La Palma – vulkan fortsætter..

Lidt opdatering af vulkanen på La Palma:

 

Cumbre Vieja vulkanudbrud, La Palma: første lava prøver

Opdater ons 22. september 2021 03:03

Lavatypen er basaltisk, d.v.s med lavt kiselsyreindhold. Basalt er finkornet og karakteriseret ved lavere viskositet – flydetræghed – og lavere gasindhold. 

Cumbre Vieja vulkanudbrud, La Palma: 1,54 kvadratkilometer har dækket af lavastrømme

Evakueringen af La Laguna od de nærmeste bebyggelser fortsætter. 

Udstrømningen af lava fortsætter  og nye ventilationskanaler – kratere – frygtes at ville kunne åbne sig, og derfor evakueres byen La Laguna nu.

Udbruddet fortsætter med at udslynge lava som springvand fra nye kratere, der åbnede sig i går aftes. I løbet af de seneste timer er vulkanske jordrystelser tiltaget betydeligt, hvilket betyder på, at produktionshastigheden er steget eller noget andet ændrer sig. Det vil sandsynligvis blive tydeligere i løbet af de næste timer, hvad der sker.

I de sidste 24 timer har aktiviteten været forholdsvis stabil. Fronternes fremrykning er aftaget, og de forblev ca. 1 km fra kysten, fordi lavafronterne nu er i mindre stejlt terræn, hvilket får dem til at udvide sig betydeligt så godt som snarere end fremskridt. Men de er nu langsomt på vej gennem byen Todoque og ødelægger den.
De 1.200 beboere fra Todoque havde intet andet valg end at samle så meget af deres ejendele og kan nu kun deres huse, gader og haver blive dækket af de fremrykkende lavastrømme.

Der er bekymring for, at udbruddet stadig er langt fra stabilt, og at endnu flere ventilationskanaler, muligvis længere mod nord, kan åbne sig. Inflationen har været i gang og nåede 30 cm på steder, tegn på, at magma stadig presser og akkumulerer under jorden. Dette fremgår også af den fortsatte jordskælvsaktivitet. Selvom det er meget svagere end før udbruddet, er det stadig betydeligt. I løbet af de sidste 24 timer, var der 3 jordskælv af størrelsesordener 3,0-3,8 og 12 jordskælv mellem 2,0 og 2,9.
En anden bekymring er udviklingen af syre damp skyer bør lavastrømme ind i havet, og forårsage voldsomme vand-lava eksplosioner, der genererer varm damp faner blandet med saltsyre (HCl) og andre farlige gasser, der kan være skadelige for mennesker, dyr og planter.

Udbruddet af Cumbre Vieja vulkanen udsender op til 10.665 tons svovldioxid dagligt, forskere rapporteret.
Økonomisk, udbruddet tager en tung vejafgift på øen. Indtil videre er 166 bygninger blevet ødelagt, og mere end 5.500 personer er blevet evakueret.

Henning Andersen

www.vulkaneksperten.dk

Tlf. 20764247.

image_print