Rødehavet og den Øst-Afrikaske gravsænknings vulkaner
Afrika-kontinentet viser i sin østlige gravsænkning en tydelig – begyndende opsprækning af kontinentet, altså det samme, som sker i en Oceanryg på havbunden, hvor to plader trækkes fra hinanden. Her sker processen blot oven over på selve jordens overflade, en proces der skyldes varmeopstrømninger i Jordens Kappe under selve opsprækningen. Resultatet er derfor, at i sprækkezonen trænger magmaet op og strømmer ud som lava og opbygger vulkaner, oftest er forholdsvis bløde eller blide vulkantyper i sine udbrud, som vi også oplver med hot-spot-vulkanerne, nemlig med forholdsvis tyndtflydende lavastrømme, men større vulkankegler kan også opbygges, hvilket Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro er et tydeligt eksempel på, der iøvrigt også er en sovende vulkan.
Ialt finder vi 120 vulkaner, der kan sættes i forbindelse med Gravsænkningen. Alene Ethiopien har 67, Kenya 23, Tanzania 10, hvoraf den ene, Ol Doinyo Lengai er den eneste vulkan i hele vores verden, der producerer kulsort lava, altså ikke rødglødende som de andre. Dette skyldes særlige omstændigheder i dens kemiske sammensætning. Uganda 5, Nigeria 1, Congo 4, hvoraf de mest 2 aktive i hele Afrika ligger, nemlig Nyamuragia og Nyiragongo, under hvis udbrud i 2002 var skyld i, at en halv million mennesker måtte lynevakueres, da denne vulkan har verdens hurtigst flydende lavastrømme med op til 3o meter i minuttet. Rwanda 5 og Sudan har 5 vulkaner.
Udenfor gravsænkningen finder vi vulkaner, der må betegnes som aktive i Libyen med 1, Chad har 4, og den berømte hot-spot vulkan Mount Cameroon i Vestafrika. Denne vulkan har 100 sidekraterer på flanken – lig Etna på Sicilien. Alle disse vulkaner – så nær Mount Cameroon må betragtes som resultat af bevægelser i Afrikakontinentet. Videre fortsætter gravsænkningen op igennem Rødehavet, der har nydannede sprækker på bunden flere steder med gasudstrømning og varme kilder, og på et tidspunkt vil vulkanaktivitet også opstå her…