Den Blå Lagune lukket på grund af jordskælv

 

Kilde – Copyright: Politiken

Jordskælv i Island lukker for besøg i Den Blå Lagune

Efter der tidligt torsdag er sket flere rystelser i området omkring Islands Blå Lagune, lukkes den i en uge.

AUTOMATISK OPLÆSNING

Halldor Kolbeins/Ritzau Scanpix

Foto: Halldor Kolbeins/Ritzau Scanpix

På grund af en række jordskælv i Island bliver Den Blå Lagune midlertidigt lukket, skriver nyhedsbureauet dpa, efter at det også er blevet meldt ud på lagunens hjemmeside.

Nedlukningen vil gælde i en uge – frem til 16. november klokken 7.00 – fremgår det.

»Beslutningen er blevet truffet for at sikre kvaliteten af oplevelsen for vores gæster, hvilket er blevet forstyrret af seismisk aktivitet, og for at imødegå den vedvarende stress for vores medarbejdere«, lyder det.

Den Blå Lagune er en populær turistattraktion og ligger på halvøen Reykjanes omkring 40 kilometer sydvest for Islands hovedstad, Reykjavik.

Ifølge dpa oplyser den islandske vejrmyndighed Vedurstofa, at der opstod hundredvis af rystelser i området mellem onsdag aften og torsdag morgen – herunder flere med en størrelse på mere end 4, og et enkelt, der kom tæt på 5.

»I denne tid vil Den Blå Lagune nøje overvåge den seismiske udvikling og revurdere situationen efter behov«, lyder det på hjemmeside.

Vulkanudbrud kan være på vej

Det er stadig uklart, om bølgen af jordskælv peger i retning af, at der i den nærmeste fremtid vil blive udløst et vulkanudbrud.

Siden 2020 har Reykjanes-området set flere perioder med forhøjet seismisk aktivitet. Tre gange på de tre år er det endt med vulkanudbrud. I oktober begyndte den seneste bølge, som indtil videre har medført tusindvis af skælv.

Den danske vulkanolog Rikke Pedersen udtalte i den forbindelse til Ritzau, at bølgens udvikling er svær at forudse.

»For hver dag der går med den her seismiske sværm, går vi mod det næste vulkanudbrud«, sagde hun.

Island ligger mellem to tektoniske plader – den eurasiske og den nordamerikanske plade – som er blandt de største på planeten. Det betyder, at Island er et seismisk og vulkansk brændpunkt, da de to plader bevæger sig i hver sin retning.

ritzau

NB: Jeg har en del artikler om Vulkanismen i Island herpå hjemmesiden og Islands dannelse.

www,vulkaneksperten.dk

Tlf. 20764247