Hvad gøres der i tilfælde af et stort udbrud i Europa?
Baggrund 1991. Efter at have sovet i fire hundrede år vågnede Pinatubo på Filippinerne. Det blev til den voldsomste vulkaneksplosion i det 20. århundrede med næsten tusinde døde, en million mennesker evakueret og gigantiske ødelæggelser. På det europæiske kontinent er der omkring hundrede vulkaner, som har været aktive inden for de sidste 10 000 år, og heraf ligger de 30 inden for EU’s område. I Grækenland og i Italien har man talt 140 udbrud siden det 16. århundrede. Hvad nu, hvis disse vulkaner vågner lige så brutalt op som på Filippinerne? Af alle naturkatastrofer er vulkanudbrud nogle af de mest respektindgydende på grund af deres pludselighed og deres forskellige følgevirkninger: løse udbrudsprodukter, lavastrømme, udslip af giftige gasser, jordrystelser …
Hvad gøres der? Et stort udbrud i Europa ville få meget svære konsekvenser for befolkningen og miljøet. Man kan naturligvis ikke forhindre et udbrud. Man kan derimod forudsige et udbrud med større og større nøjagtighed, og i tide træffe alle de forholdsregler, der er nødvendige for at redde menneskeliv og begrænse de økonomiske omkostninger. For forskningen er den største udfordring at opnå en bedre forståelse af de vulkanske processer og i tide at kunne opdage tegn på, at et udbrud er på vej. Til dette formål kan det betale sig at kombinere flere forskellige videnskabelige fremgangsmåder. Der bør også udvikles standardiserede målemetoder, som gør det lettere at foretage en sammenligning mellem vulkaner af forskellige typer. På dette område bibringer Europa en vigtig merværdi ved at yde støtte til en række forskningsprojekter, der er koncentreret omkring de forskellige områder, hvor risikoen er størst.
Tilføjelse fra Henning Andersen:
Man kan tilføje, at eventuelle uventede steder, hvor der bl.a. kunne ske udbrud i Europa og ikke regner med det, er Eifel i Nordvesttyskland, hvor de seneste udbrud fandt sted for ”små” 8000 år siden eller i Sydfrankrig i Auvernes Højland, et sovende vulkankompleks med sidste udbrud for ca. 6000 år siden – meget – kort tid i den geologiske tidsskala.
Piton de la Fournaise – på øen Réunion i det Indiske Ocean. Denne vulkan, der dominerer den franske ø Réunion, er en af de mest aktive i verden. Den europæiske forskning, der gennemføres for at forstå de mekanismer, der ligger bag de seneste udbrud, er af afgørende betydning for sikkerheden for øens indbyggere og er en værdifuld kilde til større viden for vulkanologer.
Teide – De Kanariske Øer med sine 3 718 m er denne vulkan, der er aktiv, men sovende, den højeste i Europa. Kan der opstå en katastrofe på øen Tenerife (de spanske Kanariske Øer)? Under den igangsatte forskning måles den risiko, der er forbundet med et magmakammer inden i denne vulkan.
Vatnajökull – Island. Kommissionen yder også støtte til forskning uden for EU, som den der vedrører vulkanen Vatnajökull, der ligger gemt under Europas største gletscher. Forskerne beregner et udbruds virkninger på smeltningen af is og på klimavariationer i Atlanterhavet. Ironisk nok faldt lanceringen af dette projekt, i oktober 1996, sammen med et stort vulkanudbrud, som gav forskerne en enestående lejlighed til at foretage en direkte analyse.
Etna – Sicilien. Etna er den mest imponerende og mest aktive vulkan i EU. Den er et ideelt laboratorium til udvikling af avanceret forskning. Ikke mindre end fire projekter på dette sted får støtte fra Europa-Kommissionen. De analyserer vulkanens forskellige jordrystelser, undersøger magma, udvikler edb-systemer til risikovurdering og anbringer forskellige forbedringer på overvågningsværktøjerne.
Thera – Grækenland. Vulkanen Thera (Santorini) ligger midt i en række øer i den sydlige del af Det Ægæiske Hav, i Grækenland. Siden 1950 har den været i “sovende tilstand”. Eksperterne udelukker imidlertid ikke noget udbrud i nær fremtid, der vil true sikkerheden for 10 000 indbyggere samt de talrige turister, der besøger Thera om sommeren. Takket være finansiering fra EU er forskerne ved at udvikle meget pålidelige overvågningssystemer.
Denne artikel er bragt med tilladelse fra European Comission`s Research Directorate-General.
On behalf of the European Communities and upon consultation with the relevant author service (the European Commission’s Research Directorate-General) permission is granted to you to download, store and redisseminate on your website for free of charge consultation purposes the text of the articles concerning the Volcanic Eruptions published in the brochure ‘What is Europe doing’ (currently displayed at: http://ec.europa.eu/research/leaflets/disasters/en/volcan.html), subject to the condition that appropriate acknowledgement is given to the European Communities and to the source as follows:
‘Title’, source: [http://europa.eu/], © European Communities 1995-2007.’
Please do not hesitate to contact us again for any further question or request.
Corinna Paysan-Huens
______________________________
Office for Official Publications of the European Communities
Author Services Unit, ‘Licences & Copyright’
2, rue Mercier
L-2985 Luxembourg
Fax (352) 29 29-42755
E-mail: corinna.paysan-huens@publications.europa.eu
From: Henning Andersen [mailto:info@vulkaneksperten.dk]
To: OPOCE INFORMATION COPYRIGHT