Rockwool

Rockwool vil have styr på vulkanudbruddet

Det er en energitung proces at fremstille isoleringsmateriale. Derfor har Rockwool sat målere på energiforbruget som et skridt i den energirigtige retning.

Af Julie Ring-Hansen Holt, lørdag 24. feb 2007 kl. 06:00

Det kræver rigtigt meget energi at efterligne en vulkan i udbrud. Men det er i princippet det, Rockwool gør døgnet rundt, når de producerer isoleringsmateriale. Og så er det naturligt, at virksomheden har stort fokus på energiforbruget, som er virksomhedens største selvstændige udgiftspost.

Gennem årene har der været flere tiltag for at sænke forbruget, og nu har fabrikken i Hobro installeret måleinstrumenter, der kan give et mere detaljeret billede af forbruget.

Indtil videre er der sat omkring 70 målere op på alt fra den 800 grader varme luft i ovnen, der udvinder stenulden til gas-, vand-, el- og trykforbrug.

»Vi vil gerne have styr på processen og have lige så godt styr på de andre energiformer, som vi har på koks, hvor vi kan se udviklingen sekund for sekund,« siger produktionsmester Christian Jensen, der er energiansvarlig på Rockwools fabrik i Hobro.

Det kræver, at operatørerne har aktuelle data og ikke data, der er en måned gamle. Indtil november sidste år blev data kun indsamlet en gang om måneden, og det betød, at utætheder ikke blev fundet med det samme, og at man ikke kunne foretage time-til-time-justeringer.

»Tidligere kunne vi kun se et samlet forbrug for de forskellige energityper. Nu kan vi se det mere detaljeret og opgjort per linje,« siger produktionsmesteren.
Præcise data i glasburet
Installationen er et pilotprojekt for Taangberg Pro-Consult, som i samarbejde med Siemens står for apparatur, netværk og software.

De mange målere er placeret ved eltavlerne på fabrikken, og i operatørernes kontrolrum mellem de to produktionslinjer overvåger fem-seks operatører produktionsskærmene.

Et snirklet rørsystem på skærmene viser hele linje 9, som i den ene ende smelter og spinder ulden, tranporterer det langs båndet, hvor det skæres til og kører det igennem hærdeovnen og videre ud til pakning i den anden ende.

Smelteprocessen, som er der, hvor ovnen imiterer en vulkan og blander lavasten og bindemiddel med varm luft, opsamlingsprocessen – hvor ulden blæses ud i flager – og hærdeprocessen er de tunge dele af processen. På skærmen bevæger små tags med tal sig hurtigt op og ned for at vise, hvor meget energi, processen sluger.

»Vi har sat det interne mål, at vi i perioden 2006-2008 skal spare otte procent på det totale energiforbrug,« siger produktionsmester Christian Jensen.

Ligesom så mange andre produktionsvirksomheder mærker Rockwool de stigende energipriser og afgifter på spild, der udledes.

»Derfor må vi effektivisere os ud af prisstigningerne,« siger controller Henrik Støvring.

»Mange bække små… Her er nogle af “bækkene” bare nogle meget energislugende maskiner,« siger han.

Energirigtige skift

Rockwool i Hobro producerer 12 ton i timen, og det kræver i alt 300 mand, der arbejder i treholdsskift i hverdagene og toholdsskift i weekenderne. Operatørerne sørger for, at omstillingen mellem de cirka 2.000 forskellige produkter sker optimalt, men det er blandt andet her, målerne skal fungere som redskab.

»Vi skal se på, om det for eksempel er nødvendigt at køre med fuld tryk på ovnen hele tiden – bare for at være på den sikre side, når de enten skifter mellem hold eller produkttyper, som varierer i energiforbrug,« siger Christian Jensen, som også regner med at finde ud af, om maskinerne står og kører uhensigtsmæssigt ved julestop eller andre pauser i produktionen.

Men selv om det er rart at få så mange detaljer at vide om energiforbruget som muligt, er det ikke sikkert, at alle data skal anvendes.

Udfordringen er snarere at finde frem til de rette data, så operatørerne ikke bliver trætte af at blive overinformeret.

For eksempel har Rockwools system et speedometer, der fortæller, om produktionen kører optimalt set ud fra et energiforbrugsperspektiv. Speedometeret har et grønt, et gult og et rødt felt, som viser, hvorvidt operatøren skal reagere og justere.

»Det er i det hele taget vigtigt, at operatørerne kan se, at det er nemt og faktisk kan bruges til noget,« siger Christian Jensen.

I den forbindelse kommer speedometeret til at være et godt værktøj, men det kræver et veldefineret rødt felt, så operatørerne ikke begynder at miste tilliden til varslingen.