Dante`s Peak – en næsten realistisk vulkanfilm

Dante’s Peak – en realistisk vulkanfilm
har været vist i Danmarks Radio og er en af de mest realistiske vulkanfilm, der endnu er lavet. I denne tid, hvor vi oplever så mange vulkanudbrud rundt om på jordkloden, er det værd at bemærke, når der kommer en “realistisk spillefilm” om vulkaner, hvilket er forholdsvis sjældent, fordi de fleste spillefilm om ekstremt eksplosive vulkanudbrud ofte er lavet med så kunstige effekter, at det virker forkert. Her ser vi en tilsyneladende udslukt vulkan begynde at vise tegn på opvågning, og den nærmeste bys borgere vil helst ikke vide af noget som helst, dels grundet stigende huspriser og turistindtægter. Kort og godt vil man hellere lukke øjnene for realiteterne og så håbe på, at det går jo nok altsammen.

I 1902 den 8. maj omkom 30.000 mennesker i St. Pierre på øen Martinique i Caribien, da vulkanen Mt. Peele sendte en glødende askelavine på 900 graders Celsius ned over byen. Der skulle være guvernørvalg nogle få dage senere, så indbyggerne måtte ikke forlade byen, og man havde sat vagtposter rundt om St. Pierre for at forhindre indbyggernes flugt.

I november 1985 omkom 23.000 mennesker, da vulkanen Nevado del Ruiz i Columbia sendte en mudderstrøm ned over byen Amero, der lå 40 kilometer fra vulkanen. Der havde i forvejen været vulkanologer og undersøgt vulkanen, men myndighederne troede ikke på det. I dag er man mere på vagt Der skal altid ske noget, før myndighederne vågner op. Typisk eksempel: Tsunamien 26. december år 2004. Seismologerne havde advaret regeringerne i Thailand timer i forvejen, og vi har måske kommende eksempler.

Ved Napoli i Syditalien er Vesuv en tikkende bombe, og specielt siden 1999 er vulkanen begyndt at vise tegn på uro. Man har her verdens tættest befolkede område klods op af en vulkan.

Pierce Brosnan, der også har spillet James Bond, er vulkanolog og advarer byens borgmester, spillet af Linda Hamilton, som forgæves prøver at få byrådsmedlemmerne til at acceptere en evakuering af byen. Andre vulkanologer er dog skeptiske. Det farligste ved gamle sovende vulkaner, der har været i ro i tusindevis af år er nemlig, at de godt kan begynde at rumle og ryste for så igen at falde til ro. Så man skal være ikke kun 90 men 110% sikker på, at der vil ske noget, før man evakuerer, men der er dog lyspunkter i dag. I 1991 reddede man en halv million mennesker i Philippinerne, da Pinatubo eksploderede. Ved Vesuv er man nu begyndt at flytte væk i den inderste røde zone, som ligger tættest på krateret. Her bor der over en halv million mennesker i dag. På 15 minutter kan vulkanen udslette alt levende liv indenfor denne radius.

Jeg kan kun anbefale, at De ser filmen. Den er realistisk lavet, dog lige med undtagelse af een ting. Pierce Brosnan kører i bil hen over glødende lava, hvilket ikke er realistisk. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, og det til trods for, at han har spillet James Bond.