption tremor is weak and has a low amplitude. For this reason, the IMO has installed webcams which can be used to monitor the area, in case of an eruption will start without clear precursory signals. 

Updated 09.03. at 12.30

About 5:20 this morning, the activity at Mt. Fagradalsfjall, south of the corridor, increased with a sudden increase in seismic tremor. However, the unrest soon decreased. Magma movements are a likely cause for this activity which is very localized to the south of the magma intrusion. The tremor is an indication that the intrusion is expanding. 

Variable levels of seismic tremor are to be expected during such periods of seismic unrest. Therefore, it is likely that there will be periods of intense tremor interspersed with less intense activity over the coming days. A volcanic eruption remains a possibility. Therefore, scientists and civil protection staff are on alert, and they are ready to respond to a range of situations, including damaging earthquake activity or a volcanic eruption.   

Possible development is as follows: 

 • The ongoing seismic activity reduces in the coming days and weeks. 

 • The seismic swarm will increase in intensity, possibly with an earthquake up to magnitude magnitude 6 in the area. 

 • An earthquake up to magnitude 6.5 could be triggered in a nearby volcanic system, roughly 20 km east of the current location of the activity. 

 • Magma intrusions continue, resulting in: 

  • An eventual decrease in magma inflow, resulting in the magma solidifying in place without an eruption. 

  • An effusive volcanic eruption could occur, resulting in lava flows that should not threaten inhabited areas of the peninsula.

Monitor-map-45x25-cm-unrest-en-20210309

Click here to view alarger image or to download the picture. This picture shows the location where the magma chamber is forming under the earth’s crust. When magma flows into the sedimentary strata and forms magma tunnels, as is currently the case in the area of unrest between Keilir and Fagradalsfjall, pressure is formed in the earth’s crust. This creates tension on the east and west sides of the area of unrest.


Updated 03.03. at 19.00

At 14:20 today a sudden increase in seismic tremor was detected throughout most of Iceland’s national seismic network. At the time of writing, the tremor continues although its intensity has reduced slightly. The tremor, which comprises many small, overlapping earthquakes, is sourced from a region 2 km southwest of Keilir on the Reykjanes Peninsula. Similar bursts of tremor have been observed ahead of previous volcanic eruptions in Iceland. Magma movements are a likely cause for the ongoing signal, and it is possible that an effusive (lava-producing) eruption could occur close to Keilir. However, at the time of writing, no volcanic eruption is occurring on the Reykjanes Peninsula.

Analysis of various sensor and satellite-based monitoring data continues at pace, with further spaceborne radar images becoming available late this evening. As a precaution for domestic and international air travel, the volcanic aviation colour code for the Reykjanes Peninsula has been elevated from yellow (elevated unrest) to orange (heightened unrest). The orange alert represents the third-highest level, with red reserved for an imminent or ongoing volcanic eruption.

Screenshot-from-2021-03-03-15-10-30

Updated 03.03.

On 1 March, the Scientific Advisory Board of the Icelandic Civil Protection met to discuss the latest monitoring results from the seismic unrest on the Reykjanes Peninsula. In particular, the latest satellite-based radar (InSAR) image was reviewed. The displacements in the InSAR scene show more ground deformation than can be explained by the earthquake activity alone. The most likely explanation is that magma intrusions are occurring close to Fagradalsfjall, where the earthquake activity has persisted in recent days. The latest satellite results will be processed with additional geodetic modelling to better understand the causes of the ground deformation.

Given the new results discussed by the Scientific Advisory Board, it is important to consider scenarios in the development of the seismicity that could involve volcanic activity close to Fagradalsfjall.

Possible developments

 • The ongoing seismicity reduces in the coming days and weeks.
 • The seismic swarm will increase in intensity, possibly with an earthquake up to magnitude 6 in size nearby Fagradalsfjall.
 • An earthquake up to magnitude 6.5 in size could be triggered in the Brennisteinsfjöll mountain range, over 20 km east of Fagradalsfjall.
 • Magma intrusions continue in the vicinity of Fagradalsfjall.
  • The intrusive magma movements stop and eventually solidify.
  • An effusive volcanic eruption could occur, resulting in lava flows that should not threaten inhabited areas of the peninsula.

The evolution of the seismicity continues to be monitored day and night, and in the event of an eruption, various contingency plans are in place.

Updated 24.02.

On February 24th 2021, two earthquakes above magnitude M5 were recorded. The larger one, M5.7,  was at 10:05 and at 10:30 a M5.0 was measured. Later that day at 12:37 a M4.8 was recorded. Since the beginning of this unrest 16 earthquakes above  M4 have been recorded and 90 earthquakes above M3. They have been felt widely in the SW part of the country and the larges once in the NW part as far as Ísafjörður. Note that all reviewed earthquakes have occurred on the Reykjanes Peninsula, roughly between Kleifarvatn and Svartsengi. Be aware that our web shows in accurate locations from the automatic system.

Today five earthquakes above M4 have been measured in the northern part of Fagradalsfjall, M4,4 at 12:06, M4,0 at 12:24, M4,1 at 13:51 og M4,2 at 15:10. All those are in a similar location as the M5,7 earthquake. Our interpretation is that these are triggered earthquakes caused by the intense activity and deformation that has occurred in the area. The swarm is still ongoing and roughly 5000 earthquakes have been detected with the automatic system since the beginning of the swarm.

The satellite image below displays a Sentinel-1 interferogram spanning the period 19-25th February. This shows ground deformation associated with the recent earthquake activity on the Reykjanes Peninsula and indicates this was related to a combination of movement on north-south trending faults and left-lateral movement over a large section of the plate boundary (~25 km segment – from Svartsengi to Kleifarvatn).

Unwrapped_english--1-

Red amplitudes represent movement towards the satellite and purple amplitudes movement away from the satellite (path is west of Iceland). The black arrows in the right corner below show the heading and look direction of the satellite. The magnitude 5.7 earthquake that occurred on the 24th February is displayed by the red star. Here is a PDF version of the picture above.

There is no indication in this interferogram for shallow magmatic intrusions, however the inflow of magma from depth cannot be ruled out, as this activity is part of an ongoing volcano-tectonic reactivation of the ReykjanesPeninsula.
image_print