Vulkanen i gang i Island.

Mette Koue

I GÅR KL. 23:47OPDATERET I DAG KL. 04:22

https://www.dr.dk/nyheder/seneste/vulkanudbrud-i-island

Der er vulkanudbrud i Island nord for byen Grindavík.

Det skriver det islandske medie RÚV. Udbruddet kan tydeligt ses på mediets livestream.

Vulkanudbruddet på Sýlingafell-fjeldet kom cirka klokken 23.15 dansk tid efter et jordskælv i den såkaldte magma-korridor nord for byen Grindavík på Reykjanes-halvøen omkring klokken 21 i aftes.

Sprækken efter jordskælvet er op mod fire kilometer lang, og den flydende klippemasse vurderes ved midnatstid at nå op i over 100 meters højde, hvor den er højest og bevæger sig med op til 100 meter i sekundet. Det er hurtigere og højere end tidligere set, skriver RÚV.

– Dette udbrud er meget større, end hvad vi har set i vulkanen Fagradalsfjall. Dette er et stort udbrud, og lavastrømmen kan ændre sig meget hurtigt, siger chefen for det islandske civilforsvar Vidir Reynisson.

Video: RÚV.

Afspil video

47 SEKUNDER

Jordskælvet blev målt til 4,2 i styrke, og er det kraftigste i en række udbrud den seneste uge, oplyser landets meteorologiske institut.

De seneste dage er der derfor evakueret næsten 4.000 indbyggere i fiskerbyen Grindavik, også den populære turistdestination Blue Lagoon er lukket, skriver Reuters.

Der er risiko for, at lavaen vil nå ind til byen. Det vurderer chef for naturkatastrofer ved det islandske meteorologiske kontor, Kristín Jónsdóttir.

– Vi ser en meget kraftig aktivitet nu, og vi følger meget nøje med de næste par timer, siger hun til RÚV.

Den flydende lava vurderes at nå cirka 100 meter op i luften. Sprækken efter jordskælvet vurderes at være cirka fire kilometer lang, skriver det islandske medie RÚV. /Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / (Foto: © Iceland Civil Defense (almannava, Ritzau Scanpix)

Billeder fra kystvagtens helikoptere har hjulpet eksperterne på Island med at vurdere vulkanudbruddets omfang, og i hvilken retning lavaen strømmer. EPA/ICELANDIC COAST GUARD / (Foto: © ICELANDIC COAST GUARD / HANDOUT, Ritzau Scanpix)

Udbruddet er sket cirka fire kilometer fra byen Grindavik. Indbyggerne blev rådet til at evakuere allerede 10. november på grund af rækken af jordskælv. Sent i aftes sagde myndighederne, at alle indbyggerne var evakueret. EPA/ICELANDIC MET OFFICE / (Foto: © Iceland Civil Defense (almannava, Ritzau Scanpix)

1 / 3

Den flydende lava vurderes at nå cirka 100 meter op i luften. Sprækken efter jordskælvet vurderes at være cirka fire kilometer lang, skriver det islandske medie RÚV. /Iceland Civil Defense (almannavarnadeild) / (Foto: © Iceland Civil Defense (almannava, Ritzau Scanpix)

Efter et natligt statusmøde i Civilforsvaret i Skógarhlíð, hvor eksperter har analyseret kystvagtens helikopterbilleder af vulkanudbruddet, vurderer geofysiker Björn Oddson, at lavaen ikke har kurs mod Grindavik.

– Udbruddet finder sted nord for vandskellet, så lava strømmer ikke mod Grindavík. Det er dog nødvendigt at overvåge, om sprækken strækker sig længere mod syd, siger Björn Oddson til RÚV.

Ændringer i den fire kilometer sprække efter jordskælvet er lige nu den største fare, der kan følge med udbruddet, tilføjer han.

Civilforsvaret i højeste beredskab

Det islandske civilforsvar er blevet aktiveret og er i deres højeste beredskab, skriver RÚV.

Myndighederne beder nysgerrige holde sig væk fra området, og unødvendig kørsel frarådes på hovedvej 41, Reykjanesbrauten.

På nuværende tidspunkt er der ingen fare for menneskeliv, siger den lokale politimester Úlfar Lúðvíksson i Suðrnes ifølge RÚV.

(artikel fortsætter under grafikken)

Kortet viser den magmatunnel – en sprække med smeltet klippemasse, der løber i undergrunden under Grindavik. Kort: Sara Lillie Gornitzka. (Foto: © K)

Borgmester i Grindavík, Fannar Jónasson, siger, at det ser slemt ud for byens bygninger og infrastruktur, hvis lavaen strømmer sydpå, men det må tiden vise.

– Det vigtigste er, at der ikke er nogen tilskadekomne, siger borgmester Fannar Jónasson.

Risikoen for et vulkanudbrud har ulmet længe, men at det skulle komme nu, er alligevel overraskende.

– Der var kommet ro på. Magmaens indtrængen under Grindavík var ikke længere aktiv og var begyndt at størkne, siger borgmesteren til RÚV.

Afspil video

14 SEKUNDER

Reykjanes-halvøen har haft flere vulkanudbrud de seneste år, og der er gjort meget for at beskytte Grindavík mod lavaen, hvilket vil gøre en væsentlig forskel, siger den islandske statsminister, Katrín Jakobsdóttir

– Vores tanker er hos lokalbefolkningen nu som før, vi håber på det bedste, men det står klart, at dette kan blive ret eksplosivt, siger hun ifølge RÚV.

Ifølge eksperterne på Island er det endnu for tidligt at vurdere, hvor længe vulkanudbruddet vil vare, men vulkanolog Ármann Höskuldsson, der har taget målinger ved fjeldet, har et bud:

– Hvis alt udvikler sig normalt, vil det aftage i morgen eftermiddag, revnen vil begynde at trække sig tilbage i krateret. Udbruddet kan vare vare en uge til 10 dage, vurderer han.

De seneste målinger viser, at aktiviteten er aftagende, men det er ikke en indikation af, hvor længe udbruddet vil vare, men derimod at udbruddet er ved at stabilisere sig, skriver RÚV.

Udbruddet kan også ses fra den islandske hovedstad, Reykjavík, der ligger cirka 50 kilometer væk. På nuværende tidspunkt har vulkanudbruddet ingen indflydelse på flytrafikken til og fra Island.

Her er en tidligere artikel:

Ingen ved, hvordan situationen i Island udvikler sig, men vulkanolog har ikke set noget lignende i sine 23 år i landet

I går kl. 19.55  Opd. I går kl. 20.24

Del artikel

De sidste tre år har der årligt været et vulkanudbrud på Reykjanes-halvøen. / Ritzau Scanpix

af Louise Bolvig Hansen

Ifølge meteorologisk institut i Island må sandsynligheden for et vulkanudbrud i den nærmeste fremtid anses for betydelig.

I Island er frygten for et vulkanudbrud i øjeblikket stor.

På bare to uger er halvøen Reykjanes i det sydvestlige Island blevet ramt af intet mindre end 23.000 jordskælv, og fredag aften måtte omkring 4000 indbyggere i byen Grindavík evakueres efter at have fået sig noget af en rystetur.

Jordskælv og vulkanudbrud er ikke ukendte fænomener i Island. Alligevel er situationen anderledes den her gang, fortæller Rikke Pedersen, der er leder af Nordisk Vulkanologisk Center i Reykjavik i Island.

For i modsætning til, hvad man ellers plejer at se på vulkanøen, er der nu risiko for, at et udbrud kan ramme et befolket område.

Og det kan få store konsekvenser for byens indbyggere såvel som resten af Island – måske endda andre dele af verdenen.

– Det er det mest alvorlige scenarie, jeg har oplevet i mine 23 år i Island, lyder det fra Rikke Pedersen.

En vulkansk udbrudsperiode

Hvis man vil forstå, hvorfor dele af Island lige nu er plaget af jordskælv og forhøjet seismisk aktivitet, så er lidt baggrundsinformation allerførst nødvendigt.

Vi ser en kraftig og meget hurtig udvikling

Rikke Pedersen, vulkanolog

Det er sådan, at Island ligger mellem to tektoniske plader – den eurasiske og den nordamerikanske plade – som bevæger sig i hver sin retning.

Mere konkret bevæger den eurasiske plade sig mod nordøst med omkring tre centimeter om året, mens den nordamerikanske plade flytter sig mod vest med omkring to centimeter om året.

Bevægelsen danner spændinger, der enten udløses i form af jordskælv eller i mere sjældne tilfælde vulkanudbrud.

Heldigvis går der lang tid imellem, at områder i Island går ind i det, der kaldes en vulkansk udbrudsperiode, hvor man vil se forhøjet seismisk aktivitet.

Alle veje til Grindavík er spærret. Blandt andet på grund af vejenes tilstand som set på billedet, hvor de mange jordskælv har skabt sprækker i jorden. Foto: Vegagerðin

Sådan en periode begyndte i 2021 på halvøen Reykjanes, men før det havde der ikke været et vulkanudbrud siden 1240 på halvøen, fortæller den danske vulkanolog Rikke Pedersen.

Til gengæld kan en udbrudsperiode vare mellem 300 og 400 år, hvor der altså i intervaller vil være mere vulkansk aktivitet end normalt.

Hurtig udvikling

De sidste tre år har der årligt været et vulkanudbrud på Reykjanes-halvøen.

Men her har frygten ikke været lige så stor, da udbruddene ikke har haft konsekvenser for hverken indbyggere eller landets infrastruktu

I øjeblikket har den underjordiske magma, der er smeltet eller delvist smeltet klippemateriale i Jordens indre, dog retning mod byen Grindavík. Når magma kommer op til overfladen, vil det oftest blive til lava.

Magmaen løber via et 12 kilometer langt sprækkesystem under jorden.

Fredag morgen bevægede det sig cirka fire kilometer under overfladen, men nu har magmaen bevæget sig op på omtrent 1,5 kilometers dybde, fortæller Rikke Pedersen.

– Så vi ser en kraftig og meget hurtig udvikling.

Ikke langt fra Den Blå Lagune i Island er der risiko for, at lave bryder op gennem overfladen. Arkivfoto. Foto: Halldor Kolbeins / Ritzau Scanpix

Vulkanologen fortæller, at der på nuværende tidspunkt er forskellige scenarier for, hvordan de næste dage kan udvikle sig – og nogle mindre ønskværdige end andre.

Flere mulige scenarier

Hverken Rikke Pedersen eller andre vulkaneksperter har i øjeblikket mulighed for at sige, om et vulkanudbrud bliver en realitet eller ej.

Det er meget usikkert, hvad der sker i den nærmeste fremtid

Magnús Tumi Guðmundsson, professor i geofysik

Om end sandsynligheden er forholdsvis stor, siger Rikke Pedersen.

Skulle det ske, at magmatunnellen bryder op gennem overfladen og derved forårsager et vulkanudbrud, kan det forløbe på forskellige måder.

For ifølge Rikke Pedersen afhænger det hele af, hvor på den 12 kilometer lange strækning, at magmaen vælger at bryde igennem.

Et muligt scenarie er, at magmaen rammer et sted på land med giftige gasser til følge.

– Dermed kan der komme lavastrømme, som løber i et bebygget område eller ødelægger andre former for infrastruktur, fortæller Rikke Pedersen og nævner kraftværket Svartsengi, der leverer varme og strøm til omkring 30.000 beboere, som eksempel på sidstnævnte.

En anden mulighed er, at udbruddet rammer ude i havet.

Det er det scenarie, som Rikke Pedersen kalder det mindst ønskelige, men som Islands meteorologiske institut spår som forholdsvis sandsynlig, skriver det islandske medie RÚV.

– Når magmaen får direkte kontakt med vandet, får vi et eksplosivt udbrud – altså en kraftig eksplosion – og der kan opstå askedannelse, forklarer hun.

Den islandske vulkan Eyjafjallajökull sendte i 2010 en enorm askesky op i atmosfæren, der i dagevis lammede flytrafikken i Europa. Foto: Lucas Jackson / Scanpix Denmark

Et sådant scenarie vil formentlig henlede de flestes tanker tilbage til 2010, hvor vulkanen Eyjafjallajökull sendte askeskyer flere kilometer op i luften og lammede store dele af flytrafikken i Europa.

Det samme kan princippet ske igen, fortæller Rikke Pedersen, da Islands internationale lufthavn ikke ligger særligt langt væk fra det vulkanske system Reykjanes-Svartsengi, som er det, der i øjeblikket volder problemer i Island.

Lørdag aften er vurderingen da også fra

Situationen er under kontrol – for nu

Der er selvfølgelig også den mulighed, at udbruddet går i sig selv, før det rammer jordens overflade, understreger Rikke Pedersen.

Myndighederne i Island siger i hvert fald, at situationen er under kontrol for nu.

Skælvende lejligheder i Island

I går kl. 14.40

0:17

Afspil / pause

Video: TV 2 NEWS

De har erklæret undtagelsestilstand i området omkring byen Grindavík, lukket Den Blå Lagune og altså også evakueret de indbyggere, som må antages at være i fare.

Ifølge meteorologisk institut i Island må ”sandsynligheden for et udbrud i den nærmeste fremtid anses for betydelig”.

– Det er sket meget hurtigt. Det er meget usikkert, hvad der sker i den nærmeste fremtid, siger professor i geofysik Magnús Tumi Guðmundsson til islandske RÚV.

Rikke Pedersen siger ligeledes, at “ingenting er sikkert”.

Hun hæfter sig til gengæld ved, at islændinge er godt forberedte, og at ingen menneskeliv ser ud til at være i fare, da man har handlet i god tid

Copyright: De nævnte personer.

 

Tlf. 20764247

image_print