Anmeldelser af bogen “Etna – Ildens bjerg”
Lektørudtalelse af Erik Nicolaisen Høy
Bog om vulkanen Etna med lidt blandet indhold. Forfatteren er rejseleder, vulkaninteresseret og har før skrevet bøger om Vesuv, Hekla og vulkaner i Indonesien. Han er desuden foredragsholder og har egen hjemme side om vulkaner. Bogen er også “rejseleder-agtig” forstået på den måde, at den kunne være en seriøs rejseleders indlæg på en længere tur til Etna. Der er således f.eks. kapitler om så vidt forskellige emner som græsk-romerske myter om vulkaner, bl.a. hele sagnet om Odysseus og Polyfemos, selvbiografiske oplevelser som rejseleder, interviews, vulkanen historisk set, geologien omkring vulkaner, Etna i folkloren og mytologien, kontinentalforskydningen som forklaring på vulkaner m.m. Altså alt det som en seriøs turist kunne være interesseret i at vide om Etna. Sprogligt holdt i en letforståelig og fortællende stil. Bogen er illustreret med spredte farvefotoer og tegninger. Der er ingen andre selvstændige værker om Etna.
Anmeldelse af Tom Ahlberg
Siden han som dreng læste Jules Vernes berømte roman: “Rejsen til Jordens indre”, har han interesseret sig for vulkaner.
“Vulkaner er ikke til at spøge med – men de er heller ikke til at undvære. Vulkaner har nemlig skabt den luft vi til daglig indånder, og det ligeså uundværlige vand i verdenshavene, som intet levende liv kan undvære. Så det er et spørgsmål, om vulkanerne ikke skal betragtes som vores venner og ikke som vores fjender. Hurra for dem”.
Etna har som Vesuv været en “klassisk vulkan”, og siden grækertiden har man betragtet vulkanerne som uovervindelige naturkræfter. I dag ved vi, at vulkanerne ikke kun er skadelige men ligeså gavnlige grundet den frugtbare jord, som lavaen gennem tiden omdannes til. Tænk blot på vinbonden, der sætter en flaske rødvin og fire vinglas for at byde lavaen velkommen til hans hus. Når huset er brændt ned og lavaen størknet, går han op og sætter grænsepæle op på det stykke jord, som hans tipoldebarn kommer til at opdyrke om 100 år. Bosætte sig andre steder? Aldrig i livet. “Etna kan godt betragtes som et uhyre, men det er et godt uhyre”, udtaler borgmesteren i Nicolosi. “Vi har en slags had-kærlighedsforhold til den vulkan”.
Læs bogen. Den handler ikke kun om vulkanologi, men også om sagn og myter og spændende personlige beretninger fra Etnas udbrud gennem tiderne. Henning Andersen er vulkanguide og foredragsholder med speciale i vulkaner og “kvit- eller dobbeltvinder” i emnet. Læs mere her på vulkaneksperten.dk