Et indonesisk vulkanudbrud kan udløse en tsunami, som kan ramme Japan allerede klokken 06.30 dansk tid.
Vulkanen Semeru i Indonesien er søndag morgen lokal tid gået i udbrud og skyder aske halvanden kilometer op i luften.
Det oplyser den indonesiske beredskabsstyrelse, BNPB.
Indonesiske myndigheder har hævet farevurderingen af vulkanudbruddet til niveau 4, som er det højeste, de opererer med.
Det oplyser det indonesiske medie Kompas TV ifølge nyhedsbureauet Reuters.
I Japan har vulkanudbruddet fået landets meteorologiske institut til at advare om, at en tsunami kan være på vej mod kysten.
Den japanske tv-station NHK rapporterer, at en tsunami ifølge det meteorologiske institut kan ramme Okinawa-præfekturet allerede 06.30 søndag dansk tid.
Okinawa-præfekturet er Japans sydligste og udgøres af en række øer godt 800 kilometer syd for Japans største ø, Honshu.
I Indonesien advarer BNPB borgere mod at foretage sig noget inden for fem kilometer af vulkanens midte og beder folk om at holde sig mindst en halv kilometer fra flodbredder på grund af risiko for lavafloder.
Vulkanen Semeru er med sine 3676 meter det højeste bjerg på Java.
Det er en meget aktiv vulkan, der har været i udbrud mindst 55 gange siden 1818 – altså i løbet af lidt over 200 år.
For præcis et år siden – 4. december 2021 – sendte vulkanen en kæmpe askesky 15 kilometer op i luften, og indbyggerne måtte flygte.
17:33 | AF: T
Dødstallet fra udbruddet lørdag 4 december er nu steget til 22, ifølge National Emergency Service (BNPB). Der savnes stadig 27 mennesker, som muligvis er begravet under tykke lag af aske eller mudder. Mere end 2.000 mennesker er blevet evakueret.
Hvad der præcist forårsagede sammenbruddet af vulkansk udbrudsmateriale er lidt usikkert. Ifølge det indonesiske Volcanological Survey (VSI) stammede den varme lavine i lørdags fra den 2 km lange lavastrøm på bjergets stejle skråninger og nåede en længde på i alt 4 km, dvs. 2 km ud over spidsen af lavastrømmen. Dens aflejring består af meget varmt materiale i form af af pulver-korn-størrelse af aske og stenblokke i alle størrelser og har haft temperaturer på helt op til 800-900 grader Celsius. Noget af det kom ind i Kobokan-flodens dal og blandede sig med vandet og dannede de ødelæggende mudderstrømme.
Aktiviteten på vulkanen før udbruddet var også præget af hyppige strombolianske eksplosioner, d.v.s. regelmæssige eksplosioner med gasrig udslyngning af lavablokke og slagger. Dette kunne have ført til en hurtig ophobning af yderligere materiale i kraterområdet, hvilket gjorde det mere og mere ustabilt. I løbet af i går blev der kun rapporteret om to eksplosioner fra vulkanen samt to mindre pyroklastiske strømmee, d.v.s. hede gasskyer af aske og slagger, der bevæger sig i stærk fart væk fra vulkanen.
Det forekommer dog sandsynligt, at begivenhederne ikke rigtig var forårsaget af en stigning i selve aktiviteten på vulkanen (der er stærke beviser for, at der i det mindste ikke var nogen betydelig eksplosiv aktivitet), men at det var de kraftige regnskyl, der samtidig fandt sted, også kunne have spillet en rolle i udbrudsforløbet.