Semeru i udbrud.

 

Indonesisk vulkanudbrud skaber bekymringer for tsunami i Japan

4. dec. 2022, 06:50

Et indonesisk vulkanudbrud kan udløse en tsunami, som kan ramme Japan allerede klokken 06.30 dansk tid.

Vulkanen Semeru i Indonesien er søndag morgen lokal tid gået i udbrud og skyder aske halvanden kilometer op i luften.

Det oplyser den indonesiske beredskabsstyrelse, BNPB.

Indonesiske myndigheder har hævet farevurderingen af vulkanudbruddet til niveau 4, som er det højeste, de opererer med.

Det oplyser det indonesiske medie Kompas TV ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tsunami kan ramme

I Japan har vulkanudbruddet fået landets meteorologiske institut til at advare om, at en tsunami kan være på vej mod kysten.

Den japanske tv-station NHK rapporterer, at en tsunami ifølge det meteorologiske institut kan ramme Okinawa-præfekturet allerede 06.30 søndag dansk tid.

Okinawa-præfekturet er Japans sydligste og udgøres af en række øer godt 800 kilometer syd for Japans største ø, Honshu.

I Indonesien advarer BNPB borgere mod at foretage sig noget inden for fem kilometer af vulkanens midte og beder folk om at holde sig mindst en halv kilometer fra flodbredder på grund af risiko for lavafloder.

Indbyggerne måtte flygte

Vulkanen Semeru er med sine 3676 meter det højeste bjerg på Java.

Det er en meget aktiv vulkan, der har været i udbrud mindst 55 gange siden 1818 – altså i løbet af lidt over 200 år.

For præcis et år siden – 4. december 2021 – sendte vulkanen en kæmpe askesky 15 kilometer op i luften, og indbyggerne måtte flygte.

 

 

 

Vulkanen Semeru på det østlige Java i udbrud.

Man, 6 dec 2021, 

17:33 | AF: T

Den tyktflydende lavastrøm af Semeru (dato / forfatter ukendt, sandsynligvis slutningen af november eller begyndelsen af december 2021. Billede: Habbited News @habbited / twitter)

Den tyktflydende lavastrøm af Semeru (dato / forfatter ukendt, sandsynligvis slutningen af november eller begyndelsen af december 2021. Billede: Habbited News @habbited / twitter)

Dødstallet fra udbruddet lørdag 4 december er nu steget til 22, ifølge National Emergency Service (BNPB). Der savnes stadig 27 mennesker, som muligvis er begravet under tykke lag af aske eller mudder. Mere end 2.000 mennesker er blevet evakueret.
 
Hvad der præcist forårsagede sammenbruddet af vulkansk udbrudsmateriale er lidt usikkert. Ifølge det indonesiske Volcanological Survey (VSI) stammede den varme lavine i lørdags fra den 2 km lange lavastrøm på bjergets stejle skråninger og nåede en længde på i alt 4 km, dvs. 2 km ud over spidsen af lavastrømmen. Dens aflejring består af meget varmt materiale i form af af pulver-korn-størrelse af aske og stenblokke i alle størrelser og har haft  temperaturer på helt op til 800-900 grader Celsius. Noget af det kom ind i Kobokan-flodens dal og blandede sig med vandet og  dannede de ødelæggende mudderstrømme.

Aktiviteten på vulkanen før udbruddet var også præget af hyppige strombolianske eksplosioner, d.v.s. regelmæssige eksplosioner med gasrig udslyngning af lavablokke og slagger. Dette kunne have ført til en hurtig ophobning af yderligere materiale i kraterområdet, hvilket gjorde det mere og mere ustabilt. I løbet af i går blev der kun rapporteret om to eksplosioner fra vulkanen samt to mindre pyroklastiske strømmee, d.v.s. hede gasskyer af aske og slagger, der bevæger sig i stærk fart væk fra vulkanen.

Det forekommer dog sandsynligt, at begivenhederne ikke rigtig var forårsaget af en stigning i selve aktiviteten på vulkanen (der er stærke beviser for, at der i det mindste ikke var nogen betydelig eksplosiv aktivitet), men at det var de kraftige regnskyl, der samtidig fandt sted, også kunne have spillet en rolle i udbrudsforløbet. 

NB: Når dette er sagt, så skal det understreges, at Semeru er en høj stratovulkan, d.v.s. keglevulkan opbygget af skiftevis aske og lavastrømme igennem mange hundrede tusinde år og dens lavatype er forholdsvis sej – d.v.s. medet større indhold af Kiselsyre, hvilket ofte er tilfældet i Javas mange vulkaner, der  alle er subduktionsvulkaner, d.v.s. hvor to konytinentalplader støder sammen og den ene – den Indo – Australske plade skydes ned og ind under den Euroasiske Plade. (Se subduktion under minileksikon på vulkaneksperten.dk).
 
 
Af Alistair Hamill: 
@lcgeography
Semeru vulkan – en vejr-induceret vulkansk tragedie? Hvorfor har udbruddet af Semeru lørdag haft større og mere dødelige virkninger end det er typisk? Det viser sig, at årsagen måske ikke er præcis, hvad du ville forvente. Hvad er konsekvenserne af dette i en verden af klimaændringer? https://t.co/j4KXeTTYsU
 
 

Billede

 
I går kom der yderligere to pyroklastiske(aske – og gaslaviner) strømme fra vulkanen, men var mindre sammenlignet med lørdagens begivenhed og forårsagede ikke mere skade. En stor del af skaderne var også forårsaget af mudder kendt som lahars(muddestrøm) som oversvømmede store områder.
 
Kilde: 
The Associated Press
AAQ
Redningsfolk har genoptaget deres eftersøgning, efter at den højeste vulkan på Indonesiens Java-ø brød ud og dræbte 22 mennesker og efterlod 27 andre savnede. Landsbyer og nærliggende byer blev dækket af tonsvis af vulkanske udbrudsprodukter, da Mount Semeru brød ud lørdag. https://t.co/DjH7yOUwnT
www.vulkaneksperten.dk 
Tlf. 20764247.