Fly med nødhjælp er landet i tsunamiramt stillehavsnation

Et fragtfly fra Australiens luftvåben er torsdag landet i Tonga med nødhjælp. Forinden var et nødhjælpsfly fra New Zealand ankommet. Flyene er de første til at lande i Tonga, efter at dele af øriget blev ramt af en tsunami lørdag.© Handout/AFP Et fragtfly fra Australiens luftvåben er torsdag landet i Tonga med nødhjælp. Forinden var et nødhjælpsfly fra New Zealand ankommet. Flyene er de første til at lande i Tonga, efter at dele af øriget blev ramt af en tsunami lørdag.

Et militærfly med nødhjælp er ankommet til øriget Tonga, der lørdag blev ramt af et stort vulkanudbrud.

Det oplyser New Zealands militær tidligt torsdag morgen dansk tid.

Vulkanudbruddet udløste en tsunami og sendte en sky af aske ind over øgruppen i Stillehavet.

Flere lokalsamfund blev ødelagt, og forsyningen af rent drikkevand er mangelfuld som følge af hændelsen.

Flyet fra New Zealand er det første, der lander i øgruppens internationale lufthavn efter vulkanudbruddet.

– Flyet medbringer humanitær bistand og forsyninger til brug i katastrofesituationer som vandbeholdere, telte, generatorer, hygiejne- og familiesæt samt kommunikationsudstyr, siger New Zealands udenrigsminister, Nanaia Mahuta.

Et militært fragtfly fra Australien er også landet i Tonga torsdag. Flyet medbringer ud over nødhjælp også en fejemaskine, der skal fjerne aske fra lufthavnen.

Senere torsdag ventes endnu en fly fra Australien at tage turen til Tonga.

Det har været vanskeligt for omverdenen at få overblik over omfanget af ødelæggelserne og behovet for mad, medicin og andre former for nødhjælp, fordi Tonga stort set har været afskåret fra al kommunikation.

Det skyldes, at undersøiske kabler, der forbinder øriget med resten af verden, blev ødelagt under vulkanudbruddet.

Men det vides, at fire personer omkom, mens adskillige blev såret, i forbindelse med naturkatastrofen. Det meddelte Tongas regering tirsdag i sin første udtalelse efter de dramatiske begivenheder.

I udtalelsen blev hændelsen kaldt for en “katastrofe uden sidestykke”.

På Mango-øen er samtlige huse blevet ødelagt. Blot to huse står stadig på øen Fonoifua, mens der også er store skader på Nomuka-øen.

Evakueringen af beboere på flere af øerne er gået i gang.

Ud over nødhjælpsforsyningerne fra New Zealand og Australien er FN i gang med at undersøge mulighederne for at sende nødhjælp til Tonga.

/ritzau/Reuters

Herunder: 

Leveret af /ritzau fokus/
 

Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien. Tsunamien var forårsaget af et større vulkanudbrud nær Tonga, som har 105.000 indbyggere. (Arkiv).© Handout/AFP Billedet her viser byen Kanokupolu på hovedøen Tongatapu dagen efter tsunamien. Tsunamien var forårsaget af et større vulkanudbrud nær Tonga, som har 105.000 indbyggere. (Arkiv).

En spektakulær historie er kommet frem, efter at en tsunami lørdag ramte østaten Tonga i Stillehavet.

En tongansk mand svømmede og flød rundt på havet i 27 timer, før han kom i land i live ved hovedøen Tongatapu.

Det fortæller den 57-årige mand, der blev skyllet ud på havet, da tsunamien ramte, i et interview med en lokal radiostation.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og den britiske avis The Guardian.

Manden, Lisala Foau, fortæller, at han var i gang med at male sit hjem på den lille isolerede ø Atata med cirka 60 indbyggere, da advarslen om en tsunami kom.

Han stod imod de første store bølger og kravlede op i et træ. Da bølgerne aftog, kravlede han ned igen, men så ramte en endnu større bølge, så han sammen med sin niece blev revet ud på havet.

 

Indledningsvis råbte de efter hinanden, men efter lidt tid kunne han ikke høre hende længere.

Han svømmede og flød rundt, indtil han stødte på en træstamme, han kunne holde fast i.

– Jeg flød bare og røg rundt mellem de store bølger, der bare blev ved med at komme, siger han til radiostationen ifølge Reuters.

Folua siger, at han fortsatte med at flyde og langsomt lykkedes med at bevæge sig 7,5 kilometer mod hovedøen Tongatapu. Den nåede han, 27 timer efter at han var røget ud på havet.

Det står ikke klart, hvad der er sket med hans niece. Ej heller hans søn, som ifølge Folua også blev revet ud på havet af bølgerne.

For at gøre historien om Foluas overlevelse endnu mere spektakulær fortæller han, at han har et handicap, der gør, at han går rigtigt dårligt.

Tsunamien var forårsaget af et større vulkanudbrud nær Tonga, som har 105.000 indbyggere. Mindst tre personer er bekræftet omkommet i forbindelse med tsunamien.

Torsdag er et militærfly med nødhjælp ankommet til Tonga.

Flere lokalsamfund blev ødelagt, og forsyningen af rent drikkevand er mangelfuld som følge af hændelsen.

Flyet fra New Zealand er det første, der lander i øgruppens internationale lufthavn efter vulkanudbruddet.

/ritzau/

 

image_print