Eyjafjallakøkull

 

“Den stille dame”.

20. marts 2010 begyndte flankeudbruddet. 800 beboere blev evakueret.  Den 13. april samme år begyndte udbruddet i toppen af vulkanen med 250 meter is oven over. Dermed den mere eksplosive fase med dannelse af aske”.

Eyjafjallajøkull – vulkanen er 1665 meter høj og ligger i det suydlige Island under gletscheren af samme navn. Vulkanens top består af en 2,5 kilometer bred caldera – kratergryde – og vulkanen er meget mindre virksom end den nærliggende storebror Katla. Siden 1600 – tallet har der været 3 udbrud i Eyjafjallakøkull, mens Katla har haft 20 udbrud.

Udbruddet i år begyndte så småt i januar ved at vise tiltagende sværme af små jordskælv, og vulkanen hævede sig 40 mm, og i begyndelse af marts fandt mere end 3000 jordskælv sted i en periode af 24 timer med et maximum på 3,1 på Richterskalaen.

Den 21. marts begyndte et udbrud udenfor gletscheren, der dækker toppen af vulkanen, og lavafontæner stod i vejret, og her på dette tidspunkte skete udbruddet altså uden for selve gletscheren, så der var ikke tale om store askeskyer på dette tidspunkt.

Den 22. april tog udbruddene til i styrke under selve gletscheren og sendte op til 7.000 tons aske op pr. sekund i en periode af 72 timer. Enorme dampeksplosioner, som fremkom ved, at is og sne smeltede og omdannedes til damp slyngede lava op som askeskyer til en højde af 3 kilometer. På Indtil nu er 100 millioner kubikmeter af udbrudsmateriale slynget ud. Askenedfaldet er på ca. 30 meters højde ved krateret. Den 19. april var 63.000 fly aflyst på grund af askeskyen.

“Ståhej for aflyste fly”.

Der er 30 aktive vulkanske systemer i Island.

“Dyn finanskrise eller vulkanudbrud slår ikke en islænding af pinden”.

“Jeg vil – jeg kan – jeg gør. Det skal nok gå”.

image_print