Lidt om Etna.

Er par ord om Etna:

 

Etna
Italien

INGV (Catanias Vulkanobservatorium)rapporterede, at i løbet af 27 Juli-9 August aktiviteten på Etna var karakteriseret ved intra-krater Strombolian aktivitet på Northeast Crater (NEC), sporadisk Strombolian aktivitet på Voragine Crater (VOR) og det vil sige ce øverste kratere, der ligger i toppen af Etna med mindre askeudbrud, der hurtigt spredte sig, og både Stromboliansk aktivitet med askeudbrud ud fra New Southeast Crater (NSEC) keglen nær toppen af vulkanen. Den eksplosive aktivitet steg den 31. med en askesky til en højde af 4,5 km og der blev rapporteret om mindre askefald i byerne Trecastagni og Acicastello, muligvis fra en let stigning i eksplosiv aktivitet, som ikke var visuelt bekræftet.

I august udslyngede  Stromboliansk aktivitet materiale ud over NSEC keglens kraterrand;
aktiviteten var næsten kontinuerlig i løbet af aftenen den 6. Aske emissioner spredt nær topmødet. En række askeemissioner var synlige om morgenen den 9.august.

Geologisk baggrund. Mount Etna, tårnhøje over Catania, Siciliens næststørste by, har en af verdens længste dokumenterede optegnelser af historisk vulkanisme, der går tilbage til 1500 f.Kr. Historiske lavastrømme af basaltisk sammensætning dækker meget af overfladen af denne massive vulkan, hvis bjergkegle er den højeste og mest omfangsrige i Italien. Den Mongibello stratovolcano, (Mongibello er det arabiske ord for Etna og strato betyder lagdelt og opbygget af skiftesvis lava og aske)afkortet af flere små calderas(calderas betyder ringformede kraterindsynkninger), blev bygget i slutningen af Pleistocæn og Holocæn over en ældre skjold vulkan(ordet skjoldvulkan betyder flad og meget lav vulkan). Det mest fremtrædende morfologiske træk ved Etna er Valle del Bove, en 5 x 10 km hesteskoformet caldera åben mod øst. To stilarter af udbrud aktivitet opstår typisk, nogle gange samtidigt. Vedvarende eksplosive udbrud, undertiden med mindre lavaemissioner, finder sted fra et eller flere topkratere. Flanke ventilationskanaler, typisk med højere effusion satser, er mindre hyppigt aktive og stammer fra sprækker, der åbner gradvist nedad fra nær topmødet (normalt ledsaget af Strombolian udbrud i den øvre ende). Slagger kegler er almindeligt konstrueret over ventilationskanaler af lavere flanke lavastrømme. Lavastrømme strækker sig til foden af vulkanen på alle sider og har nået havet over et bredt område på sydøstsiden af vulkanen. 

Ordet stromboliansk vulkanaktivitet betyder blød eller blid eksplosiv vulkanaktivitet i moderat form men med udslyngning af lavabomber slagger og aske. Se ord i minileksikon.

Kilde: Sezione di Catania – Osservatorio Etneo (INGV) Catanias Vulkanobservatorium.

Se mine artikler om Etna.

image_print