Henning fortæller om vulkanen Hekla

DSC_8135

“Dyb finanskrise eller vulkanudbrud slår ikke en islænding af pinden”.

 

De islandske vulkaner har fået megen opmærksomhed de seneste år på grund af vulkanudbrud, som har skabt gener for hele Europa, men det skaber også stor interesse for vulkanerne. Vulkaneksperten Henning Andersen er en dygtig rejseleder og guide, der har rejst mange på til Sagaøen Island.  På denne 6 dages tur vil vi køre rundt i det sydlige Island og betragte den skønneste natur, bl.a. Þingvellir, hvor driften af de tektoniske plader har skabt enorme sprækker og kløfter på grund af de vulkanske kræfter, passerer den hede springkilde Geysir og Gullfos, Islands berømteste vandfald. Der er mulighed for en sejltur til Vestmannaøerne, også kaldet Nordens Pompeji, fordi m ange huse blev begravet i aske og lava ved det store udbrud i 1973. En flot sejltur ved Islands sydkyst på ca. 20 minutter og med bus rundt på øen.  En fantastisk tur med den bedste rejseleder. Henning elsker Island og islændingene.

Vi efterkommer Foreningen Nordens ønske med en grupperejse, i forsommeren 2014, hvor vi vil opleve noget godt og unikt. 3 forskellige hotelophold, først ude på landet med mulighed for at bade i de varme kilder, der er helsegivende og foretage udflugter i den spændende natur. Derefter oplever vi Reykjavik, verdens nordligste hovedsted.

svartsengi

Det daglige program er som følger:

2/6 – Afrejse – Den Blå Lagune – Dampkraftværk.
Deltagerne møder op i Kastrup lufthavn kl. 05:50, hvor deres gruppeleder og guide på turen, Henning Andersen, møder jer, og når alle er kommet, går selskabet til check-in til Icelandair fly til Island. I afgangshallen går vi sammen til restaurant O’Learys, hvor vi får en velkomstdrink, og der bliver budt officielt velkommen til turen, og her vil Henning fortælle lidt om programmet de kommende dage. Kl. 07:50 er der afgang fra Kastrup, og vi lander i Keflavik kl. 09:00 (lokal tid). I lufthavnen bliver der mulighed for at handle toldfrit (Island er ikke med i EU). Når selskabet er kommet ud af lufthavnen, møder de deres chauffør og tager med privat bus direkte til dampkraftværket Svartsengi som ligger tæt ved den Blå Lagune. Vi tager til Kraftværket Jord udstillingen og på en guidet rundvisning, hvor vi hører om, hvordan jordvarmen bliver udnyttet til at generere elektricitet og derefter bliver brugt til opvarmning af huse i de nærliggende byer. Udstillingen tager også udgangspunkt i universets udvikling fra “The Big Bang”. Herefter tager vi til den Blå Lagune, hvor selskabet nyder et afslappende bad i det mineralrige geotermiske vand, som faktisk er spildevand fra kraftværket. Der bliver serveret en cocktail i lagunen. Efter badet gives mulighed for at købe en let frokost i den Blå Lagune, før vi starter vores ekspedition ind i de vulkanske landskaber. Vi kører til Byen Grindavik og derfra vejen langs den sydlige kyst af Reykjanes halvøen. Det er en flot tur igennem lavamarker og langs en kæde af vulkaner og med spektakulært udsyn over Atlanterhavet. Vi ankommer til Krysuvik, et geotermisk område med store mudderkilder. Vi tager en gåtur imellem kilderne. Derfra kører vi til søen Kleifarvatn, som er beliggende i månelignende vulkanske områder. Derfra over bjergerne og til Reykjavik og videre på hovedvej no 1 som tager mod vulkanen Hengill, som er meget varm og er, hvor der hentes varmt jordvand til opvarmning af Reykjavik. Vi kører i vulkanske omgivelser over foden af vulkanen overbjergerne til det sydlige Island. Vi tager til Hotel Ørk, som er beliggende i den geotermiske by Hveragerdi, i udkanten af vulkanen. Vi spiser aftensmad på hotellet og indkvarterer i std. dobbelt værelser. For dem som ønsker, så ligger der vandrestier overalt så man kan udforske området i den lyse nat.

Thingvellir1small

Skjaldbreidur01

3/6 – Den Gyldne Cirkel og vulkanen Hekla
Efter morgenmad m øder selskabet derefter vores trofaste chauffør uden for hotellet. Vi kører fra Hveragerdi og nu tager vi på ruten som de har døbt Den gyldne Cirkel. Først bliver kørt til søen Þingvallavatn, Islands største sø som er dannet ved tektoniske bevægelser, når området faldt ned. Der er 2 vulkanøer i søen. Vi ankommer til Þingvellir Nationalpark, hvor de dramatiske landskaber viser kontinentalplade driften i store sprækker og kløfter og Henning vil forklare om pladedriften og dette unikke område. Fra Þingvellir kører vi vejen Uxahryggir (Oxeryggen) for at komme tættere på den spektakulære skjoldvulkan Skjaldbreiður (den brede skjold). Efter en god forklaring fra Henning om hvordan skjoldvulkaner er anderledes end andre vulkaner, kører vi tilbage til Þingvellir og over højlandsvejen Lyngdalsheiði med spektakulært udsyn til bjergområder og ned til syd-Islands sletten. Vi kommer ned vil byen Laugarvatn ved en sø af sammen navn, som faktisk betyder søen med de varme kilder. Vi gør et stop der for at se og mærke den “varme” sø. Videre til Geysir området, hvor vi vil se gejseren Strokkur springe til 30m hvert 5. minut. Vi besøger Geysir Centret, som er en informationscenter om vulkaner og geotermisk varme i Island. Videre til vandfaldet Gullfoss, et af Islands smukkeste vandfald. Derfra kører vi så mod kysten med flot udsyn over bjergområder med udvalg af vulkaner, bl. andet Hekla, som vi vi gå i dybden af den næste dag. Vi ankommer til byen Stokkseyri, hvor vi tager til restauranten “At The Seashore” og nyder der en fantastisk jomfruhummer fest. Efter aftensmad kører vi tilbage til Hotel Ørk

Hjalparfoss1

4/6 – Tjorsardalur og vulkanen Hekla
Efter morgenmad tjekker vi ud fra hotellet opg kører længere mod øst. vi drejer så mod højlandet og kører langs Islands største flod Þjorsá og til Þjórsárdalur højlandsoasen, hvor vi vil se store askeområder fra de mange udbrud fra vulkanen Hekla, dronningen af de islandske vulkaner, som troner over området. I vil se ruiner af bondegård fra vikingetiden, som blev forladt efter et af de store udbrud i år 1104. I Þjorsardalur ligger også mange smukke naturperler som vandfaldet Hjalparfoss, et dobbelt vandfald omgivet af søljebjerg. Vi kører videre mod højlandet og har spektakulært udsyn over Hekla og de store lava og askeområder og ankommer så til Leirubakki, hvor vi besøger Hekla Centret, en informationcenter om dette berømte vulkan. Henning vil fortælle om Hekla og dets historie som er flettet ind i Islændingenes historie, så meget det har påvirket livet igennem århundreder. Fra Leirubakki kører vi så til byen Hvolsvollur, hvor vi har mulighed for at besøge SAGA centret som er dedikeret til Njals SAGA, en af Islands mest berømte sagaer fra vikingtiden. Vi ankommer så til Hotel Hvolsvollur, hvor vi indkvarterer. Vi spiser aftensmad på hotellet og det lyse aften er frit for vandreture i området.

Eyjafjallajökull gígjökull

5/6 – Sydkysten med vulkanerne Eyjafjallajokull og Katla og Skaftafell National Park
Vi kører tidligt om morgenen ned til sydkysten og til bjergområdet Eyjafjöll, hvor vulkanen/gletsjeren Eyjafjollajökull troner og det er den samme som gik i udbrud 2010 med store forstyrrelser på flytraffik, som alle husker. Vi nyder udsynet til dette majæstiske vulkan og Henning fortæller om hvordan dette vulkan og den næste vi ser, Katla er forbundet under overfladen. Geologer tror at den er den næste i køen og kan gå i udbrud hvornår som helst. Vi stopper ved vandfaldet Seljalandsfoss før vi kommer tættere på giganten Katla, som ligger under ned næste gletsjer, Myrdalsjökull. Katla er Islands mest frygtede vulkan, for historien fortæller at når det går i udbrud, så strømmer milliarder litrer af smeltevand med kæmpe isbjerge ned fra gletsjeren og oversvømmer hele området.. og byen Vik ligger under vulkanen… Henning fortæller dets dramatiske historie og fortæller om faren indbyggerne bor ved hver dag.. Vi fortsætter så over de vulkanske sande over til lavaområdet Eldhraun, som er verdens største lavaområde fra et udbrud i historiske tider. Dette udbrud (1783) dræbte en stor del af Islændinge og askeskyet skabte en situation i den nordlige Europa at sommeren slet ikke kom og korn kunne ikke vokse som skabte situation, hvor mange døde af sult. Mange siger at dette udbrud og den situation det skabte i Europa blev årsagen til den franske revolution. Vi ankommer til Nationalparken Skaftafell som er beliggende under Island højeste bjerg beliggende i gletsjeren. Hvannadalshnjúkurer på hele 2.119m og er også Island højeste vulkan. Vi nyder formiddagen i Skaftafell og tager på en gåtur til vandfaldet Svartifoss, som falder spektakulært fra søljeklipper, et geologisk fænomen som Henning vil forklare alt om. Vi kører så tilbage over sande igen, igennem Eldhraun igen og de sorte sande til Vik, forbi Katla og Eyjafjallajökull igen og vi ankommer sent på eftermiddagen til Hvolsvöllur, hvor vi indkvarterer og spiser aftensmad.

Vestmannaeyjar01

6/6 – Vestmannaøerne – Nordens Pompej
Vi tager tidligt fra hotellet og ned til den nye havn Landeyjahöfn, hvor vi tager med færgen Herjólfur til Vestmannaøerne. De blev verdens berømte i år 1973, når den 23. januar at der startede et udbrud i udkanten af byen. Alle byens indbyggere blev evakueret og byen blev begravet i lava og aske i de næste måneder udbruddet varede. Når det sluttede, så var der et nyt vulkan på øen samt et stort nyt lavaområde. Byen blev renset og de fleste flyttede tilbage, men mange huse var begravet i lava og kan delvist stadigvæk ses. Når vi ankommer til Vestmannaøerne bliver vi mødt af en lokal guide, som tager med for noget lokale information og Henning forklarer om vulkanen og udbruddet. Vi kører rundt i byen, ser den nye havn, som er nu omgivet af det nye lava og kører ind på lavamarkerne og til den nye vulkan, Eldfell. Sent om eftermiddagen kører vi til havnen igen og tager færgen over til fastlandet igen og kører til Reykjavik, hvor vi så indkvarterer på Hotel Cabin. Vi nyder aftensmad på hotellet.

7/6 – Reykjavik
Dagen er fri for at opleve Reykjavik og slappe af efter en oplevelsesrig tur. Tæt på hotellet ligger Reykjaviks største friluftsbad og så kører der busser fra hotellet og ind til centrum. Aftensmad er på egen hånd. Indkvartering igen på Hotel Cabin.

8/6 – Reykjavik Sigitseeing og sejltur på udkig efter hvaler.
Efter en god morgenmad på hotellet møder bussen op igen og vi tager på en 3 timers rundtur i Reykjavik, hvor vi kører forbi og besøger mange af byens historiske steder. Vi besøger bl.a. Rådhuset, Altingi huset, Harpa koncerthus, Hallgrims kirken og Øskjuhlid højden, med det bedste udsyn over byen, bugten og bjergområder. Efter en flot tur så tager vi til den gamle havn i Reykjavik entrum, hvor vi så stiger ombord Eldings store Hvalsafari skib og tager på en 3 timers sejltur på udkig efter hvaler. I denne årstid er der mange arter hvaler på bugten og vi garanterer store oplevelser med havets store pattedyre, som er nysgerrige og kommer tæt på båden. Vi ankommer til havnen igen kl. 16:00 og resten af eftermiddagen er fri i Reykjavik. Vi mødes så igen kl. 19:00 på Restaurant Reykjavik, hvor vi nyder en flot afskedsmiddag i dette gamle og historiske hus. Efter aftensmad kører vi tilbage til hotellet.

9/6 – Hjemrejse.
I bliver hentet på hotellet kl. 10:30 og kørt til lufthavn for afrejse med Icelandair fly med afgang kl. 13:15 som ankommer til Kastrup kl. 18:15.

Pris er kr. 11.590,- pr. person og inkluderer:

  • Velkomstreception i O’Learys i Kastrup ufthavn
  • Fly Kastrup-Keflavik t/r inkl. 20kg. indtjekket bagage, håndbagage, lufthavnsskatter og afgifter
  • Al transport i Island med Henning Andersen som guide og rejseleder
  • Adgang til den Blå Lagune inkl. håndklæde og en Blå Lagune cocktail, som serveres i selve lagunen.
  • 6 overnatninger i delt dobbeltværelse inkl. morgenmad ifølge rejseplan.
  • 4 gange aftensmad på hoteller undervejs.
  • Jomfruhummer fest ved sydkysten.
  • Besøg til Kraftværket Jord udstilling i Svartsengi Dampkraftværk med guidet rundvisning og fordrag om geotermisk energi.
  • Adgang til Geysir centret.
  • Adgang til Hekla centret.
  • Færgebilletter til Vestmannaøerne samt guidet rundvisning i Nordens Pompej og besøg til det nye vulkan.
  • Sejltur på udkig efter hvaler
  • Afskeds middag på Restaurant Reykjavik

Ikke Inkluderet er:

  • Udflugter udover dem som inkluderet i program
  • Frokost på turen, men der gives mulighed alle dage for at stoppe og købe frokost eller at lave madpakke på hoteller.

BESTIL PLADS HER

Nogle praktiske oplysninger:

  • Valuta: Medbring danske penge, eller/og kreditkort.
  • Det er en god idé at købe toldfrie varer ved ankomsten til Keflavik, betale med danske 500- eller 1000-kronesedler og få Islandske kroner retur. Dermed har man fra første minut valuta på lommen, men der bliver også flere muligheder for at hæve/veksle i banker.
  • Du får bedre valutakurs i Island end i Danmark. Der kan ikke veksles til islandske kroner i Danmark
  • Visa Dankort kan bruges over alt i Island
  • Det danske sygesikringsbevis gælder også i Island.
  • Praktisk rejsetøj er let vand- og vindtæt tøj, fleece- eller uldtrøje. Mange tynde lag er bedre end få tykke.
  • Medbring handsker, halstørklæde og en let hue. Hvis du har vandrerstøvler, så medbring dem. Ellers er gode, slidstærke og stabile sko der tåler fugt også i orden (behøver ikke være støvler).
  • Aftenpåklædning er afslappet, og badetøj er vigtigt at huske.
  • GSM mobiltelefon kan godt bruges, men der i bjergene vil der være områder uden forbindelse.

God tur !

ICE Travel tager forbeholdt for fejl i priser og udregninger. Yderligere tages forbehold for prisændringer som skyldes ændringer i valuta kurs, justeringer hos samarbejdspartnere, skatter og afgifter samt andre uforudsigelige ændringer.

image_print