Kilaueas udbrud fortsætter…
Vulkanen Kilauea på ”The Big Island” – den største af Hawaii-øerne i Stillehavet fortsætter sine udbrud. Vulkanen hæver sig som en skjoldvulkan 1222 meter over havet og befinder sig på 19.4 N og 155.3 W. Lavastrømme vælter nedad mod havet.Normalt med adskillige tusinde små jordskælv om året som tydelige beviser på, når magmaet(lavaen) bevæger sig under vulkanen og de vulkaner, som har opbygget øerne gennem millioner af år. Også et kraftigt jordskælv indenfor det sidste års tid på 6,7 og andre rystelser vurderes som en slags “knæk-resultat” af øens enorme vægt på havbundspladen – den oceanbundsplade, som bærer Hawaii-øerne – og har opbygget Hawaii-øerne oven på den ”hot-spot” af opadstigende lava(magma) fra dybet gennem mange millioner af år”…
Kilde: Vulkanobservatoriet på Hawaii.
Alle Hawaii – øernes bjergtoppe er af vulkansk oprindelse, og deres dannelse skyldes, at de alle ligger ovenpå en enorm ”hot-spot”, d.v.s. en opstrøm af varme smeltemasser fra dybere dele af jordens kappe. Alle vulkanerne får næring fra denne samme hot-spot igennem millioner af år, fordi Stillehavets havbundsplade skubber sig 11 cm i nord-vestlig retning på samme måde som et transportbånd flytter sig henover den samme opstrømmende “lava-vandhane” nedefra.
Kilauea har siden 1983 været i mere eller mindre konstant udbrud og bedømmes i dag til at være verdens mest aktive vulkan. Vulkanologerne kalder Kilauea for en venlig vulkan eller med rette en såkaldt rød og blød vulkan, hvor lavaen flyder ud uden de kæmpestore eksplosioner. I en passende afstand kan man iagttage de rødglødende springvand af lavafontæner, mens smeltede floder af lava strømmer ned over de lave skråninger. I 1911 grundlagdes et vulkanologisk observatorium på Hawaii på kanten af Kilaueas store Caldera eller kratergryde, Hawaiian Volcano Observatory, et af verdens berømteste og mest moderne vulkanforskningscentre, og herfra har man lært meget om en vulkans adfærdsmønster og om mulighederne for at forudsige kommende udbrud ved målinger af vulkanens hævninger og gasprøver af udsivende gasser fra krateret.De gamle Hawaiianere påstod, at gudinden ”Madame Pele” havde sin faste bolig i Kilaueas Caldera, og når hun blev vred, gik vulkanen i udbrud. For at formilde hende ofrede man unge smukke kvinder til hende, og med bind for øjnene blev de ført op til kraterets rand og så kastet den i den rødglødende lava som et offer til gudinden. Noget som Hollywood-filmproducenter i 1950-erne har lavet adskillige film om. Det forbød kristne missionærer i begyndelsen af 1800-tallet, da de kom til øerne. Nu nøjes man heldigvis med Gin – flasker. Ifølge sagnet var Pelee datter af Jorden, hendes mor, og hun ville som lille pige helst lege i sin mors ildsted. Derfor blev hun vulkangudinde.
I øvrigt dannes der i denne type forholdsvis tyndtflydende gasrige lava ofte totter af tyndt spindelvævsagtigt støv, som kaldes Pelee`s hår. Det er en form for stenuld, der spredes af vinden, og dette stenuld blev af Finn Henriksen i 1930-erne indført til Danmark, og han byggede en stenuldsfabrik i Hedehusene, Rockwool, der udnyttede det som isoleringsmiddel. Basaltlavasten fra Sverige bringes til fabrikken, og man omsmelter den i højovne samtidig med, at man presser luft ind i højovnen, og stenulden dannes ved denne proces, på nøjagtig samme måde som i en rigtig vulkan.
De gamle Hawaiianere påstod, at gudinden ”Madame Pelee” havde sin faste bolig i Kilaueas Caldera, og når hun blev vred, gik vulkanen i udbrud. For at formilde hende ofrede man unge smukke kvinder til hende, og med bind for øjnene blev de ført op til kraterets rand og så kastet den i den godt 1300 grader rødglødende lavasø som et offer til gudinden. Noget som Hollywood-filmproducenter i 1950-erne har lavet adskillige film om. Det forbød kristne missionærer i begyndelsen af 1800-tallet, da de kom til øerne. Nu nøjes man heldigvis med Gin – flasker. Ifølge sagnet var Pelee datter af Jorden, hendes mor, og hun ville som lille pige helst lege i sin mors ildsted. Derfor blev hun vulkangudinde.
Copyright: Henning Andersen
www.vulkaneksperten.dk