Jordskælv i Danmark

Danmark ligger generelt udenfor jordskælvszoner, der mærkes ved kontinenternes forskydninger i randzonerne. Vi har svage skælv – rystelser – ofte flere, som mærkes – og dette her i december er det stærkeste, som har fundet sted længe. I begyndelsen af 1700 – tallet fandt en rystelse sted i Gilleleje, der var endnu kraftigere, men kære danskere – sov roligt. Vi er udenfor de værste zoner.

Rystelserne fandt sted cirka 06.20 tirsdag den 16. december 2008 og det varede cirka fem sekunder og blev registreret både i det centrale København, i Roskilde, Malmø, Østjylland, Odense, Aalborg og på Bornholm. Jordskælv eller rystelser, der er så kraftige, at de kan mærkes, er forholdsvis sjældne i Danmark. Skælvet havde sit epicenter 40 km øst for Malmø i Sverige ca. 10 km nede i jorden.

“4,8 Richter er rigtig meget for et dansk jordskælv – nogle af de største, skælv vi har set i Danmark, ligger i størrelsesordenen 3 på Richterskalaen. Et jordskælv på 4,7 får ruderne til at klirre og ting til at falde ned fra hylderne.”

Genrelt rammes vi i størrelsesorden efter Richterskalaen af små jordskælv eller rystelse på fra 1 – 4. Hvorfor kan vi dog af og til mærke jordskælv i Danmark uden at vi kommer ud for de helt store? Svaret er, at vi ligger langt fra de store tektoniske pladers randområder, altså der, hvor pladerne mødes og bevæger sig i forhold til hinanden. Det er bl.a. i Sydeuropa, hvor Afrika rykker mod Europa i Middelhavsregionen og i Atlanterhavet f.eks. ved Island og i Stillehavet bl.a. ved Japan, hvor pladevægelserne er på flere cm om året.

Når vi skal se på Danmark har vi at gøre med to forskellige dele, hvor en linje skærer ned gennem den nordvestlige del af vores land mod Kullen i Sverige. Syd og øst herfor har vi bløde jordlag men mere fast nordpå. Danmark ligger ikke i en randzone, men engang imellem kan det ikke undgås, at bevægelserne langt herfra skubbet lid til os, og det mærker vi som en rystelse – rystelser – i jorden.

Jordskælv opstår, når de tektoniske stenplader udsættes for pres – vridninger – ved, at varmestrømme i jordens kappe bevæger sig rundt – altsammen et resultat af ”Moder Jords” utæmmelige kræfter.

”I forskning og videnskab er sikkerhed meget”…(Citat slut).