Nye sprækker nær udbrudsstedet i Island.
Nye sprækker nær udbrudsstedet i Geldingadalir
Opdateret 08.04 12:25
Lavastrømmen fra den seneste udbrudssprængning synes for det meste at strømme ned i Geldingadalir. Denne tredje udbrud revne åbnet ved midnat på den 6. th af april og er mellem de to eksisterende sprækker. Redningshold fra den islandske Association for eftersøgning og redning havde opdaget nedsynkning i området på 6. th april cirka 420 meter nordøst for den oprindelige udbrud område i Geldingadalir, som var omkring 150 m lang og ca. 1 meter dyb.
I de billeder, der blev taget under rekognoscering flyvning på 7. th april kan det ses, at felterne lava fra de tre eruption sprækker nu fusionerer. Lava fra det tredje revne er strømmet sydpå ind i Geldingadalir og nordøst mod udbrudsstedet over Meradalir. Der er et kontinuerligt lavafelt mellem de tre udbrudsområder, som faktisk hører til den samme vulkanske revne over magma-indtrængen ved Fagradalsfjall.
Et kontinuerligt lavafelt mellem de tre udbrudssteder ved Fagradalsfjall. (Foto: Almannavarnir / Björn Oddsson)
Oversigtskort, der viser placeringen af de tre udbrudssteder i rødt og lavastrøm fra dem, som situationen var den 7. april. Lavastrømningen fra den sidste revne er ikke kortlagt nøjagtigt. Lavas omrids er tilnærmet fra luftfoto af regionen.
Opdateret 05.04 kl. 15:40
Fotos af to nye vulkanske sprækker tæt på det oprindelige udbrudsområde i Geldingadalir, der ligger ca. 700 meter NØ for kraterne i Geldingadalir. De nye revner er i alt 200 meter lange. Lavaen fra sprækkerne er ikke tyktflydende og flyder hurtigt i en smal lavaflod ind i Meradalir-dalen, øst for de nye sprækker, hvor der dannes et nyt lavafelt.
Fotos: Björn Oddsson / Institut for Civilbeskyttelse og Nødstyring
Opdateret 05.04 kl. 14:15
En ny ekstra spalte åbnede ca. 12:00 i dag nær det oprindelige udbrudssted i Geldingadalir. De første skøn over revnens længde er ca. 200 meter, og midten af sprækket er ca. 1 kilometer NØ for udbruddet i Geldingadalir. Lavaen fra den nye revne strømmer mod Meradalir-dalen øst for den nye revne.
Helikoptere fra den islandske kystvagt er ved det nye udbrudsområde for at sikre, at området evakueres. En flyveplads med forskere er på vej mod sprækket for mere nøjagtigt at vurdere placeringen og størrelsen af den nye revne.
På grund af manglen på aske og tefraemission i atmosfæren forbliver luftfartskodekoden for Keflavik lufthavn orange, da der ikke er nogen overhængende fare for luftfarten.
En live stream fra den nye revne kan ses på RUV 2 .