Island ramt af flere jordskælv.

Der er ikke meldinger om skader eller tilskadekomne i Islands hovestad, Reykjavik, efter en række rystelser søndag aften og mandag morgen.

Et kraftigt jordskælv målt til 5,0 samt adskillige efterskælv har rystet det sydvestlige Island. Det oplyser Islands Meteorologiske Institut mandag. Det første skælv, der er beregnet til en styrke på 5,0 ramte området sydvest for hovedstaden Reykjavik kl. 23,36 søndag aften lokal tid. Indbyggerne i byen beskriver ifølge den engelsksprogede netavis Iceland Monitor, at de kunne høre en rumlen, inden rystelserne gik gennem husene og nogle steder vækkede sovende børn. Der er ikke umiddelbart meldinger om hverken personskader eller materielle skader.  Flere efterskælv er målt i området mandag morgen. De største skælv er målt til mellem 4,3 og 4,6.

Eksperter mener, at den seismiske aktivitet skyldes en række rystelser under halvøen Reykjanæs, der begyndte for et halvt år siden. Undersøgelser har vist, at undergrunden rejser sig i omrødet omkring Grindavik, hvor også den berømte Blå Lagune ligger. Det skyldes formentlig, at der dannes magma under jorden.

Der er dog ikke tegn på kommende vulkanudbrud lige nu. Det er omkring 800 år siden, at halvøen sidst oplevede et vulkanudbrud skriver Iceland Monitor. 

Siden årtusindskiftet har islandske vulkaner været i udbrud fem gange andre steder på øen.

Også den nordligste del af Island jord for Siglufjordur har været ramt af jordskælv i weekenden. Her blev der målt et skælv på 4,7 og adskillige mindre efterskælv. Island ligger t et omrøde, der er udsat for jordskælv, og indbyggerne er vant til rystelser.

I det nordlige Island er der målt flere tusinde rystelser i den seneste måned.

Kilde Reuters og Ritzau.

NB: Hertil bør tilføjes, at Island ligger på kanten af de to store tektoniske plader – den Amerikanske plade og den Euroasiske plade, som bevæger sig væk fra hinanden med ca. 2 cm om året, så dannes der spændinger,  der udløses i ryk i form af jordskælv i perioder. Herved opstår der jordskælv men også vulkaner, der ofte er i udbrud med intervaller på fra ca. 5 års mellemrum. Under Island ligger også et “hot-spot”, d.v.s. et ekstra varmeområde,  hvor magma i større mængder strømmer opad og ud igennem vulkanerne i form af udbrud. 

Kilde: Henning Andersen, vulkaneksperten.dk tlf. 20764247.