Bulletin fra Icelandic Met Office i Island angående det nystartede vulkanudbrud på Reykjaneshalvøen.

Et billede af udbrudsstedet taget omkring to timer inde i begivenheden. Sprækken er placeret på den nordlige højderyg af lavafeltet fra udbruddet, der startede i marts 2021. (Foto: The Icelandic Met Office/Halldór Björnsson)

Et nyt udbrud er startet ved Fagradalsfjall

3.8.2022

Denne vare vil blive opdateret, når der kommer nye oplysninger.

Se også IMO’s Twitter-feed for vigtige opdateringer.

Opdateret 4.8.2022 kl. 12:12

Gasspredningsprognose er blevet aktiveret for udbruddet i Merardalir. Det er vigtigt for alle at være opmærksomme på pludselig gasforurening nær udbrudsstedet og være opmærksomme. Du kan finde vejrudsigten her samt du kan bruge knappen på forsiden, Reykjanes.

Opdateret 4.8.2022 kl. 10:30

Udbruddet, der startede i går, i Merardalir, fortsætter. Der er målt omkring 400 jordskælv, og de er færre og mindre end før udbruddet. Det forventes, hvis man sammenligner med udbruddet, der var sidste år i Fagradalsfjall. Det er sandsynligt, at der kan opdages forurening på grund af gasudslippet, og folk frarådes på det kraftigste at nærme sig udbruddet indtil videre, da situationen er usikker. Forskere evaluerer udbruddet på det nye sted, og gasmonitorer vil blive sat op i morgen.

Merardalir04082022---eng

Foto taget i går ved udbrudsstedet (Foto: The Icelandic Met Office/Halldór Björnsson)

Klokken 13:18 GMT i dag begyndte lava at strømme fra en jordspalte omkring Fagradalsfjall nær byen Grindavík på Reykjanes-halvøen. Udbruddet følger intens seismisk aktivitet de seneste par dage.

Stedet for udbruddet er tæt på sidste års udbrud, der varede i omkring seks måneder (se en rød streg på kortet nedenfor). Ifølge det islandske Met Office er den nøjagtige placering af sprækken i Meradalir omkring 1,5 km nord for bjerget Stóri-Hrútur. Området ligger i det sydvestlige Island, omkring 15 km fra Keflavik International Airport og omkring 25 km fra Reykjavíks hovedstadsområde.

Udbruddet anses for at være relativt lille, og på grund af dets placering er der lav trussel mod befolkede områder eller kritisk infrastruktur. Det er dog muligt, at der kan opdages forurening på grund af gasudslippet, så folk frarådes at besøge stedet.

I øjeblikket har der ikke været nogen afbrydelser af flyvninger til og fra Island, og internationale flykorridorer forbliver åbne. 

Reaktionen på den igangværende vulkanske aktivitet ledes af politiets afdeling for civilbeskyttelse og beredskab i samarbejde med det islandske meteorologiske kontor og Islands Universitet. 

Udbruddet er klassificeret som et sprækkeudbrud (ofte omtalt som islandsk-type) og resulterer normalt ikke i store eksplosioner eller betydelig produktion af aske spredt ud i stratosfæren.

Kilde: Icelandic Met Office.

image_print