Popocatepetl i Mexico truer

Mexicos stolte vartegn, den 5426 meter høje stratovulkan(d.v.s. lagdelte kegle)Popocatepetl er den højeste virksomme vulkan i Mexico og er nu i udbrud i form af damp og gaseksplosioner.

Popocatepetls udbrtudsstil er: Kraftige eksplosioner og opbygning af lavakupler,( d.v.s. når sejt tyktflydende lava presses ud som tandpasta i en tube) og danner hermed lavakupler i vulkanens kegle. Derudover har denne vulkan enorme eksplosive udbrud med århundreders mellemrum. I andre perioder forekommer der udbrud af knap så kraftig karakter.

Kort og godt en vulkan med blandede udbrudsrytmer, hvilket igen skyldes vulkanens lagdelte magmasmeltemasser.

Den 29. november i 2001 væltede pyroklastiske askelaviner 8 kilometer ned fra vulkanen – fik is og sne til at smelte og dannede mudderstrømme, der flød ud i oplandet.

Den 30. april 1996 blev 5 bjergbestigere dræbt af en eksplosion, da de stod på kraterranden af den høje vulkan. Askeudbrud fandt sted igen i juni – november og nu i december 2007.

Efter at have været i ro siden 1942-43, begyndte Popocatepetl igen en ny udbrudscyklus , der startede i 1994, bestående hovedsageligt af voldsomme eksplosive askeudbrud.

Mexico har godt 40 vulkaner, hvoraf man har registreret akitivtet i de 11 af dem. Der er tale om subduktionsvulkaner, hvor en havbundsplade presses ned og ind under en anden(se minileksikon under pladeforskydning).