Fortsat drivhusgasudledning kan udløse en regional afkøling omkring Nordatlanten…
Copyright og Kilde: Icelandic Met Office…
Fortsat drivhusgasudledning kan udløse en regional afkøling omkring Nordatlanten
I et åbent brev udgivet i dag på Arctic Circle-konferencen i Reykjavík, Island, appellerer 44 førende eksperter i havcirkulation og vippepunkter fra 15 lande til Nordisk Ministerråd om at tage denne risiko alvorligt
Fortsat drivhusgasudledning øger den globale opvarmning, men kan udløse en regional afkøling omkring Nordatlanten.
Satellitdata og oceanografiske målinger viser allerede en langsigtet afkølingstendens i det subpolare Atlanterhav. Dette fænomen er længe blevet forudsagt af klimamodeller og er resultatet af en svækkelse af Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC), som transporterer enorme mængder varme ind i den nordatlantiske region og dermed bestemmer livsbetingelser for alle mennesker i Europa, den arktiske region og hinsides.
En stribe videnskabelige klimaundersøgelser i de seneste par år tyder på, at risikoen for at passere vendepunktet for en større havcirkulationsændring i Atlanterhavet hidtil er blevet undervurderet.
Dr. Stefan Rahmstorf, en AMOC-ekspert fra Potsdam-instituttet i Tyskland, taler om vippepunkter på Arctic Circle-konferencen i dag. På scenen med ham er Guðlaugur Þór Þórðarsson, miljø-, energi- og klimaminister i Island, og Hildigunnur HH Thorsteinsson, generaldirektøren for det islandske Met Office, som modererede sessionen. (Foto: Polarcirklen)
Forskere opfordrer til en større hastende og prioritering i den globale indsats for at reducere emissioner
I et åbent brev udgivet i dag på Arctic Circle-konferencen i Reykjavík, Island, appellerer 44 førende eksperter i havcirkulation og vippepunkter fra 15 lande til Nordisk Ministerråd om at tage denne risiko alvorligt, iværksætte en risikovurdering og tage skridt til at minimere denne risiko så meget som muligt.
Den eneste måde at begrænse risikoen for at passere disse vippepunkter er gennem større hastende og prioritering i den globale indsats for at reducere emissioner. I brevet opfordrer forskerne til en presserende og øget indsats for at begrænse den globale opvarmning og reducere emissionerne så hurtigt som muligt for at holde sig tæt på 1,5°C-målet fastsat af Parisaftalen.
Prof. Stefan Rahmstorf overrakte en kopi af brevet til den islandske miljøminister Guðlaugur Þór Þórðarsson på vegne af forskerne.