Måske flere vulkanudbrud i Island i de næste 30 – 40 år?
Vulkanologen Thorvaldur Thordarson udtalte i fjor til New Scientist. “Forskere sætter forøget seismisk aktivitet i Island sammen med flere vulkanudbrud.
F.eks. blev hovedstaden Reykjavik i maj 2008 rystet af et jordskælv med en usædvanlig høj richterstyrke på 6,1.
Forskningsresultater, som er baseret på data om lavaaflejringer, iskerner og historiske optegnelser, giver ret klar indikation i retning af, at den islandske vulkanisme kører i cyklusser.
Disse cykler ser ud til at høre snævert sammen med seismisk aktivitet, altså jordskælv, der
udløser spændinger i Islands mange forkastningszoner.
Cyklusserne kan være forbundet med pulser af magma, altså smeltede bjergarter, der presser sig på fra Jordens indre, og de kan udløses af gletsjerafsmeltning og geotermisk aktivitet.
Forskernes datasæt viser bl.a., at omkring Islands største gletsjer Vatnajökull er der mellem 6 og 11 vulkanudbrud i aktive perioder, der typisk har en længde på 40 år. De afløses så af mere passive 40-årige perioder, der maksimalt byder på tre udbrud.
Vatnajökull rummer bl.a. den særdeles aktive vulkan Grimsvötn, der senest nu er i udbrud og forinden i november 2004 og ved den lejlighed faktisk skabte mindre gener for europæisk flytrafik.
I den aktive fase er de enkelte udbrud tilmed ofte af en større styrke.
Det samme mønster ser også ud til at gøre sig gældende i andre regioner af Island, f.eks. omkring Eyjafjallajökull, der var i udbrud år 2010.
Den sidste halvdel af det 20.århundrede var ikke så præget af høj vulkanaktivitet i Island.
Thordarson mener, at Island nu er på vej ind i sin næste aktive fase med flere og voldsommere udbrud, og at vulkanaktiviteten vil kulminere mellem 2030 og 2040”
Dette er hans opfattelse.