Cumbre Vieja vulkanen på la Palma fortsætter.

Her er seneste opdatering fra vulkanudbruddet på La Palma.

De mange jordskælv betyder, at magma bevæger sig opad igennem vulkanens indvendige rørstystem.

Største hidtil jordskælv på størrelsesorden 4,8

Opdatering tirsdag 19 okt 2021 23:19
Placering af aftenens 4,8 jordskælv på La Palma

Placering af aftenens 4,8 jordskælv på La Palma

Det hidtil kraftigste jordskælv, et jordskælv med en styrke på 4,8 i 39 km dybde,skete klokken 22.48.m. tirsdag aften under øen. Om det er en indikation af en anden puls magma vil brændstof udbruddet er endnu uvist, men et muligt scenario, i hvilket tilfælde aktiviteten bør være picking up endnu mere i den nærmeste fremtid.

Begyndelsen af udbruddet og 4 uger senere

Opdater tirsdag 19 okt 2021 22:45

En imponerende sammenligning af landskabsændringen siden begyndelsen af udbruddet; synspunkt er syd for ventilationskanalerne:

Opdater tirsdag 19 okt 2021 21:29
La Palma udbrud live aften 19 Oktober 21 (billede: TV La Palma live stream)

La Palma udbrud live aften 19 Oktober 21 (billede: TV La Palma live stream)

Aktiviteten fra forskellige ventilationskanaler i aften er intens.

Lavastrømme fortsætter med at rykke frem og forårsager ødelæggelse i La Laguna

Opdatering tirsdag 19 okt 2021 21:24
Seneste kort over lavastrømme på La Palma pr 19 oktober eftermiddag (billede: VolcanesyCienciaHoy / facebook)

Seneste kort over lavastrømme på La Palma pr 19 oktober eftermiddag (billede: VolcanesyCienciaHoy / facebook)
Området øst for Montagna La Laguna, hvor de fleste lavastrøm forhånd har fundet sted (billede: VolcanesyCienciaHoy / facebook)

Området øst for Montagna La Laguna, hvor de fleste lavastrøm forhånd har fundet sted (billede: VolcanesyCienciaHoy / facebook)

Aktiviteten har været intens i eftermiddag og aften. Det lader til, at en ny puls af magma er ankommet, øge produktionen af lava. Ved udluftningen producerer lavafontæner og kraftig sprøjt tætte askeskyer og fodrer det nordlige lavastrømsfelt, som er aktivt på mange fronter med varierende intensitet.

Lavafronterne længst har avancerede 350 meter siden i går, og ligger kun et par hundrede meter øst for hovedkrydset La Laguna.

Det samme område bliver nærmet sig farligt af en anden strøm længere mod vest, rettet mod nordvest. Denne har krydset LP 213 hovedvejen ved rundkørslen lige syd for tankstationen nær hovedkrydset. Hvis det fortsætter sin vej, vil det sandsynligvis ødelægge de vigtigste bygninger placeret langs og i nærheden af hovedkrydset, herunder skolen og andre bygninger.

Strømningsfronten længere mod vest har været lige kort for at nå havklippen, men sandsynligvis vil ankomme til kysten snart. Kilde: VolcanesyCienciaHoy / facebook

La Palma vulkan opdatering: udbrud intensiveres igen, lavastrømme fortsætter med at fremme

tirsdag, 19 okt 2021, 12:36

12:36 | AF: T

Aktivitet ved udluftningen af udbruddet på La Palma aroud middag i dag (billede: Canarias TV live stream)

Aktivitet ved udluftningen af udbruddet på La Palma aroud middag i dag (billede: Canarias TV live stream)
Nuværende seismisk signal LP01 station (billede: IGN)

Nuværende seismisk signal LP01 station (billede: IGN)
Placering af jordskælv i løbet af de sidste 7 dage

Placering af jordskælv i løbet af de sidste 7 dage
Lava strømmer fra fortiden og nutiden historiske udbrud på Cumbre Vieja i sammenligning (billede: Datadista @datadista / twitter)

Lava strømmer fra fortiden og nutiden historiske udbrud på Cumbre Vieja i sammenligning (billede: Datadista @datadista / twitter)

Den synlige aktivitet på udbruddet stedet samlet op i aftes, hvis i forhold til de foregående dage. Aktiviteten forbliver dog ens og forekommer fra mindst aktive 4 ventilationskanaler ved keglen. De øverste ventilationskanaler har produceret kraftige eksplosioner og pulserende lava- og askefontæner og skubbet tætte askefaner ud, mens de nederste ventilationskanaler fortsætter med at fodre den nordlige lavastrøm.

Askefanen nåede højder på ca. 5000 m højde i morges og drev nordpå og skånede lufthavnen, som har været i drift. På trods af dette aflyses mange flyvninger især fra Centraleuropa stadig, da luftfartsselskaberne synes at ville undgå risikoen for, at forholdene ændrer sig under flyvningen (og måske også usikkerheden om, hvorvidt ruteflyvninger kan finde sted som planlagt en uge senere).

Lavastrømmen ved den nordlige margen, som er blevet direkte fodret af den kanaliserede lavastrøm fra keglen, fortsatte med at nærme sig La Laguna, og blev rapporteret at være tæt på hovedrunden i morges. En række yderligere bygninger blev ødelagt af dens fremrykning, som blev rapporteret til ca. 15 meter i timen.

Den nordvestlige fløjfront nær Tazacorte var kun 30 meter fra havet tidligere i dag, og kan snart faktisk nå det, for at skabe en anden adgang til havet.

I alt har det areal, der er omfattet af lava, nu nået 779 hektar, hvilket er mere end dobbelt så stort som de fleste andre historiske udbrud af Cumbre Vieja vulkanen: Liste over historiske udbrud og område dækket af lava:
Tacande udbrud AD 1430-1447: 424 ha
Tehuya udbrud 1585: 338 ha
Tigalate udbrud 1646: 296 ha
San Antonio udbrud 1677-1678: 210
ha Charco udbrud 1712:
441 ha San Juan udbrud 1949: 323
ha Teneguía udbrud 1971: 276 ha

Nuværende udbrud Sep 2021-?: 779 ha hidtilJordskælv aktivitet har været mindre i forhold til de foregående dage; i alt var der 17 jordskælv af størrelsesordener fra 3,0-3,8 og 30 jordskælv mellem 2,0 og 3,0, mens et ukendt antal mindre jordskælv ikke kan påvises på grund af vulkansk tremorstøj.

Placeringen af jordskælvene forbliver de samme, i to lag under den centrale del af Cumbre Vieja vulkanen, en dybere en på 35-40 km producerer færre, men også de stærkeste jordskælv, og en lavvandet en omkring 12 km dybde; begge områder som menes at være områder, hvor magma bliver opbevaret, og hvorfra det i øjeblikket stiger til overfladen.

Det vulkanske rystensignal er fortsat højt med pulser af intensivering. Deformation forbliver stabil; en svag inflationshændelse blev registreret i løbet af de sidste 24 timer på stationen tættest på udluftningsområdet, hvilket sandsynligvis afspejler en puls af magma, der presser sig på og opad igennem vulkanen og forårsagede den seneste stigning i aktiviteten.

 
Kilde: INVOLCAN det spanske vulkanovervågningsinstitut.

De Canariske Øer består af 7 større og mindre øer, hvoraf Cran Canaria er den ældste rent geologisk. Den er dannet ved vulkansk virksomhed for 16 millioner år siden. Senere dannedes øerne Tenerife, Gomera, El Hierre, La Palma, Fuerteventura og Lanzarote. Dybt nede på bunden af Atlanterhavet åbnedes nogle sprækker, hvorfra lava begyndte at flyde ud. Gentagne udbrud opbyggede vulkankegler først som undersøiske vulkaner og sidenhen over havets overflade og herved dannedes øerne. I 1963 opstod der en ny vulkanø oppe syd for Island og en anden ved Azorerne i 1957. Vulkanaktiviteten er i allerhøjeste grad vedvarende og dannelsen af øerne hænger sammen med Kontinentalpladernes bevægelser, hvor vi har den Amerikanske Plade og den Afrikanske Plades bevægelser væk fra hinanden med nogle få centimeter om året. Disse pladebevægelser danner mulighed for, at magma fra jordens varme indre trænger op og danner vulkanøer, hvoraf Island – Canarieøerne, Kap Verde, Azorerne, Madeira, Ascension, St. Helena og Tristan da Cunha er de kendteste. De seneste udbrud fandt sted på La Palma i 1971, altså hvor et nyt udbrud nu er i gang i vulkanen Cumbre Vieja. 

En anden årsag til, at der dannes vulkaner og de er så aktive skyldes, at hele denne øgruppe samtidig ligger ovenpå et såkaldt “hot-spot” og det vil sige et stationært varmeområde, hvor der pumpes magma(lava) op fra dybere dele af Jordens Kappe. Eksempelvis ligger Island på et større “hot-spot” og ligesom Hawaii-øerne i Stillehavet også befinder sig ovenpå et “hot-spot”. Varmekilden – Hotspottet – bliver på samme sted, mens kontinentalpladerne ovenover flytter sig, men forskellen fra de mere aktive vulkaner i Island og så de Canariske Øers vulkaner er, at der under Island er en mere konstant opstigning af magma, hvilket medfører, at der er vulkanudbrud i Island med kun ca. 4 – 5 års mellemrum mens vulkanerne på de Canariske Øer ofte har længere hvileperioder imellem deres udbrud, fordi varmekilden varmetilførselen under øerne er mere uregelmæssig og dermed sker vulkanudbruddene her med længere intervaller.  

Øen La Palma eller på spansk “La Isla Bonita” betyder den skønne ø og “Ildens datter”.  I det indre af denne ø findes det store vulkankrater “La Taburiente”, der er et 2000 meter højt bjergplateau, som er dannet af vulkanske udbrudsprodukter. Krateret kaldes også “Calderaen”, et spansk ord for kraterindsynkning eller kedel, og dette vulkankrater har navngivet det vulkanologiske ord “Caldera” til alle vulkaner med en sådan enorm indsynkning i toppen. Selve calderaen dannes ved, at voldsomme udstrømninger af lava i et vulkanudbrud tømmer vulkanens indre smeltekammer ud  i et udbrud således, at vulkankeglen ovenover synker ind og danner en stor fordybning.  

Det betyder ikke, at vulkanen ikke kan komme i udbrud igen, men ofte sker det, at nye kratere åbner sig både inden og udenfor calderaen på vulkanflanken eller i nærheden, og fra disse kratere sker udbruddene i fremtiden. Dette er sket før på La Palma.

I de sidste 1000 år er der forekommet udbrud på den sydlige del af øen. Den 22. oktober i 1971 begyndte jorden at ryste og den 27. oktober åbnedes et krater ved Teneguiaklippen ved havet. Teneguia er et gammelt Gunanchenavn for klippe, og herfra slyngedes aske og lava ud og lavastrømme flød ud i havet. De nærliggende beboelser blev evakueret i tide. Mange turister strømmede til for at betragte dette naturfænomen.

Men ikke alle udbrud er forekommet lige uskadelige. I 1646, 1712 og 1949 væltede lavastrømme nedover veje og landsbyer og ødelagde mangt og meget, men heldigvis nåede de fleste indbyggere at komme væk i tide og kun få omkom. På Tenerife fandt det seneste udbrud sted i 1909 og på Lanzarote var der voldsomme udbrud i årene 1730 – 36 og igen i 1824, som fordrev store dele af beboerne til Amerika. 

Copyright: vulkaneksperten.dk – Henning Andersen. Tlf. 20764247.

image_print