1

Jordskælv – måske udbrud på Reykjanæs

 

 

Frygt for vulkanudbrud på Island efter tusindvis af mindre jordskælv

På Island har risiko for vulkanudbrud ført til lukning af verdensberømt turistattraktion.

 

 
https://www.dr.dk/nyheder/udland/frygt-vulkanudbrud-paa-island-efter-tusindvis-af-mindre-jordskaelv

Tusindvis af mindre jordskælv og rystelser på Island de seneste to uger har ført til frygt for, at et større vulkanudbrud er på vej.

De islandske beredskabsmyndigheder har udsendt et varsel, og den verdensberømte turistattraktion Den Blå Lagune er blevet lukket.

– Omkring 200 jordskælv er blevet registreret siden midnat, alle under 2 på skalaen, skriver den islandske vejrtjeneste på sin hjemmeside.

I alt er der registreret 23.000 jordskælv, siden den underjordiske aktivitet begyndte at tage til 25. oktober.

 
Kort fra de islandske myndigeder, der registrerer alle jordskælv. Den Blå Lagune og Grindavik ligger på øens sydvestlige spids. (Foto: © Skærmbillede fra Icelandic Met Office)

Der er derfor frygt for et vulkanudbrud fra Thorbjørn-bjerget nær byen Grindavik på den sydvestlige spids af Islands hovedø, hvor rystelserne er koncentreret.

I sommer var der også et mindre udbrud fra Fagradalsfjall-vulkanen.

Bjerget ligger tæt på de termiske kilder i Den Blå Lagune, der hvert år tiltrækker turister fra hele verden.

40 gæster forlod hotel

En af disse turister, Brian Harris fra Florida, oplevede natten til onsdag områdets mange jordskælv.

– I løbet af natten var der måske 10-15 jordskælv. Vi spekulerede over, om det var normalt for Island, eller om det var noget, vi skulle være bekymret over. Men til sidst lagde vi os bare til at sove, siger han til den Islands nationale tv-station RÚV. Taxachaufføren fortalte os, at vi skulle holde os væk, men billetterne var allerede booket. Omkring 40 gæster valgte dog at forlade hotellet, efter at et skælv målt til 4,8 på jordskælvsskalaen rystede bygningen

Disse skælv er et advarselstegn, som indikerer en opbygning af det næste vulkanudbrud, siger forsker.

En seismisk bølge med flere tusinde skælv har ramt halvøen Reykjanes i det sydvestlige Island i de seneste tre døgn.

Det kan være et varsel om et vulkanudbrud, siger landets meteorologiske kontor fredag.

– Der er registreret over 5500 små jordskælv, hedder det i en pressemeddelelse fra Islands Meteorologiske Kontor, IMO.

Island ligger mellem to tektoniske plader – den eurasiske og den nordamerikanske plade – som er blandt de største på planeten. Det betyder, at Island er et seismisk og vulkansk brændpunkt, da de to plader bevæger sig i hver sin retning.

Den eurasiske plade bevæger sig mod nordøst med omkring tre cm om året, mens den nordamerikanske plade flytter sig mod vest med omkring to cm om året. Afstanden mellem de to kontinenter øges dermed med fem cm om året.

Underjordisk pres skyld i skælv

Små skælv er et dagligt fænomen på Island, men det store antal på få dage er usædvanligt.

– Disse skælv er et advarselstegn, som indikerer, at vi er inde i en fase med opbygning af det næste vulkanudbrud, siger Matthew Roberts, som leder IMO’s forskningsafdeling.

Skælvene har deres oprindelse i op mod fem kilometers dybde, og de er udløst af lang tids akkumulering af magma, som har skabt et øget pres, der nu bevæger sig mod jordens overflade, pointerer Matthew Roberts, der venter et vulkanudbrud inden for 12 måneder.

Et jordskælv, der ramte halvøen Reykjanes onsdag morgen havde en styrke på 4,5, rapporteres det.

Dette jordskælv kunne mærkes i Grindavík, i hele regionen Suðurnes og også i området omkring hovedstaden, Reykjavik.

Få timer inden var et andet jordskælv, med en styrke på 3,9, blevet registreret i samme område.

Kilde: Ritzau

Udbrud tidligere i år

Grindavík, som er en fiskerby med 2000 indbyggere, er den by, som ligger tættest på den seismiske aktivitet.

I juli i år gik en vulkan i området Litli-Hrútur på Reykjanes-halvøen – cirka 30 kilometer sydvest for Reykjavik – i udbrud. Det stod på i flere uger, men det satte ikke områdernes befolkning i fare.

Island oplevede i april 2010 et vulkanudbrud, der lammede store dele af flytrafikken i Europa, da vulkanen Eyjafjallajökull sendte askeskyer flere kilometer op i luften over et meget stort område.

 
Inden beslutningen om at lukke Den Blå Lagune valfartede mange turister stadig til stedet, hvor man kan bade i de varme kilder – med udsigt til Thorbjørn-bjerget.

Islandsk tv talte således tirsdag med Anton og Kaia fra Australien, der tirsdag besøgte turistattraktionen.

– Taxachaufføren fortalte os, at vi skulle holde os væk, men billetterne var allerede booket, fortalte Anton.

– Vi kommer kun til Island den ene gang, så vi ville gerne se det, siger han.Taxachauffør: Er folk lige kommet ned fra bjerget?

Inga Helga, en lokal taxachauffør, rystede på hovedet.

– Jeg føler, at folk ingen anelse har om situationen her. Det er, som om folk er uforstående, når jeg fortæller dem, at der er rystelser, og at et udbrud kan være i vente, siger hun til RÚV.

Nu er Den Blå Lagune lukket. Indtil videre frem til 16. november.

De lokale myndigheder følger situationen nøje. Blandt andet kan islændinge og andre følge aktiviteten på Thorbjørn-bjerget via web-kamera.

Indtil videre er der dog ikke tegn på et større udbrud.

Ingen frygt for gentagelse af udbrud i 2010

De islandske jordskælvseksperter håber på, at de mange mindre rystelser har udløst de underjordiske spændinger, så et større udbrud kan undgås.

Det lokale beredskab er dog klar til en eventuel evakuering af byen Grindavik, der ligger omkring 30 kilometer fra hovedstaden, Reykjavik.

Ingibjorg Lilja Omarsdottir fra det lokale beredskab siger til BBC, at der ikke umiddelbart er behov for evakuering af Grindavik, men at indbyggerne vil få et varsel på “en dag til halvanden”, hvis der er tegn på, at magma, smeltet klippemateriale, skulle begynde at stige mod overfladen.

Omarsdottir siger også, at der ikke er risiko for en gentagelse af vulkanudbruddet fra Eyjafjallajökulli i 2010, der sendte store mængder aske op i luften og i dagevis lukkede det europæiske luftrum.

Samme besked kom fra Kristín Jonsdottir fra Islands vejrtjeneste på et borgermøde onsdag aften.

– Den fortsatte ophobning af magma (i undergrunden, red.) kan ende i et udbrud, men vi ser ingen tegn på, at magmaen bevæger sig tættere på overfladen, sagde hun ifølge RÚV.