Mod Vesuv jeg øjet vender

Forfatter: Henning Andersen
Forlag:  Eget Forlag. ISBN: 87-986809-8-6
Udgivelsesår: 2005
Pris: kr. 50,- (32 sider) plus forsendelse og bestilles direkte fra: info@vulkaneksperten.dk

2329_full

 

 


» Anmeldelser af bogen


H. C. Andersen har malerisk beskrevet vulkanen Vesuv og blev allerede på sin første Italiensrejse i 1833-34 stærkt fascineret af vulkanen, hvilket også mange kunstnere blev i denne periode. Dette har vi talrige beviser på af guldaldermalerne. For mig har Vesuv altid været symbolet på det gode og det onde, hvilket vor store eventyrdigter også indså ved dels den frugtbare lava-aske, men også de uhyggeligt stærke naturkræfter, som på få timer kan udslette generationers arbejde

Denne bog og film havde ikke været mulig uden hjælp fra Ulla Kampmann og hendes mand, Fernando Caveterra, idet det er deres første film fra 1979: “Der blev mit hjerte barn” med Jesper Klein, som nu danner baggrund for filmen: “Mod Vesuv jeg øjet vender”. Her har jeg i samarbejde med filmproducenten Vagn Molnit tilrettelagt en film, som er bygget over H. C. Andersens første Italiensrejse i 1833-34, og med vulkanen Vesuv som hovedemne.

Sådan oplevede H. C. Andersen Vesuv
“Jeg sad på den åbne altan ud til pladsen med Vesuv foran mig; den forunderlige verden, i hvilken jeg syntes at være hendrømt, tillod mig ikke at sove. Mit øje hvilede på bjerget, hvor ildsøjlen hævede sig fra krateret op mod den blodrøde, brede skymasse, der med denne syntes en mægtig pinje af ild og flamme; lavastrømmen var dens rødder, med hvilken den omsluttede bjerget.

Min sjæl var grebet af dette skuespil, Gudsstemmen, der talte fra vulkanen, som fra den stille, tavse nattehimmel. Da rystede bjerget – den blege flamme spillede i solskinnet med den sorte røg, og det lød i luften fra den hvislende lava, som om tusind fugle slog med vingerne.

En alen fra os bruste den røde lava ned ad bjerget. Ild og stene fløj fra krateret ned ad keglen. Svovldampene faldt kvælende for brystet. Jeg følte mit liv var i Guds hånd og svimlede af henrykkelse”.